Δυσαρέσκεια από φοιτητές του ΕΑΠ για τις ηλεκτρονικές ΟΣΣ και για την υποχρεωτική μετάβαση στην Αθήνα

Δυσαρέσκεια από φοιτητές Τμήματος του ΕΑΠ για τις ηλεκτρονικές ΟΣΣ και για την υποχρεωτική μετάβαση στην Αθήνα

Διαβάστε την επιστολή που έστειλαν οι φοιτητές στον νέο πρόεδρο του ΕΑΠ. Αναστάτωση μεταξύ των φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και ερωτηματικά για το μέλλον της έδρας του, που είναι η Πάτρα, εγείρει η απόφαση της διοίκησής του να υποχρεώνει φοιτητές από επαρχιακές πόλεις να μεταβαίνουν στην Αθήνα για τις τελικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα μειώνονται δραματικά φέτος οι πέντε δια ζώσης ετήσιες συναντήσεις φοιτητών με τους καθηγητές τους και αντικαθίστανται με ηλεκτρονικές συναντήσεις.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται η ποιότητα των σπουδών των φοιτητών, είναι επίσης ότι η απόφαση δημιουργεί την εξής οξύμωρη κατάσταση: Παρότι η έδρα του ΕΑΠ είναι η Πάτρα, πατρινοί φοιτητές αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για τις εξετάσεις σε ενοικιαζόμενα κτήρια, την ίδια στιγμή που το υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα της Περιβόλας απαξιώνεται. Ο ορατός κίνδυνος είναι το ΕΑΠ να χάσει επί της ουσίας την Πατρινή του έδρα. 


Μάλιστα, ενώ μέχρι πέρυσι ο απαιτούμενος αριθμός φοιτητών για τη δημιουργία δια ζώσης τμήματος ήταν 8 ξαφνικά φέτος αυξήθηκε σε 15. Οι πληγέντες φοιτητές οργανώνονται και έχουν στείλει ήδη επιστολή προς τον νέο πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, ζητώντας την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η εν λόγω αλλαγή έγινε απροειδοποίητα και την πληροφορήθηκαν μόλις την τελευταία στιγμή. Η συγκεκριμένη επιλογή της νέας διοίκησης έχει επισήμως ως σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων σε μια περίοδο πάντως που, όπως μας εξηγούν παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το ΕΑΠ δεν αντιμετωπίζει κάποιο οικονομικό πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα το φαινόμενο έχει πάρει σημαντική έκταση και αφορά και άλλες περιοχές όπως τα Γιάννενα, την Κρήτη, την Κομοτηνή κ.α., από όπου οι φοιτητές θα πρέπει να μεταβούν για εξετάσεις είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι αυτή η απόφαση έχει επιφέρει δυσαρέσκεια στους φοιτητές καθώς το κόστος σπουδών αυξάνεται. Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές της Πάτρας αναφέρουν στην επιστολή τους: "Εγείρονται ερωτηματικά για την τύχη αυτού του υπερσύγχρονου κτηρίου και ανησυχίες ότι οδηγείται σε αχρηστία και απαξίωση την ίδια στιγμή που ενοικιάζονται άλλοι χώροι σε άλλες πόλεις για να φιλοξενήσουν τις τελικές εξετάσεις, ενώ προσανατολίζεται μεθοδευμένα το ΕΑΠ στην κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ και προκρίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση".

Είναι γεγονός ότι την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο νοικιάζει χώρους αλλού για συναντήσεις και εξετάσεις. Οι φόβοι για συρρίκνωση του ΕΑΠ επιτείνονται και από το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει προτείνει τη διάχυση εξ’ αποστάσεως σπουδών στα «συμβατικά» Πανεπιστήμια της χώρας. Κάτι που θα εκμηδενίσει επί της ουσίας το εναλλακτικό πλεονέκτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 στο ΕΑΠ και συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, έχουν υπάρξει αλλαγές που αφορούν άμεσα στους φοιτητές – και κυρίως τους φοιτητές με τόπο διαμονής την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα - τόσο ως προς τον τρόπο παρακολούθησης των ΟΣΣ, όσο και ως προς τον τόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα παρότι δηλώσαμε όπως κάθε χρόνο ως πρώτη επιλογή τη δια ζώσης παρακολούθηση των ΟΣΣ, καθώς και ως τόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων την Πάτρα, η οποία εξάλλου είναι η έδρα του ΕΑΠ, διαπιστώνουμε – με μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα λίγες μόλις μέρες πριν την πρώτη ΟΣΣ – ότι θα υποχρεωθούμε αφενός να παρακολουθήσουμε τις ΟΣΣ ηλεκτρονικά και αφετέρου ότι είμαστε αναγκασμένοι να μεταβούμε στην Αθήνα για τις τελικές εξετάσεις.

Καθώς:

1.       Όταν ξεκινήσαμε τις σπουδές μας στο ΕΑΠ, λάβαμε την απόφαση αυτή με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες σήμερα αναιρούνται χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση-διαβούλευση, και οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών μας, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κόστος τους. Για παράδειγμα αναγκαζόμαστε να μετακινηθούμε στην Αθήνα και εκτός από το κόστος των μεταφορικών – για τα οποία δεν υπάρχει ούτε καν η πρόβλεψη του φοιτητικού πάσου, όπως συνέβαινε παλιότερα – θα πρέπει να επωμιστούμε και τη διαμονή, καθώς όπως γνωρίζετε, οι εξετάσεις είναι πολύωρες και προϋποθέτουν διαύγεια.

2.       Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην απόφαση να εγγραφούμε στο ΕΑΠ ήταν το ότι η έδρα του είναι στην Πάτρα, οπότε είχαμε την ευχέρεια να δώσουμε στην Πάτρα τόσο τις τελικές εξετάσεις, όσο και να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τις ΟΣΣ επίσης στην Πάτρα.

3.       Την ίδια στιγμή που οι παρεχόμενες προς εμάς υπηρεσίες υποβαθμίζονται και άρα κοστίζουν λιγότερο στο ΕΑΠ, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΟΣΣ αντί των δια ζώσης συναντήσεων, η δική μας οικονομική συμμετοχή παραμένει η ίδια. Στο πλαίσιο υποβάθμισης των σπουδών μας θα θέλαμε να επισημάνουμε και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές Οκτώβρη και ακόμη δεν έχουμε λάβει τα βιβλία, ενώ καλούμαστε στα μέσα του Νοεμβρίου να παραδώσουμε τις πρώτες εργασίες!

4.       Έδρα του ΕΑΠ είναι η Πάτρα και, όπως γνωρίζετε, στεγάζεται στο κτήριο της Περιβόλας, για την ανέγερση και λειτουργία του οποίου έχει δαπανηθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό. Εγείρονται ερωτηματικά για την τύχη αυτού του υπερσύγχρονου κτηρίου και ανησυχίες ότι οδηγείται σε αχρηστία και απαξίωση την ίδια στιγμή που ενοικιάζονται άλλοι χώροι σε άλλες πόλεις για να φιλοξενήσουν τις τελικές εξετάσεις, ενώ προσανατολίζεται μεθοδευμένα το ΕΑΠ στην κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ και προκρίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορούμαστε ότι φέτος άλλαξε ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για την δια ζώσης παρακολούθηση ΟΣΣ από 8 σε 15 άτομα. Επίσης πληροφορούμαστε ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και άλλων περιοχών όπως της Κρήτης και της Βόρειας Ελλάδας καθώς και σε άλλες θεματικές ενότητες.

Κατόπιν των ανωτέρων σας καλούμε άμεσα να προβείτε στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε καταρχήν να μπορέσουμε να δώσουμε στην Πάτρα τις τελικές εξετάσεις και αφετέρου να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τις ΟΣΣ στην Πάτρα. Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Η επιτροπή διεκδίκησης - φοιτητές των θεματικών ενοτήτων ΕΠΟ 11, ΕΠΟ12".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Με πληροφορίες από "thebest"

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr