ΕΑΠ, προϋποθέσεις, αυτονόμηση, Πανεπιστημίου ΕΑΠ: Σύντομα θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου

Σύντομα θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την αυτονόμηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Μια διάταξη υπουργού να αυτονομηθεί το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν λέει απολύτως τίποτα, αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτονόμησης. Αυτές θεωρούμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν. Είπαμε και με τα μέλη του Συλλόγου των Διδασκόντων, που ήρθαν και μιλήσαμε στο υπουργείο, ότι πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχουμε μια συζήτηση, για να βάλουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα μπροστά, για να λυθεί επιτέλους αυτό το μείζον θέμα.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουκευτή Ν. Νικολόπουλου, ενώ σημείωσε τα εξής:


Α. Για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων,  εξασφαλίσαμε –όχι πολύ εύκολα και μετά από πάρα πολλή σκέψη- με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, τον κ. Καρδάση, μέχρι να τελειώσει η ακαδημαϊκή χρονιά να μην πειραχθεί κανένας διοικητικός υπάλληλος, ούτως ώστε να μην υπονομευθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου. Είπαμε ότι χρειάζεται ένα οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου, για να δούμε ποιες είναι αυτές οι διοικητικές υπηρεσίες που πρέπει να καλυφθούν μόνιμα.

Β. Θα κάνουμε, λοιπόν, νομοθετική ρύθμιση σε αυτό το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο –εδώ θα είσαστε για να μας κρίνετε-, ούτως ώστε να καλύψουμε τις θέσεις του διοικητικού προσωπικού με μόνιμο τρόπο, δηλαδή να έχουν μια μόνιμη σχέση εργασίας, γιατί είναι αδιανόητο να εξαρτώνται από το ΕΣΠΑ. Και αυτό σας λέω ότι δεσμευόμαστε να το κάνουμε. Εδώ είμαστε.

Γ. Για το χρονοδιάγραμμα εγώ δεν μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή ότι τον Μάρτιο θα έχουμε την αυτονόμηση του ΕΑΠ. Αυτό που είπα –και μακάρι να μας ακούν, γιατί λέω τα ίδια που είπα και στους ίδιους- είναι ότι θα κάνουμε αυτά τα θεσμικά βήματα που θα κατοχυρώσουν το Πανεπιστήμιο. Πριν από τις γιορτές θα συναντηθώ με τους εργαζομένους και μαζί θα αποφασίσουμε και με τη Διοικούσα Επιτροπή το χρονοδιάγραμμα, για να τελειώσει αυτή η υπόθεση της αυτονόμησης.

Δ. Εγώ έχω ενάμιση μήνα στο υπουργείο. Ξαφνικά, με πίεση έρχονται οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν βεβαίως δίκιο, για θέματα που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σου λένε «κάνε νόμο τώρα». Εάν δεν ενημερωθώ και εγώ, εάν δεν δω γιατί η νομική σύμβουλος…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μας θεωρούν δικούς τους ανθρώπους.

ΣΙΑ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ :Ναι, βεβαίως. Και αυτή είναι η πρόθεση και με αυτήν την πρόθεση έγινε η νέα Διοικούσα. Βεβαίως και το καταλαβαίνω. Να έχω, όμως, ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να ενημερωθώ. Γιατί, για παράδειγμα, η νομική σύμβουλος του ΕΑΠ είπε ότι η διάταξη της αυτονόμησης δεν μπορεί να γίνει; Γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας λένε κάτι τέτοιο; Για να υπάρξει ένας νόμος και να λύνει οριστικά ένα πρόβλημα πρέπει να κάνει αυτά τα ενδιάμεσα βήματα.

Συζητήσαμε με κάποιους εκπροσώπους των εργαζομένων, που ήρθαν και σήμερα στο Υπουργείο, και συμφωνήσαμε σε κάποια βήματα. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα τα αναγγείλουμε και εδώ στη Βουλή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, οι διακόσιοι μετά τον Αύγουστο θα πάνε για το Ταμείο Ανεργίας;

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, όχι, κύριε Νικολόπουλε. Δεν πάνε για το Ταμείο Ανεργίας. Και γι’ αυτό συζητήσαμε. Είναι θέμα του Πανεπιστημίου, αφού έχει επί τόσα χρόνια εκατόν εβδομήντα επτά εργαζόμενους, να έχει ένα τέτοιο οργανόγραμμα, που να καλύπτει αυτές τις θέσεις τους και μακάρι και παραπάνω.

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr