Συνάντηση φοιτητών με τον Πρόεδρο του ΕΑΠ για τα θέματα που τους απασχολούν

Συνάντηση φοιτητών με τον Πρόεδρο του ΕΑΠ για τα θέματα που τους απασχολούν

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ο Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, στα γραφεία του Ιδρύματος στην Αθήνα.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν ως φοιτήτριες και φοιτητές της ΔΗΔ και του ΕΑΠ γενικότερα, όπως ενδεικτικά τα προβλήματα που δημιουργούν οι συχνές και δυσμενείς αλλαγές στον κανονισμό σπουδών και η έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις του Πανεπιστημίου και των οργάνων του. Ο Πρόεδρος αναγνώρισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μεταβατικών ρυθμίσεων και δεσμεύτηκε να μας κοινοποιεί τις αποφάσεις που μας αφορούν.


Ξεχωριστή μνεία έγινε για την άδικη απόφαση κατάργησης της επαναληπτικής εξεταστικής και ιδίως τη μη υλοποίηση της απόφασης για την επαναληπτική για τους τελειόφοιτους των χειμερινών εξαμήνων, με τον Πρόεδρο να παραδέχεται πως είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να επανεξεταστεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στο θέμα των υποτροφιών, στην αύξηση των μορίων για τις υποτροφίες των κοινωνικών κριτηρίων και στην εφαρμογή της ποσόστωσης. Ο Σύλλογος επέμεινε στο αίτημά του ανάκλησης της απόφασης με την οποία εφαρμόστηκε αναδρομικά, ζητώντας, την απόδοση των υποτροφιών στους δικαιούχους του χειμερινού εξαμήνου και παράλληλα την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, ώστε αφενός να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων και αφετέρου να είναι εκ των προτέρων γνωστά τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διεκδικεί κάποιος υποτροφία αριστείας.

Έμφαση δόθηκε, ακόμη, στην ανάγκη η οικονομική πολιτική του Ιδρύματος να προσαρμοστεί στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και να λειτουργεί προς διευκόλυνση και στήριξη των φοιτητών. Τονίστηκε, επιπλέον, η αναγκαιότητα σταθεροποίησης της πολιτικής αποπληρωμής των διδάκτρων, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση καθώς και νέες εκπτωτικές πολιτικές, ώστε να είναι εφικτή η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών. Όσον αφορά στην αποπληρωμή των διδάκτρων για το ερχόμενο χειμερινό εξάμηνο, ο Σύλλογος ζήτησε για άλλη μια φορά να μεταφερθεί για τις 31/8/2022 το νωρίτερο, αίτημα στο οποίο θα έχουμε άμεσα απάντηση, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Ζώρας.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, συνεπώς, περιμένουμε τις αποφάσεις της.

Εκτενώς συζητήθηκαν, επιπλέον, θέματα που αφορούν το πρόγραμμά μας, τη βελτίωση του πλαισίου σπουδών μας, τη διεύρυνση των μαθησιακών αποτελεσμάτων με την προσθήκη θεματικών ενοτήτων επιλογής και κατευθύνσεων στο πτυχίο μας.

Αναφερθήκαμε, επιπρόσθετα, στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ενώ ο Πρόεδρος μετά την ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει προβεί ο σύλλογος δεσμεύτηκε πως το ΕΑΠ θα υποστηρίξει τα αιτήματά μας προς πάσα κατεύθυνση, που αφορούν την αναβάθμιση του πτυχίου μας και τις υποτροφίες του Υπουργείου.

Ειδική αναφορά έγινε για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, με τον Πρόεδρο να μας ενημερώνει ότι για όσο το επιτρέπει ο νόμος, αυτές θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, χωρίς όμως να μπορεί να θέσει χρονικό όριο, καθώς είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη συνεργασίας, επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους φοιτητές για τα θέματα που τους αφορούν καθώς οι φοιτητές/τριες αποτελούν τη βάση της λειτουργίας του ΕΑΠ και θα πρέπει η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη. Στο πλαίσιο, αυτό, ζητήθηκε από την εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών να οριστεί συνάντηση και με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φοιτητών, ώστε να συζητηθούν οι απαραίτητες διεργασίες, πριν την έναρξη της θητείας τους την 1η/9/2022.

Τέλος, ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για τις μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και προστιθέμενης αξίας του Συλλόγου, τις οποίες ευχαρίστως θα στηρίξει κατά το δυνατόν. Συνολικά, επέδειξε έντονο ενδιαφέρον στα θέματα που τέθηκαν και εξέφρασε τις θετικές προθέσεις του για επίλυση και αγαστή συνεργασία.

Η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στο μέλλον, καθώς σκοπός και των δύο πλευρών είναι η συνέχιση της δυναμικής πορείας του προγράμματος της ΔΗΔ και η ενίσχυση του πτυχίου μας μέσα από μία ολοκληρωμένη και θετική εκπαιδευτική εμπειρία.

Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ - ΕΑΠ

ΕΑΠ: Αποτελέσματα υποτροφιών (2021-2022) για τα Προγράμματα Σπουδών με ετήσιες θεματικές ενότητες

Διεθνής διάκριση ΕΑΠ στο σύστημα αξιολόγησης U-MULTIRANK 2022

ΕΑΠ: Έναρξη δήλωσης Νέων Θεματικών Ενοτήτων Ακαδημαϊκού Έτους 2022-2023

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr