φοιτητικής κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Δικαιολογημένος ο ''αναβρασμός'' της φοιτητικής κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Δικαιολογημένος ο ''αναβρασμός'' της φοιτητικής κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές όλων των προγραμμάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου είναι πολλά και κοινά και έχουν να κάνουν με την ηθική αναγνώριση μας ως ισότιμα μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας.

Το πρώτο θέμα που απασχολεί τόσο τους φοιτητές όσο και τα μέλη του Ε.Α.Π(εργαζομένους και καθηγητές) είναι η αυτονόμηση του πανεπιστημίου και η εκλογή πρυτανικής αρχής που θα σημάνει στο τέλος της διοικούσας επιτροπής, το τέλος δηλαδή των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση ανθρώπων στην διοίκηση του Ε.Α.Π. Έχουν υπάρξει σχετικές αποφάσεις που ζητούν από το Ε.Α.Π την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δυστυχώς το θέμα αυτό δεν τυγχάνει της πρέπουσας σημασίας ακόμα και όταν πριν λίγες μέρες τα μέλη ΔΕΠ εξέδωσαν κοινό ψήφισμα όπου ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα τις ενέργειες για αλλαγή του υπάρχοντος διοικητικού καθεστώτος. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν κινηθεί και όλοι οι ενεργοί φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου.


Ένα ακόμη θέμα είναι το φοιτητικό πάσο κι η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θίγονται εδώ και χρόνια για ορισμένα προγράμματα σπουδών όπως αυτό του Ελληνικού πολιτισμού.

Ο πανελλήνιος σύλλογος φοιτητών και πτυχιούχων Ελληνικού Πολιτισμού είχε προσφάτως συνάντηση με τον υπεύθυνο παιδείας του Κυβερνώντος κόμματος όπου και συζητήθηκαν τα όσα μας αφορούν. Παραδώσαμε τις προτάσεις μας και τους προβληματισμούς μας και λάβαμε την υπόσχεση πως το έγγραφο μας αυτό όχι μόνο θα διαβιβαστεί στον υπουργό αλλά ο ίδιος ο κύριος Ηλιόπουλος μας είπε χαρακτηριστικά πως τα θέματα που θίγουμε κινούνται σε λογικά πλαίσια και πως είναι σίγουρος ότι το καλοκαίρι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για τα θέματα της παιδείας και όλα όσα θέσαμε θα ικανοποιηθούν μέσα από αυτό.

Την ίδια υπόσχεση λάβαμε και για το μείζον θέμα των φοιτητών και αποφοίτων του Ελληνικού Πολιτισμού που αφορά την αποκατάσταση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, την δημιουργία ειδικού κωδικού Π.Ε που θα είναι σύμφωνος με τις σπουδές μας και την τελική δικαίωση μας στο θέμα της διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θεωρώντας αδιανόητο να μην μπορούμε να διδάξουμε τα όσα με κόπο μαθαίνουμε και να μπορούν π.χ να τα διδάξουν οι απόφοιτοι αγγλικής φιλολογίας.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και το ζήτημα με το επάγγελμα των Ξεναγών όπου οι απόφοιτοι του Ελληνικού Πολιτισμού δεν έχουν ενταχθεί ακόμη (όπως οι απόφοιτοι των τμημάτων Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαιολογίας) στα 2μηνα ταχύρυθμα τμήματα ώστε να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα του Ξεναγού.

Τέλος, έχουμε ζητήσει την μείωση των διδάκτρων εν μέσω οικονομικής κρίσης ζητώντας ταυτόχρονα την οικονομοτεχνική μελέτη του πανεπιστημίου μας ως συλλογικό όργανο με έννομο συμφέρον και θέλοντας να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο πανελλήνιος σύλλογος φοιτητών και πτυχιούχων ελληνικού πολιτισμού έχει καλέσει με επίσημες επιστολές του, όλα στα συλλογικά όργανα των φοιτητών του Ε.Α.Π για κοινή δράση και ενημερώνουμε πως δεν θα σταματήσουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Νικόλαος Προικός

ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΠΑΣΥΦΟΙΠ ΕΛΠ/ΕΑΠ- Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών & Πτυχιούχων Ελληνικού Πολιτισμού.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr