Ερώτηση στη Βουλή για τα οικονομικά του ΕΑΠ

Ερώτηση στη Βουλή για τα οικονομικά του ΕΑΠ

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Οι προ ημερών δηλώσεις του νέου Προέδρου του ΕΑΠ κ. Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο τις καταγγελίες μου» επισημαίνει με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

"Ο νέος Πρόεδρος του ΕΑΠ αναφέρει πως ο τακτικός προϋπολογισμός των ετών 2017 και 2018 έκλεισε με ελλείμματα περίπου 800.000 ευρώ και πάνω από 1.500.000 ευρώ αντίστοιχα για πρώτη φορά στην εικοσάχρονη λειτουργία του Πανεπιστημίου! Ο τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος τον Αύγουστο του 2019 εμφάνιζε έλλειμμα 5.500.000 ευρώ, ενώ ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) αποδεικνύεται πώς δεν διέθετε ισολογισμούς για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018! Στο πρόγραμμα «Διοικητική Υποστήριξη και Ανάπτυξη των Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ» από το ποσό των 15.078.340 ευρώ που διέθετε το 2015 έφτασε τον Αύγουστο του 2019 στα 1.697.766 ευρώ. Τέλος, υπήρχαν προηγούμενες ανεξόφλητες υποχρεώσεις και προβληματικά τιμολόγια προς τρίτους, λόγω μη τήρησης των εκ του νόμου απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών. Για το λόγο αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ και εάν θα καταλογιστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες του νυν Προέδρου του ιδρύματος".


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: Θα γίνει σε βάθος έλεγχος για τα οικονομικά πεπραγμένα της πρώην Διοικούσας Επιτροπής και του Προέδρου της στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ);

Είχα επισημάνει με πολλές ερωτήσεις μου στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους τα πεπραγμένα της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και του Προέδρου της κ. Βασίλειου Καρδάση που έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους και να εξασφαλίσουν την σωστή λειτουργία του Ιδρύματος. Οι προ ημερών δηλώσεις του νέου Προέδρου του ΕΑΠ κ. Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο τις καταγγελίες μου.

Συγκεκριμένα, ο νέος Πρόεδρος αναφέρει πως ο τακτικός προϋπολογισμός των ετών 2017 και 2018 έκλεισε με ελλείμματα περίπου 800.000 ευρώ και πάνω από 1.500.000 ευρώ αντίστοιχα για πρώτη φορά στην εικοσάχρονη λειτουργία του Πανεπιστημίου! Επιπλέον, ο τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος τον Αύγουστο του 2019 εμφάνιζε έλλειμμα 5.500.000 ευρώ, ενώ ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) αποδεικνύεται πώς δεν διέθετε ισολογισμούς για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018! Το δε πρόγραμμα «Διοικητική Υποστήριξη και Ανάπτυξη των Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ» διέθετε το 2015 το ποσό των 15.078.340 ευρώ και αυτό μειώθηκε στα 5.971.965 ευρώ το έτος 2018 και ακόμη περισσότερο το 2019, φτάνοντας τον Αύγουστο του 2019 στα 1.697.766 ευρώ, με σημαντική μείωση του αριθμού των φοιτητών! Τέλος, υπήρχαν προηγούμενες ανεξόφλητες υποχρεώσεις και προβληματικά τιμολόγια προς τρίτους, λόγω μη τήρησης των εκ του νόμου απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ζώρας τόνισε πως εάν η νυν Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δεν είχε εγκρίνει στο τέλος του έτους 2019 τη χρήση του ταμειακού διαθέσιμου, θα ήταν αδύνατη η εξόφληση των υποχρεώσεων του Ιδρύματος. Και αν δεν είχε υιοθετήσει και νομοθετήσει προσφάτως δια μέσου της Βουλής την διάταξη για τον ΕΛΚΕ, το Ίδρυμα θα είχε περιέλθει σε μια άνευ προηγούμενου περιδίνηση οικονομικής δυσχέρειας και διαχείρισης!

Με βάση τα προεκτεθέντα ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση της η κακή διαχείριση της προηγούμενης Διοικούσας του ΕΑΠ και του πρόεδρου της κ. Καρδάση;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπή του ΕΑΠ και του Προέδρου της; Θα καταλογιστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, αν όντως επαληθευτούν οι καταγγελίες του νυν Πρόεδρου του ιδρύματος;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία που αφορούν το ΕΑΠ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr