Αναπάντητα ερωτήματα και ανησυχίες φοιτητών του ΕΑΠ για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις

Αναπάντητα ερωτήματα και ανησυχίες φοιτητών του ΕΑΠ για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Επιστολή προς την Επιτροπή Συντονισμού και Υποστήριξης των εξετάσεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου απέστειλε ο φοιτητικός σύλλογος του Προγράμματος Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό ΕΑΠ, τονίζοντας πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον τρόπο διενέργειας των προσεχών εξετάσεων, οι οποίες λόγω πανδημίας θα γίνουν εξ αποστάσεως.

Οι φοιτητές μέσω της επιστολής τους ζητούν να υπάρξει προστασία των προσωπικών δεδομένων τους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ενώ αναφέρουν πως δεν υπάρχει ένας κοινός τρόπος εξέτασης σε όλες τις θεματικές ενότητες με αποτέλεσμα να προκύπτει σύγχυση και διάκριση ανάμεσα στους φοιτητές.


Καλούν την αρμόδια επιτροπή να επανεξετάσει και να επιληφθεί των θεμάτων "μεταφοράς των εξετάσεων ένα χρόνο αργότερα, ακύρωσης των εξετάσεων σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων, εξετάσεις με ανοιχτές κάμερες, διευκολύνοντας όλους τους φοιτητές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς κυρώσεις, να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους, στην ώρα τους". 

Η επιστολή των φοιτητών:

Θέμα: Ομαλή διεξαγωγή εξετάσεων.

Αξιότιμοι κύριοι της αρμόδιας Επιτροπής συντονισμού και υποστήριξης των εξετάσεων, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ζητήματα που έχουν προκύψει, σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων και να ζητήσουμε να μεριμνήσετε, ώστε να διασφαλιστεί και να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, με ίσους όρους για όλους τους φοιτητές.

Η ξαφνική πανδημία στη χώρας μας, ανάγκασε να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ζωή όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσατε να γίνουν οι φετινές εξετάσεις εξ αποστάσεως και όχι δια ζώσης, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Παρά του ότι θεωρούμε ότι είναι μια σωστή απόφαση στη συγκεκριμένη συγκυρία παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση από το ΕΑΠ και ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από τις εξετάσεις επικρατεί μια θολή και ανοργάνωτη κατάσταση, που δημιουργεί αναστάτωση και δυσφορία στους φοιτητές, που έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση τους, λόγω του στρες που δημιουργεί η πανδημία, με τις επαγγελματικές και οικονομικές συνέπειες της, σε όλους.

Τα μηνύματα και τα παράπονα που λαμβάνουμε από τους φοιτητές είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν, αλλά και να λυθούν

Πιο συγκεκριμένα:

1. Μέχρι και σήμερα οι φοιτητές δεν έχουν ενημερωθεί για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας, όπως πρέπει, λόγω του ότι οι εξετάσεις γίνονται με ψηφιακά μέσα. Σε αυτή την περίπτωση τους καλείται να συναινέσουν στην εξ αποστάσεως εξέταση (και με χρήση ανοιχτών καμερών), χωρίς προηγουμένως να τους έχετε ενημερώσει, αλλιώς τους προτείνετε να δώσουν εξετάσεις, με ένα χρόνο καθυστέρηση, στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο, την ώρα που γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών είναι εργαζόμενοι και γονείς, και δεν έχουν περιθώριο απώλειας χρόνου.

2. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, που ίσως κωλύσουν τη διαδικασία, όπως είναι η διακοπή της σύνδεσης του internet, για οποιοδήποτε λόγο ή ακόμα και μια διακοπή της ΔΕΗ. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση σας, οι εξετάσεις ακυρώνονται και αναγκάζετε πολλούς φοιτητές να συνεχίσουν να βιώνουν το στρες των εξετάσεων και να δώσουν ξανά στις επαναληπτικές, όπου και εκεί μπορεί να παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα ή ίσως και άλλα. Και αυτή η απόφαση σας είναι αδιέξοδη και δεν διευκολύνει τη διαδικασία.

3. Ένα άλλο ζήτημα είναι οι ανοιχτές κάμερες. Βλέπουμε ότι και εδώ δεν υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση από το ΕΑΠ. Σε άλλες θεματικές οι φοιτητές θα εξεταστούν με κλειστές κάμερες και ανοιχτά βιβλία, σε άλλες με ανοιχτές κάμερες και ανοιχτά βιβλία και σε άλλες με ανοιχτές κάμερες και κλειστά βιβλία!

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σύγχυση και διάκριση ανάμεσα στους φοιτητές και θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύσει ο ίδιος τρόπος για όλους. Επειδή η πλειοψηφία των θεματικών του ΕΠΟ θα εξεταστούν, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, με ανοιχτά βιβλία και κλειστές κάμερες, ζητάμε για όλες τις θεματικές του ΕΠΟ, να ισχύσει ο ίδιος τρόπος εξέτασης. Κλειστές κάμερες και ανοιχτά βιβλία. Θεωρούμε αυτονόητο, ότι οι ανοιχτές κάμερες χρειάζονται μόνο για την ταυτοποίηση των φοιτητών ή σε περίπτωση προφορικής εξέτασης.

4. Στα παραπάνω προσθέτουμε ότι δυσφορία και διάκριση ανάμεσα στους φοιτητές δημιουργεί ο τρόπος εξέτασης θεματικών, άλλων προγραμμάτων σπουδών όπως ο 3 ΕΛΠ, όπου δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν με γραπτή εργασία project, που θα παραδώσουν σε 3 ημέρες ή και περισσότερο, όταν στις θεματικές του ΕΠΟ, στην αντίστοιχη περίπτωση (γραπτή εργασία-project), οι φοιτητές θα γράψουν και θα παραδώσουν αμέσως, με τις πιθανές συνέπειες μιας διακοπής του internet.

Στην περίπτωση του ΕΛΠ, είναι προφανές ότι δεν χρειάζονται ανοιχτές κάμερες και δεν μπαίνει θέμα διακοπής της σύνδεσης του internet, και συνεπώς οι φοιτητές δεν αντιμετωπίζουν πιθανό ρίσκο και κυρώσεις. Αυτή η ανομοιομορφία στον τρόπο εξέτασης, αυτομάτως, αντικρούει τις αποφάσεις σας και τις κυρώσεις για τους υπόλοιπους φοιτητές.

Συνεπώς, σας καλούμε να επανεξετάσετε και να επιληφθείτε των θεμάτων:

1. Μεταφορά των εξετάσεων ένα χρόνο αργότερα,

2. Ακύρωση των εξετάσεων,

3. Εξετάσεις με ανοιχτές κάμερες, διευκολύνοντας όλους τους φοιτητές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς κυρώσεις, να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους, στην ώρα τους. Η υποβολή των φοιτητών σε παραπάνω στρες και κυρώσεις, την ώρα που δεν ισχύει ο ίδιος τρόπος εξέτασης για όλους, μόνο στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων δεν οδηγεί.

Επίσης, περιμένουμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, που θα γίνει στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εξέτασης και για το αν σκοπεύετε να καθιερώσετε τον εξ αποστάσεως τρόπο εξέτασης, στο ΕΑΠ.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος                
Μέμα Χαλιώτη

Ο Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Χάλαρης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΕΑΠ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr