Φοιτήτρια του ΕΑΠ ανάμεσα στους νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Φοιτήτρια του ΕΑΠ ανάμεσα στους νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι ανάμεσα στους νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2016, βραβεύτηκε η κα Σοφία Κολοτούρου, φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΕΑΠ "Δημιουργική Γραφή".  Η κα Κολοτούρου έλαβε εξ ημισείας το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Η τρίτη γενιά» (εκδ. Τυπωθήτω).

Τόσο ο Πρόεδρος, όσο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην κα Κολοτούρου και της εύχονται ακόμη περισσότερες επιτυχίες στην ποίηση, στη λογοτεχνία αλλά και στο ακτιβιστικό της έργο.  


Λίγα λόγια για την Σοφία Κολοτούρου:

Η Σοφία Κολοτούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πήρε το πτυχίο της το 1998 και στη συνέχεια ειδικεύτηκε επί πενταετία στην Κυτταρολογία στα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης και Άγιος Σάββας Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μεταφράσεις και επιμέλειες ιατρικών βιβλίων (αφού πρώτα παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια) και ακόμη με τη συγγραφή βιβλίων (πεζά και ποίηση). Παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα του Ελληνικού πολιτισμού, ενώ σήμερα φοιτεί στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργική Γραφή του ιδίου πανεπιστημίου.

Εχει αναπτύξει ακτιβιστική δραστηριότητα πάνω στα προβλήματα ακοής και ειδικότερα στην μεταγλωσσική κώφωση, από την οποία πάσχει και η ίδια. Έχει απωλέσει πλήρως την ακοή της, αλλά όχι και την ικανότητα της ομιλίας. Επικοινωνεί διαβάζοντας τα χείλη των συνομιλητών και απαντάει με προφορικό λόγο, ενώ δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα. Επισκέπτεται σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα και μιλάει με τους μαθητές και σπουδαστές πάνω στα θέματα που αφορούν τα προβλήματα ακοής και ειδικότερα τη μεταγλωσσική κώφωση. Τον Μάρτη του 2011 δημιούργησε στο facebook ομάδα συζητήσεων για τα προβλήματα ακοής με την επωνυμία ΚΟΥΦΟΧΩΡΙΟ, η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 1600 μέλη και έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες για την υποστήριξη της μεταγλωσσικής κώφωσης.

Σοφία Κολοτούρου

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr