Διοίκηση ΕΑΠ: Το Πανεπιστήμιο πρωτοπόρησε στις «ηλεκτρονικές» εξετάσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο

Διοίκηση ΕΑΠ: Το Πανεπιστήμιο πρωτοπόρησε στις «ηλεκτρονικές» εξετάσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο

Η περίπτωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και των επιτυχημένων εξετάσεων που διοργάνωσε φέτος «ηλεκτρονικά» χωρίς να διαταράξει στο ελάχιστο την ακαδημαϊκή πορεία των χιλιάδων φοιτητών του, αποτελεί πλέον «case study» στο εξωτερικό, όπου και τα Ανοικτά συστήματα εκπαίδευσης μελετώνται και επαναξιολογούνται ετησίως.

Στην διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε και των «συνόρων» που ύψωσε αναγκαστικά η καραντίνα των τελευταίων μηνών, τα Ανοικτά πανεπιστήμια της ΕΕ επιδόθηκαν στο δικό τους «αγώνα δρόμου» για να καλύψουν τα χαμένα εκπαιδευτικά μίλια και να ηγηθούν (όπως αναμενόταν από την φιλοσοφία των εξ αποστάσεως σπουδών που υπηρετούν) των διαδικασιών «ηλεκτρονικών» εξετάσεων που στήθηκαν για την αξιολόγηση των φοιτητών τους.


Σ αυτή τη πορεία, το ΕΑΠ διακρίθηκε ενώ πρόσφατα έλαβε και επιστολή έγκρισης για την άριστη διαδικασία που διεξάγει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» για την διοργάνωση της φετινής εξεταστικής περιόδου η οποία συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Το Ίδρυμα χρησιμοποίησε για τις «ηλεκτρονικές» εξετάσεις του την πλατφόρμα Moodle που είναι παγκοσμίως η πιο γνωστή πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την οποία χρησιμοποιεί και για την εκπαιδευτική διαδικασία του. Την ίδια πλατφόρμα χρησιμοποιούν πολλά μεγάλα Ανοικτά πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ένα από τα πρώτα ανώτατα Ιδρύματα που ιδρύθηκε στην κατηγορία του, το Open University της Μεγ. Βρετανίας.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το ότι μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή των εξετάσεων, το ΕΑΠ προσκλήθηκε στα Moodle HQ και το μεγάλο Διαδικτυακό συνέδριο MoodleMoot Global Online 2020, στο οποίο θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα επιτυχημένα «cases» που διακρίθηκαν στις εξεταστικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 10 Ιουλίου, ενώ η παρουσίαση θα γίνει σε ένα ακροατήριο χιλιάδων ατόμων από όλο τον κόσμο. Με τη διαδικασία αυτή το ΕΑΠ μπαίνει στο παγκόσμιο στερέωμα των χρηστών νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών στις εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Τους προηγούμενους μήνες η κάθε χώρα ανέπτυξε την δική της εκπαιδευτική προσέγγιση στο θέμα των «ηλεκτρονικών» εξετάσεων, για τις οποίες υπάρχουν ήδη σκέψεις και σε άλλα ανώτατα Ιδρύματα της Ελλάδας για τη ένταξη τους στην καθημερινότητα της ακαδημαϊκής τους προσέγγισης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr