Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στο ΕΑΠ και επηρεάζουν τις σπουδές των φοιτητών

Επιστολή Προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου προς τους φοιτητές για την Έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018

Αγαπητές φοιτήτριες/αγαπητοί φοιτητές

Με αφορμή την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2017-18, εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις σπουδές σας και καλή ευόδωση των προσωπικών στόχων σας. Έχετε επιλέξει να σπουδάσετε σε ένα πανεπιστήμιο που ειδικεύεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που διακρίνεται για την ποιότητα των Προγραμμάτων Σπουδών, που ανανεώνεται με συνέπεια και διάρκεια, που εγκαινίασε πρόσφατα την ανοικτή πρόσβαση στις σπουδές. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο, για να είστε περήφανοι για την επιλογή σας.


Οφείλουμε μία σαφή πληροφόρηση για όσα σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν αυτό το καλοκαίρι στο ΕΑΠ και σχετίζονται απόλυτα με τις σπουδές σας.

  1. Για πρώτη φορά και με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους υλοποιούνται τα Τμήματα Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης. Έτσι επιλύεται ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα φοιτητών που αδυνατούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ). Όπως γνωρίζετε, κληθήκατε όλοι να δηλώσετε την προτίμησή σας. Συγκεκριμένα στα ΠΣ με ετήσιες ΘΕ δημιουργήθηκαν 1687 «δια ζώσης» Τμήματα και 503 «ηλεκτρονικά» Τμήματα, ενώ στα ΠΣ με εξαμηνιαίες ΘΕ δημιουργήθηκαν 88 «δια ζώσης» Τμήματα και 202 «ηλεκτρονικά» Τμήματα. Εν προκειμένω εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η επιμόρφωση των μελών ΣΕΠ για τα «ηλεκτρονικά» Τμήματα.
  2. Για πρώτη φορά επίσης ο προσδιορισμός του τόπου των σπουδών σας προέκυψε από τη δική σας προτίμηση, με την προϋπόθεση βεβαίως να δημιουργείται Τμήμα από τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό φοιτητών.
  3. Ο ανώτατος αριθμός των φοιτητών ανά Τμήμα μειώνεται στους 30. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών φοιτητών του Ιδρύματος ανέρχεται σε 45.040.
  4. Στην Αθήνα, τη Λάρισα εντός του Οκτωβρίου και στη Θεσσαλονίκη πριν τη λήξη του 2017 θα λειτουργούν τα Παραρτήματα του ΕΑΠ, με βιβλιοθήκη, σπουδαστήριο και χώρους εκδηλώσεων. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να διοργανώνουμε τελετές απονομής πτυχίων για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με την επιλογή του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού για την τριετία 2017-20. 

  1. Τροποποιήθηκε ο νόμος και η προκήρυξη επιχειρώντας τη σχετική ανανέωση των ΣΕΠ.
  2. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εμπεδώσαμε πνεύμα αντικειμενικότητας, δικαιοσύνης και εγκυρότητας στο έργο των πάνω από 300 τριμελών επιτροπών επιλογής των ΣΕΠ.
  3. Για πρώτη φορά οι επιτροπές κρίσης απαρτίζονταν κατά πλειονότητα από εξωτερικούς κριτές, ήτοι μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ της χώρας. Σ’ αυτό το τεράστιας σημασίας έργο συμμετείχαν και οι καθηγητές του ΕΑΠ.
  4. Ήδη ανακοινώθηκαν οι πίνακες των επιλεγμένων ΣΕΠ σε πολλές ΘΕ, ενώ επίκειται η έγκριση των εισηγήσεων και όσων εκκρεμούν μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα από 303 ΘΕ έχουν ήδη αναρτηθεί 212 πίνακες κατάταξης, ενώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι υπόλοιπες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανώς δικαιολογημένη η μικρή καθυστέρηση της γνωστοποίησης όλων των πληροφοριών που αφορούν στα της φοίτησής σας. Εν προκειμένω: 

  1. Τα Τμήματα των φοιτητών όσο και τα χρονοδιαγράμματα μελέτης ανακοινώθηκαν ήδη σήμερα για τα ΠΣ με εξαμηνιαίες ΘΕ, ενώ για τα ΠΣ με ετήσιες ΘΕ θα ανακοινωθούν το αργότερο έως την Τετάρτη 4/10. Ταυτόχρονα θα γίνει και η αντιστοίχηση Τμημάτων και ΣΕΠ.
  2. Έως την Τετάρτη 11/10 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των ΟΣΣ ανά ΘΕ για τα ΠΣ με ετήσιες ΘΕ.

Το ΕΑΠ σχετικά με την παιδαγωγική επάρκεια αποφοίτων του

Αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται υπερπροσπάθεια από το σύνολο των εμπλεκομένων διοικητικών υπαλλήλων, ώστε να είμαστε το νωρίτερο δυνατό απολύτως έτοιμοι για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγραμματισμού του Ιδρύματος. Ωστόσο ζητούμε την κατανόηση και την υπομονή σας. Άλλωστε όσα έγιναν και γίνονται, δεν είναι ασήμαντα κατά τη γνώμη μας πάντα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ευνοϊκότερων και ακαδημαϊκά καλύτερων όρων στις σπουδές σας.

Κλείνοντας, και πάλι σας ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή χρονιά και καλή επιτυχία στις σπουδές σας.

Βασίλης Καρδάσης
Πρόεδρος της
Διοικούσας Επιτροπής του
Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα του ΕΑΠ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr