Τι αλλάζει στο ΕΑΠ

Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας - Τι αλλάζει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Κόντρα στις εγκατεστημένες παθογένειες η νέα Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), αξιοποιεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μπαίνει στο διεθνή εκπαιδευτικό χώρο με τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων.

Οι σχεδιασμοί και το δρομολογούμενο έργο της νέας διοίκησης του ΕΑΠ με επικεφαλής τον πρόεδρό της καθηγητή Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της διπλής γιορτής που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο. Διπλής διότι στο πλαίσιό της έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του και η ομοτιμοποίηση τριών καθηγητών της οι οποίοι ήταν ανάμεσα και στους πρωτεργάτες της οργάνωσης του ΕΑΠ.


Το ΕΑΠ έχει σήμερα 45.000 φοιτητές, 42 μέλη ΔΕΠ, 2.000 συνεργαζόμενους καθηγητές και 250 άτομα διοικητικό προσωπικό.

«Το ΕΑΠ μπαίνει σε μία νέα εποχή δραστηριοτήτων και ανάπτυξης. Είναι ένα ίδρυμα που έχει παθογένειες, όπως όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Βάζουμε στόχο να μειώσουμε τις παθογένειες και να αναπτυχθεί κάθε καλό που έχει γίνει και να προχωρήσουμε σε νέα ανάπτυξη. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από τις παθογένειες οι οποίες εγκαθίστανται για κάποιο λόγο και αποτελούν μία οπισθέλκουσα δύναμη του κάθε ιδρύματος. Εμείς όμως παλεύουμε για να ξεφύγουμε αναδεικνύοντας και αναπτύσσοντας τις πρωτοτυπίες και τις δυνατότητές του» δήλωσε ο κ. Ζώρας. Μάλιστα άπλωσε γέφυρα για συνέργιες με το Πανεπιστήμιο Πατρών από το οποίο υπάρχει διάθεση και πρόθεση όπως τόνισε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης η πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Στάθης Ευσταθόπουλος ανέφερε ότι: «Εχουμε βάλει δύο σημαντικούς στόχους. Να σχεδιάσουμε προγράμματα τα οποία θα παρακολουθούν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς ακολουθώντας την τεχνολογία και να πετύχουμε τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου μας με τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών που να απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές. Είναι το μοναδικό δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αυτή οφείλουμε να την αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο».

Η νέα διοίκηση του ΕΑΠ βάζει τέλος σε ζητήματα που άφηναν παράθυρα για αναξιοκρατικές επιλογές σε επίπεδο στελέχωσής του. «Εμείς υιοθετήσαμε την ομόφωνη πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε την καθοδήγηση από τη Διοικούσα Επιτροπή, να προτείνουν καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια και κριτήρια αξιοκρατίας. Κι αυτό διότι το ΕΑΠ έχει τη δυνατότητα να έχει τους καλύτερους καθηγητές κι αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε».

Το δεύτερο βήμα αφορά την αξιοποίηση μέρος των πόρων του για την περαιτέρω ανάπτυξή του. «Αυτή τη στιγμή το ΕΑΠ επεκτείνει τις κτιριακές του υποδομές. Επεκτείνει τις εργαστηριακές του υποδομές με καινούργια εργαστήρια. Σκοπεύει να δώσει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της έρευνας εντός του πανεπιστημίου όλα αυτά είναι αναπτυξιακές δράσεις τις οποίες ενισχύουμε πάρα πολύ».

Αφορμή για επιστροφή στα πρώτα χρόνια του ΕΑΠ και στους αγώνες που δόθηκαν για την ανάπτυξη του αποτέλεσαν οι αναμνήσεις τριών εκ των πρώτων καθηγητών του ακαδημαϊκού ιδρύματος με ιδιαίτερα βαριά βιογραφικά, που την προηγούμενη εβδομάδα ανακηρύχτηκαν ομότιμοι.

Πρόκειται για τους πρώην καθηγητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Λίλα (Τριανταφυλλιά) Λεοντίδου, αρχιτέκτων- πολεοδόμο- χωροτάκτης- γεωγράφο, καθηγήτρια Γεωγραφίας και Υλικού Πολιτισμού της Ευρώπης στο ΕΑΠ και τον Αλέξη Κόκκο που σπούδασε νομικά και κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris VIII. Πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1981-1987), του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης / ΙΔΕΚΕ (Πρόεδρος 1995-1997) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέλος της ιδρυτικής επιστημονικής ομάδας, 1997-2001), στο οποίο ήταν καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ο Δημήτρης Ζευγώλης καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών τρίτος καθηγητής σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πολυτεχνείο του Kaiserslautern στη Γερμανία. Εργάστηκε στο Διεθνές Κέντρο Μετρολογίας της Γερμανίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (επίκουρος Καθηγητής), στα πολυτεχνεία Ζυρίχης και Μονάχου (επισκέπτης Καθηγητής) στο Πανεπιστήμιο Πατρών (αναπληρωτής καθηγητής) και ακολούθως μετακινήθηκε στο ΕΑΠ μετά από πρόσκληση του πρώτου προέδρου Αλεξίου Λυκουργιώτη.

Για τους τρεις καθηγητές μίλησαν και απένειμαν τους τίτλους ο κ. Ευσταθόπουλος, οι άλλοι δύο αντιπρόεδροι της Διοκουσας Επιτροπής Διονύσης Μαντζαβίνος και Κωνσταντίνος Καραμάνης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Αντώνης Λιοναράκης και ο καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών Στέλιος Ζερεφός,

«Οι ομότιμοι καθηγητές είναι περιουσία ενός πανεπιστημίου. Δεν πρέπει να τους ξεχνάμε και δεν πρέπει να τους αφήνουμε να αποκόπτονται εντελώς από τον πανεπιστημιακό χώρο έχουν να προσφέρουν πολλά. Εχουν να προσφέρουν πολλά οι οποίοι ταυτόχρονα φεύγουν από την καθημερινή τριβή, τα μίση και τα πάθη των ενεργεία συναδέλφων και κατά τούτο είναι πολύτιμοι» ανέφερε ο κ. Ζώρας ανακοινώνοντας ότι άμεσα ιδρύεται το Γραφείο του Συνηγόρου του φοιτητή το οποίο θα αναλάβει ο κ. Κόκκος.

ΕΑΠ: Αιτήσεις ERASMUS+ για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους Διδάκτορες

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία που αφορούν το ΕΑΠ.

«Πελοπόννησος»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr