Κοσμήτορες ΕΑΠ: Το Πανεπιστήμιο θα αποδυναμωθεί - Ζητούν να "παγώσει" άμεσα η διάταξη

Κοσμήτορες ΕΑΠ: Το Πανεπιστήμιο θα αποδυναμωθεί - Ζητούν να "παγώσει" άμεσα η διάταξη  

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ανοικτή επιστολή των Κοσμητόρων και του Εκπροσώπου μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου προς τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ:

Αξιότιμε κε Πρόεδρε της Δ.Ε. του ΕΑΠ,


Αν και είμαστε μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, εκπροσωπώντας τις ακαδημαϊκές μονάδες (Σχολές) και τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ, ενημερωθήκαμε, όπως άλλωστε και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ, από … ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας διάταξη με βάση την οποία ‘ανατίθεται στον ΕΛΚΕ του ΕΑΠ η διαχείριση του συνόλου της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών του ιδρύματος’.

Με δεδομένο ότι, όπως αναφέρατε χθες στον εκπρόσωπο των μελών ΔΕΠ, θεωρείτε ότι η διάταξη αυτή αποτελεί λύση για τα περισσότερα από τα προβλήματα του ΕΑΠ, είμαστε υποχρεωμένοι, δεδομένης της σοβαρότητας μίας τέτοιας εξέλιξης, να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

  1. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα οφείλατε να είχατε κάνει γνωστές τις προθέσεις σας στο ανώτατο όργανο του πανεπιστημίου μας και να είχατε ζητήσει την άποψή του.
  2. Ζητούμε να εισηγηθείτε να ‘παγώσει΄ άμεσα η προώθηση της εν λόγω διάταξης ώστε να συζητηθούν σε βάθος οι παρενέργειες για το ίδρυμα από την εφαρμογή της.
  3. Επισημαίνουμε ότι:

α) Μεταφορά των εσόδων του ΕΑΠ από την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών στον ΕΛΚΕ σηματοδοτεί ένταξη του ΕΑΠ στους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, με άμεσο κίνδυνο τη μεταφορά του αποθεματικού του στην Τράπεζα της Ελλάδος και την απώλεια της ανεξαρτησίας διαχείρισης αυτού.

β) Με μία τέτοια ρύθμιση μεταφέρεται το κέντρο λήψης των αποφάσεων για το ακαδημαϊκό μέλλον του πανεπιστημίου μας από τη ΔΕ του ΕΑΠ στον ΕΛΚΕ, μέσα από τον οποίο, πλέον, μη μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ θα διαχειρίζονται, ως Διευθυντές των ΠΣ, τα έσοδα του πανεπιστήμιου μας.

γ) Αποδυναμώνεται το ΕΑΠ, μένοντας με έναν φτωχό προϋπολογισμό της τάξης των 500.000 ευρώ χωρίς τα επιπλέον 30 εκατομμύρια ετήσια έσοδα από την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προοπτική αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου μας

δ) Ακυρώνεται η προοπτική απόκτησης επιπλέον μόνιμου προσωπικού στο ΕΑΠ, καθώς δεν θα διαθέτει πλέον ο τακτικός προϋπολογισμός ικανό σχετικό κονδύλι, παράλληλα δε, ακυρώνεται και η προοπτική της όποιας ΚΥΑ για το προσωπικό, αφού εκ των πραγμάτων θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες σε προσωπικό μέσω του ΕΛΚΕ, στη λογική δηλαδή συμβάσεων έργου.

Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ της ΔΕ του ΕΑΠ, στη βάση της παραγράφου 7 του άρθρου 14 του Ν.2690/99 με μοναδικά θέματα την εν λόγω διάταξη νόμου και την επανεξέταση της λειτουργίας του ΕΛΚΕ. 

Αντώνης Λιοναράκης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Αθανάσιος Μιχιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

Αυγουστίνος Δημητράς, Εκλεγμένος Εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr