Πολλαπλά παράπονα φοιτητών για τις εξετάσεις στο ΕΑΠ

Πολλαπλά παράπονα φοιτητών για τις εξετάσεις στο ΕΑΠ

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Τα «Φοιτητικά Νέα» δημοσιεύουν τις επιστολές διαμαρτυρίας που έλαβαν από τους συλλόγους φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την επερχόμενη εξεταστική:

1η Επιστολή

1. Επιστολή Πανελληνίου Συλλόγου Φοιτητών & Αποφοίτων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών του ΕΑΠ (ΠΑΣΥΦ-ΔΕΟ-ΕΑΠ): 


Προς:

  • Καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα
  • Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠ&Θ
  • Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη Πρόεδρο της ΔΕ του ΕΑΠ
  • Καθηγητή Α᾽ Βαθμίδας Αυγουστίνο Δημητρά
  • Κοσμήτορα ΣΚΕ / Διευθυντή Προγράμματος Σπουδών ΔΕΟ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Κοσμήτορα

Σε συνέχεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων μας και μετά την τελική ανακοίνωση του χρόνου και του τόπου διεξαγωγής των εξετάσεων θα θέλαμε να επανέλθουμε στα βασικά προβλήματα που αναφέρθησαν και έχουν πλέον παγιωθεί για τη συμμετοχή των φοιτητών της ΔΕΟ σε αυτές. Αναφερόμαστε βέβαια στις εξετάσεις δια ζώσης που έχουν αποφασιστεί από τους συντονιστές των θεματικών ενοτήτων στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών:

• Όπως ήδη σας είχαμε αναφέρει υφίσταται καίριο πρόβλημα για τη συμμετοχή των φοιτητών του ΕΑΠ που διαμένουν στο εξωτερικό και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς λόγω και της μεγάλης καθυστέρησης στην ανακοίνωση των ημερομηνιών, το κόστος μετάβασης υπερβαίνει πια το κόστος των θεματικών ενοτήτων που καλούνται να εξεταστούν, χωρίς να διαφεύγει της προσοχής μας, η πιθανή απαίτηση για συμμετοχή σε επαναληπτική εξέταση. Κατά τη συνάντηση με τον κο Κοσμήτορα είχαμε λάβει την υπόσχεση για την επιλογή ενός εναλλακτικού και χωρίς θέμα διαβλητότητας τρόπου εξετάσεων (πχ μας είχε αναφέρει την προφορική εξέταση από τριμελή επιτροπή). Παράλληλα συντονιστές που έλαβαν την απόφαση για δια ζώσης εξέταση στις Θεματικές τους Ενότητες, στα μηνύματα με τα οποία αιτιολόγησαν / κοινοποίησαν την απόφασή τους, είχαν αναφέρει τέτοια πρόβλεψη. ΔΥΣΤΥΧΩΣ στις όποιες αναφορές φοιτητών προς τους καθηγητές τους για τέτοια εναλλακτική εξέταση λαμβάνουν απαντήσεις του τύπου «λόγω της ανακαίνισης του θέματος διακριτής μεταχείρισης από τους φοιτητές κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει», ενώ παράλληλα τόσο η κοσμητεία όσο και οι συντονιστές έως τώρα δεν έχουν ανακοινώσει καμία τέτοια εναλλακτική, ανάγοντας το θέμα στις καλένδες.

• Δεύτερον εξίσου σημαντικό θέμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα της μη παροχής λύσης στο προηγούμενο, είναι η πρόβλεψη για «Χορήγηση Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου για τις μετακινήσεις των Φοιτητών» με επιβάρυνση είτε του ΕΑΠ είτε του Υπουργείου Παιδείας, είτε και των δύο. Δυστυχώς η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε (ΦΕΚ Β 2487/18-4-23) δεν αφορά στους φοιτητές του ΕΑΠ. Στις συναντήσεις τόσο με τον κο Πρόεδρο του ΕΑΠ όσο και με το κο ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα τέτοιας πρόβλεψης, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι φοιτητές του ΕΑΠ σπουδάζουν μεν σε δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεν δικαιούνται δε τίποτα από τις παροχές των φοιτητών των άλλων δημοσίων Πανεπιστημίων.

• Τρίτο σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε με την ανακοίνωση του τόπου των εξετάσεων είναι η κατανομή φοιτητών σε εξεταστικά κέντρα που δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο διαμονής τους (πχ από Καστοριά σε Αθήνα). Το πρόβλημα επιτείνεται με την κατανομή φοιτητών από πόλη που διαθέτει εξεταστικό κέντρο σε έτερο εξεταστικό κέντρο άλλης πόλης, πολλές δε φορές σε διαφορετικές πόλεις για κάθε ενότητα (πχ από Πάτρα σε Αθήνα ή από Χίο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα). Το συγκεκριμένο θέμα ανάγεται και στην αρχική κατανομή που έγινε από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΑΠ κατά τη δημιουργία των τμημάτων στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους με την τοποθέτηση φοιτητών από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Ως σύλλογος διαβλέποντας το πρόβλημα είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα για δημιουργία περισσοτέρων εξεταστικών κέντρων με καλύτερη διασπορά ανά την επικράτεια αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ για μία ακόμη φορά δεν εισακουστήκαμε.

Κατόπιν των ανωτέρω ο σύλλογος μας επανέρχεται με τις ακόλουθες προτάσεις / λύσεις ανά περίπτωση:

• Πρώτον, η κοσμητεία και οι συντονιστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εξεύρουν λύση για τους φοιτητές που είναι είτε στο εξωτερικό είτε σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ώστε να δώσουν εξετάσεις από τον τόπο διαμονής τους με όποιο τρόπο θεωρείται αξιόπιστος και αδιάβλητος. Θέμα διακριτικής μεταχείρισης δεν υφίσταται καθόσον αυτό προβλέπεται για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες αλλά και στον άρτι ψηφισθέντα νόμο.

• Δεύτερον σε περίπτωση μη επίλυσης του παραπάνω προβλήματος η Διοίκηση του ΕΑΠ και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για επιδότηση των εισιτηρίων και της διαμονής των φοιτητών που θα πρέπει να μετακινηθούν για τις τελικές εξετάσεις σε πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικία τους. Η συμπερίληψή τους στην ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη και μόνο περίοδο είναι το λιγότερο δυνατό που μπορεί να γίνει, δίνοντας μία κάποια λύση στο πρόβλημα. Οι φοιτητές μας βέβαια αναμένουν από το Πανεπιστήμιό τους αλλά και από την Πολιτεία ακόμη περισσότερα.

• Τέλος θα πρέπει οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΑΠ να επανεκτιμήσουν τον τρόπο καθορισμού των εξεταστικών κέντρων, να ενσκήψουν με το ανάλογο ενδιαφέρον στα θέματα που αναφέρονται από τους φοιτητές μας και τέλος «μη χρόνου φείδου» να δώσουν λύσεις στα καίρια προβλήματα που έχουν ανακύψει, στα οποία φέρουν κάποιο μερίδιο ευθύνης. Βέβαια εκτιμάται ότι η αναφερθείσα δημιουργία τμημάτων με φοιτητές από άσχετο γεωγραφικό χώρο, σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση των εξ αποστάσεων εξετάσεων μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας που εκδηλώθηκε με ενέργειες τις Διοικούσας Επιτροπής, ήταν αποτέλεσμα της αρχικής πρόβλεψης για εξ αποστάσεως εξετάσεις για το σύνολο των Σχολών του Πανεπιστημίου, η οποία για διάφορους λόγους και αιτιάσεις, δεν τελεσφόρησε.

Αξιότιμες/οι είμαστε βέβαιοι ότι ο σκοπός είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης που συνεπάγεται την αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα μας, για αυτό σας παρακαλούμε να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες που σας αναλογούν και να δώσετε τις λύσεις που πρέπει, άμεσα.

Είναι άδικο για τους φοιτητές μας να διαταράσσεται η μελέτη και η ψυχική τους ηρεμία μερικές εβδομάδες πριν τις εξετάσεις ασχολούμενοι με το πού και πως θα πάνε να γράψουν, αντί για το τι θα γράψουν.

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι, επειδή ο χρόνος για την εξεύρεση λύσεων μειώνεται δραματικά, πιστεύουμε πως η μόνη εναπομένουσα ρεαλιστική προσέγγιση σε όλα τα αναφερθέντα προβλήματα είναι η απόφαση για διεξαγωγή εξ αποστάσεως των τελικών εξετάσεων σε όλες τις Θεματικές Ενότητες κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, όπως ορθά αποφάσισαν έτερα, ανταγωνιστικά στο ΕΑΠ, Πανεπιστήμια, για αυτό προτρέπουμε για μία ακόμη φορά τους Συντονιστές των ΘΕ, έστω και την ύστατη ώρα, να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Η αξιότιμη κυρία Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων καθώς και ο Συνήγορος του Φοιτητή του ΕΑΠ, που κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλούνται όπως στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου τους λάβουν υπόψη τα ανωτέρω και αναλάβουν κατ’ αρμοδιότητα τυχόν πρωτοβουλίες προς την επίλυσή τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση για το ΔΣ του ΠΑΣΥΦ-ΔΕΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΚΑΡΑNΤΖΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΗΡΥΚΟΥ

2η Επιστολή

2Επιστολή Πανελληνίου Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης & Οργανισμών του ΕΑΠ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΗΔ-ΕΑΠ): 

Προς:

Πρόεδρο ΕΑΠ: Ι. Καλαβρουζιώτη

Διευθυντή Σπουδών ΠΠΣ ΔΗΔ: Ι. Ψυχάρη

Μέλη Επιτροπής Εξετάσεων κ.κ.

Ιωάννη Συμπέθερο Αχιλλέα Καμέα
Αυγουστίνο Δημητρά Εμμανουήλ Κουτούζη
Μαριάννα Ταλιούρη

ΘΕΜΑ: Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων

Αξιότιμε κύριε Κοσμήτορα,

Με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα [τροποποίηση παρ. 10, άρθρο 5, Ν. 252/1997 (Α΄ 266)] δίνεται η δυνατότητα στο ΕΑΠ να διεξάγει εξετάσεις και με την εξ αποστάσεως μέθοδο, κατόπιν απόφασης του Συντονιστή της κάθε θεματικής ενότητας των προπτυχιακών προγραμμάτων.

Για τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία ανήκει το προπτυχιακό πρόγραμμα της ΔΗΔ, γνωρίζουμε ότι εμμένετε στον τρόπο της δια ζώσης διεξαγωγής των εξετάσεων επικαλούμενος το αδιάβλητο της διαδικασίας. Αναφέρεστε δε στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επισημαίνοντας με έντονο ύφος την αντίθεσή σας προς τη θεσμοθέτηση της διεξαγωγής των εξετάσεων εξ αποστάσεως έως ότου εξασφαλισθούν τα αναγκαία τεχνικά και τεχνολογικά μέσα και δοθούν επαρκείς εγγυήσεις για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους.

Όσον αφορά την παραπάνω αναφορά, της διαβλητότητας της εξ αποστάσεως διαδικασίας, θεωρούμε είναι μια αβάσιμη δικαιολογία η οποία αναιρεί το σύνολο του έργου που επιτελέστηκε από εσάς τους ίδιους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μιας διαδικασίας στη βάση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και με επαρκείς εγγυήσεις χωρίς να προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της εφαρμογής των τεχνικών μέσων . Σε ερώτηση που είχαμε απευθύνει στο Κοσμήτορα Κο Δημητρά Αυγουστίνο στη δια ζώσης συνάντηση μας που κάναμε 14/2/2023 «εάν

συνδέετε την διαβλητότητα με τον τρόπο διεξαγωγής » η απάντηση του ήταν: « σαφώς όχι. Τα στοιχεία επίσης δηλώνουν μία διαφορά της μίας ποσοστιαίας μονάδας επομένως δεν δικαιολογείται αυτή η απόφαση για λόγους διαβλητότητας

Πέραν αυτού δείχνει να μην λαμβάνετε υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι οι φοιτητές βιώνουμε και τα τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ειδικότερα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για άλλη μία φορά έχουμε ήδη μπει στο νέο εξάμηνο, με την διάρθρωση των τμημάτων να έχει έτσι δομηθεί με φοιτητές που ως επί το πλείστον δεν κατοικούν πλησίον των τεσσάρων (4) εξεταστικών κέντρων. Τα κέντρα αυτά έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή Εξετάσεων που όρισε η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ (συνεδρίαση 586/16-03-2023) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών που διαμένουν σε απομακρυσμένες, παραμεθόριες περιοχές, νησιά καθώς και πολλοί εξ΄ αυτών στο εξωτερικό.

Αυτό που πρέπει να σας τονίσουμε ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική στιγμή είναι ότι αρκετοί φοιτητές τη ΔΗΔ υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και σε ΟΤΑ Α΄ βαθμού αλλά και δικαστικές Αρχές, γεγονός το οποίο μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών δυσχεραίνει την προσέλευση τους στα εξεταστικά κέντρα, καθώς δεν τους επιτρέπεται να λάβουν εξεταστική άδεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε τους τρόπους που προτείνετε για ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, ούτως ώστε κανένας συμφοιτητής μας να μην ζημιωθεί οικονομικά, καθώς και τις προτάσεις σας προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η αρχή της ισότητας όσο και της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία ενός αξιόπιστου εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Άλλωστε αυτές είναι και οι αρχές που από εσάς διδασκόμαστε και καλούμαστε να εφαρμόσουμε ως αυριανά επιτελικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη την αγωνία των χιλιάδων φοιτητών, σε σχέση με τα προαναφερόμενα ζητήματα, τα οποία εκφράζουμε ως Δ.Σ του Συλλόγου, του οποίου σκοπός είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των φοιτητών στην εξεταστική διαδικασία με ισότιμο τρόπο.

Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος
Μαρία (Μάνια) Γκόβελα

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας
Σοφία Δεμπεγιώτη

3η Επιστολή

3. Επιστολή διαμαρτυρίας από τους φοιτητές του ΕΑΠ του τμήματος της Διτ (διοίκηση τουρισμού)για την διά ζώσης εξεταστική:

Αξιότιμε Κύριε Πρύτανη
Κύριοι Συντονιστές
Κύριοι Καθηγητές.

Εκ μέρους των φοιτητών του προγράμματος της Διτ θα θέλαμε ως μια ύστατη προσπάθεια, να σας ζητήσουμε την άρση της αποφάσεως σας για την δια Ζώσης Εξεταστική.

Την Τετάρτη 12/04/2023, διαπιστώσαμε στην ανάρτηση του ημερολογίου του study.eap.gr πως οι εξετάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν δια ζώσης για τα τμήματα Δεο, Διτ όπως και για κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία αφορούν το 25% του συνόλου των προγραμμάτων, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 75% των προγραμμάτων τα οποία προκειται να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η απόλυτη πλειοψηφία των φοιτητών και ιδιαίτερα της Διτ (Διοίκηση Τουρισμού) αποτελείται από άτομα απασχολούμενα στον τουρισμό.

Τα παραπάνω μάς δημιουργούν ιδιαίτερη αναστάτωση, καθώς μεγάλη μερίδα ατόμων από εμάς κατοικούμε σε ακριτικές περιοχές ή και στο εξωτερικό.

Αρκετοί συνάδελφοί μας ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στις υποχρεώσεις τους λόγω φόρτου εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων. Το πιο δυσάρεστο όλων καθίσταται το γεγονός πως οι περισσότεροι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, λόγω των τρεχουσών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και στις πόλεις που διαμένουμε.

Με πλήρη αντίληψη των καταστάσεων που μερικοί από εμάς βιώνουν, αποφασίσαμε από κοινού να σας αποστείλουμε την παρούσα Επιστολή και παρακαλούμε θερμά για επανεξέταση της απόφασης διεξαγωγής των εξετάσεων διά ζώσης.

Εμπιστευόμαστε πλήρως την κρίση σας και αναμένουμε την έγκαιρη αναθεώρηση της αποφάσεώς σας.

Οι ημερομηνίες της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου μας φέρνουν σε ιδιαίτερη δυσχερή θέση να ζητήσουμε από τις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε άδεια σε μια περίοδο που η αγορά εργασίας του τουρισμού βρίσκει πολλές επιχειρήσεις υποστελεχωμένες. Επιπροσθέτως ως κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών από τα εξεταστικά κέντρα το ταξίδι πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δυο ημέρες.

Η θέλησή μας να ανταποκριθούμε στη δια-ζώσης εξεταστική μας οδηγεί δυστυχώς στο αδιέξοδο να επιλέξουμε μεταξύ της εργασίας μας και των πανεπιστημιακών μας καθηκόντων.
Παρακαλούμε λοιπόν θερμά παρακαλούμε να κρίνετε και να επανεξετάσετε το πρόβλημά μας με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Όπως έχει ανακοινωθεί το 75% των προγραμμάτων του ΕΑΠ πρόκειται να προχωρήσει σε εξ αποστάσεως εξέταση.

Εφόσον είναι εφικτό για τους συναδέλφους μπορεί να είναι και για εμάς. Θεωρώντας ότι είναι δίκαιο το αίτημα μας, δεδομένου ότι η απόφαση σας για εξετάσεις εξ από στάσεως πάρθηκε πολύ αργότερα μετά την επιλογή και πληρωμή των θεματικών ενοτήτων.

Είμαστε στη θέση να καταλάβουμε ότι επιθυμείτε το αδιάβλητο της εξέτασης μέσω της διά ζώσης εξεταστικής το ίδιο επιθυμούμε και εμείς, είμαστε όμως επίσης βέβαιοι ότι υπάρχουν τρόποι να το πράξετε και με την εξ αποστάσεως και αυτό επιθυμούμε.

Η εγκυρότητα και αξιοπιστία του πτυχίου μας είναι ο απώτερος μας στόχος.

Για τους περισσότερους από εμάς το ΕΑΠ είναι η μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα ακαδημαϊκό πτυχίο εξ αποστάσεως και να είμαστε υπερήφανοι γί´αυτο.

Ας μην λειτουργήσει λοιπόν ως τροχοπέδη αυτή η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.

Είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας που με τόσο κόπο πράττουμε έως τώρα.

Στην διάθεση σας mails των φοιτητών που υποστηρίζουν τη θέση αυτή(άνω των 1500).

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με τιμή

Οι Φοιτητές της Διτ του Ελληνικού
Ανοικτού Πανεπιστημίου Ελλάδας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr