Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Συνέντευξη του Προέδρου του ΕΑΠ Καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα στην εφημερίδα Γνώμη Πατρών.

Η εγγραφή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελεί μία επιλογή, την οποία δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς, είτε αναζητά την απόκτηση πτυχίου, είτε επιθυμεί την απόκτηση γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων μέσω ενός Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ή ενός διδακτορικού τίτλου σπουδών.


Οι εγγραφές του ΕΑΠ για έναρξη φοίτησης τον Οκτώβριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 άνοιξαν εκ νέου και η δυνατότητα αυτή χορηγείται σε όλους, ανεξαρτήτως  ηλικίας,  τόπου διαμονής ή εργασίας. Η (επανέναρξη των εγγραφών στάθηκε η αφορμή να έχουμε μία συνομιλία με τον πρόεδρο του ΕΑΠ, καθ. Οδυσσέα Ζώρα, για τις πρωτοβουλίες του ΕΑΠ, αλλά και γενικότερα για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Κύριε πρόεδρε, κύριε καθηγητά, οι εγγραφές για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο άνοιξαν ξανά και μία ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά σε λιγότερο από δύο μήνες… 

Απ.: Πράγματι, προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την έναρξη της 24ης ακαδημαϊκής χρονιάς και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής επειδή το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται πλέον ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα πρώτης επιλογής. Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα όλους, γιατί πρόκειται για τον καρπό μίας συλλογικής προσπάθειας τόσο της διοίκησης και του έμπειρου και εξειδικευμένου ακαδημαϊκού προσωπικού όσο και όλων των εργαζομένων. Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων φοίτησης στο Ίδρυμά μας είναι και πάλι ανοικτή δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπου διαμονής ή εργασίας, να σπουδάσουν σε ένα από τα 8 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ή σε ένα από τα 51 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, αποκτώντας γνώσεις / δεξιότητες και ενισχύοντας τα προσόντα τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης  μίας εκ των 367 Μεμονωμένων Θεματικών Ενοτήτων.

Διαπιστώνουμε ότι, παρά την υγειονομική κρίση και τις δυσκολίες που δημιούργησε, παγκοσμίως, στην πανεπιστημιακή κοινότητα, το ΕΑΠ προσφέρει και νέα Προγράμματα Σπουδών γι’ αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά (2021-2022)

Πράγματι, όλο αυτό το διάστημα, η διοίκηση και το προσωπικό του ΕΑΠ, ακαδημαϊκό και διοικητικό, δούλεψε στοχευμένα και συντονισμένα με αποτέλεσμα, όχι μόνο να ολοκληρώσει επιτυχώς -για πρώτη φορά στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα- διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω συνεργειών και συνεργασιών, επιτελώντας τον βασικό του στόχο και σκοπό: την προσφορά νέων σύγχρονων Προγραμμάτων Σπουδών που να καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών και απαιτήσεων μίας σύγχρονης κοινωνίας και μίας συνεχώς πιο απαιτητικής αγοράς εργασίας. Ανταποκρινόμενο στις νέες αυτές απαιτήσεις, το ΕΑΠ προσφέρει για πρώτη φορά φέτος τα ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με τίτλους «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των μνημείων της Φύσης από τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής», σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, και «Επιστήμη των Δεδομένων και μηχανική μάθηση»

Από τα λόγια σας, καταλαβαίνουμε σωστά ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες; 

Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο στόχος μας είναι αυτός, και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε σύντομα. Το ΕΑΠ αναπτύσσεται και εξελίσσεται με γοργό ρυθμό, διατηρώντας αναλλοίωτες τις βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας ενός τριτοβάθμιου Ιδρύματος, ήτοι την ποιότητα, την αριστεία, την ενίσχυση της έρευνας, την ευελιξία και τέλος την καινοτομία. Όλα αυτά διατηρώντας πάντοτε το έντονο κοινωνικό του προφίλ μέσω της στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων. Εύχομαι να ευοδωθούν γρήγορα οι προσπάθειές μας και να επιτύχουμε τη δημιουργία νέων τόσο προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, εντοπισμένα σε σύγχρονα αντικείμενα όπως η επεξεργασία Big Data, ο αρχαιολογικός πολιτισμός, το well being, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, οι κινηματογραφικές σπουδές -σε συνεργασία με τον Φεστιβάλ Δράμας-, κ.α. 

Προσφάτωςμιλήσατε και για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πράγματι, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στην έρευνα, μέσω της δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου το οποίο θα συμπλέει διοικητικά, οργανωτικά και ακαδημαϊκά με την κύρια Πανεπιστημιακή δομή. Στο ερευνητικό κέντρο του ΕΑΠ προτείνεται να αναπτυχθούν Ινστιτούτα σε μη ανταγωνιστικά με ήδη υπάρχοντα, γνωστικά αντικείμενα, όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, η εξ αποστάσεως εργασία ή ακόμα και ο αρχαιολογικός πολιτισμός και η γενετική του ανθρώπου. Προτείνουμε δηλαδή ένα «άλλο» ερευνητικό κέντρο και όχι άλλο ένα ερευνητικό κέντρο. Επιπλέον, ευελπιστούμε η Ίδρυση μιας τέτοιας οργανωμένης Ερευνητικής δομής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, να αποτελέσει πόλο έλξης του έμπειρου και εξειδικευμένου ελληνικού ερευνητικού προσωπικού που προάγει την επιστήμη του σε παρόμοια κέντρα στο εξωτερικό.

Στο ΕΑΠ γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη είναι ζήτημα κρίσιμης και ζωτικής σημασίας για την Χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε και να ισχυροποιήσουμε τα θεμέλια της εκπαίδευσης και της έρευνας, ως δύο εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης κάθε χώρας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr