Ερώτηση στη Βουλή για τα δίδακτρα των φοιτητών του ΕΑΠ

Ερώτηση στη Βουλή για τα δίδακτρα των φοιτητών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Eρώτηση για τα δίδακτρα των φοιτητών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ως εξής:


«Εν μέσω μέτρων για τη μη μετάδοση της πανδημίας του COVID 19 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, και με δεδομένη την οικονομική δυσκολία που βιώνει η λαϊκή οικογένεια που μετράει ήδη ανέργους, εργαζόμενους με περαιτέρω μειωμένους μισθούς, νέα χτυπήματα σε εργασιακά δικαιώματα, η Διοίκηση του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) στέλνει ενημερωτικό σημείωμα στους φοιτητές, όπου καθορίζει το ύψος και τον τρόπο καταβολής των διδάκτρων για το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Συγκεκριμένα, ενημερώνει ότι προκειμένου οι φοιτητές να δηλώσουν τις προτιμητέες θεματικές ενότητες, πρέπει να καταβάλουν τα δίδακτρα σε 3 δόσεις, κατά την περίοδο από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Και όλα αυτά, ενώ ήδη δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση λόγω κορονοϊού για τη διεξαγωγή της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου. Επισημαίνεται επιπλέον ότι οι όροι αποπληρωμής των διδάκτρων έγιναν δυσμενέστεροι εν μέσω πανδημίας, καθώς περιλαμβάνουν 3 δόσεις, σε διάστημα μόλις 1,5 μήνα, ενώ για τις εγγραφές του προηγούμενου έτους προβλέπονταν 5 δόσεις.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αφήγημα της κυβέρνησης, αυτής και των προκάτοχών της, ότι ''η κρίση είναι ευκαιρία'', ''η πανδημία είναι ευκαιρία'', βρίσκει ευήκοα ώτα σε Διοικήσεις Ιδρυμάτων όπως στο ΕΑΠ, για να εντείνουν τους ανταποδοτικούς όρους λειτουργίας των ΑΕΙ, να ενισχύσουν τη λογική του φοιτητή-πελάτη. Η επιχειρηματική λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης πάει χέρι - χέρι με τα νέα μέτρα επίθεσης απέναντι στα λαϊκά, τα εργατικά δικαιώματα. Ανοίγει έτσι η όρεξη των επιχειρηματιών που εμπορεύονται τη μόρφωση, όσο η Παιδεία, όπως και η Υγεία, παραμένουν πεδία κερδοφορίας και όχι κοινωνικά αγαθά για τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

- Να διαγραφούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των φοιτητών του ΕΑΠ για όσο διάστημα διατηρούνται τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

- Να διευκολυνθούν με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση του ύψους των διδάκτρων μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων για τον COVID 19.

- Να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΕΑΠ, των μαθημάτων και της εξεταστικής περιόδου για όλους τους φοιτητές, ώστε να μη χαθούν διδασκαλίες και εξάμηνα».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΕΑΠ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr