Προβλήματα στην εστία σίτισης του ΕΜΠ - Χωρίς φαγητό 1.100 φοιτητές!

Προβλήματα στην εστία σίτισης του ΕΜΠ - Χωρίς φαγητό 1.100 φοιτητές!

Παιχνίδια με τη σίτιση 1.000 φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες παίζει το υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος για τη χρηματοδότηση φορέας, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), όπως γράφει σχετικά ο «Ελεύθερος Τύπος».

Μόνο μετά το «κλείσιμο» που επέβαλε ο εργολάβος, υπεύθυνος για τι σίτιση στο εστιατόριο των φοιτητικών εστιών του ΕΜΠ, το οποίο θα ξεκινούσε από σήμερα και επ' αόριστον μέχρι να αποπληρωθούν οι οφειλές του, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανέλαβε πρωτοβουλία για να γίνει διακανονισμός για τη λειτουργία του. Στο και πέντε πηγές του ιδρύματος σημειώνουν στην εφημερίδα, ότι θα γίνει κανονικά η σίτιση σήμερα και αυτό μένει να το δούμε.


Όλα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν με ανακοίνωση της η γραμματεία της εστίας ενημέρωσε τους φοιτητές μια μέρα πριν ότι διακόπτεται η λειτουργία, «γιατί ο εργολάβος σίτισης δεν έχει πληρωθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποσύρει το προσωπικό του».

Άγνωστες είναι οι οικονομικές συνθήκες για τα εστιατόρια και των άλλων δυο μεγάλων φοιτητικών εστιών, στις οποίες υπάρχουν εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των προμηθευτών. Συνολικά, τα εστιατόρια των τριών εστιών, σιτίζουν περίπου 2.500 φοιτητές.

Σύμφωνα με τους φοιτητές της εστίας, το πρόβλημα προϋπήρχε, καθώς οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο, ενώ οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είχαν οδηγήσει σε διάφορα ευτράπελα στο καθημερινό τους φαγητό μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Ανάλογα με την πορεία των πληρωμών, το εστιατόριο αδυνατούσε να προσφέρει τροφές όπως κρέας ή λαχανικά, μέχρι να καταφέρει να πληρώσει τους αντίστοιχους προμηθευτές. «Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν διάφορα προβλήματα, ακόμη και η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν τόσο καλή. Ομως, κανένας μας δεν φανταζόταν ότι θα σταματούσε, για αυτό και αιφνιδιαστήκαμε. Υπάρχουν φοιτητές που πραγματικά έχουν ανάγκη, πώς θα σιτίζονται; Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν καθημερινά το φαγητό τους;», αναρωτιέται τριτοετής φοιτητής του ΕΜΠ, ο οποίος μένει στις εστίες.

Σε συνέλευση φοιτητών που έγινε χθες αργά το απόγευμα αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις, ενώ προτάθηκε η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες να συνεχιστεί δωρεάν στο εστιατόριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέχρι να λυθεί το θέμα.

Ο αναβρασμός των φοιτητών με τις συνεπακόλουθες κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να συγκινεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου, Χρήστος Πιλάλης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αργά το απόγευμα ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο ότι το πρόβλημα λύθηκε και η σίτιση σήμερα θα γίνει κανονικά.

Πάντως, το παρασκήνιο στο Ιδρυμα είναι αρκετά «εκρηκτικό» για τον διευθύνοντα σύμβουλο που έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες τη διαχείριση ενός «προβληματικού» -και αμαρτωλού σύμφωνα με πολλές καταγγελίες- οργανισμού με τεράστια οικονομικά προβλήματα, «τρύπες» και πολλά χρέη. Σύμφωνα με πηγές εντός του Ιδρύματος, οι προσπάθειες που έγιναν τον προηγούμενο καιρό να κλείσει η ψαλίδα των χρεών επέστρεψαν στο μηδέν, μιας και οι οικονομικές υποχρεώσεις άρχισαν και πάλι να διογκώνονται.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης στη σίτιση, συντήρηση και θέρμανση των εστιών ταλαιπωρούν τους φοιτητές τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι ζουν συνεχώς υπό το φόβο διακοπής βασικών λειτουργιών. Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), πάνω στην Πατησίων, πριν από δύο χρόνια είχε διακοπεί για κάποιες εβδομάδες η σίτιση και επανήλθε όταν αποπληρώθηκε ένα ποσό στους προμηθευτές. Φέτος, οι φοιτητικές εστίες στο Πολυτεχνείο ζουν με το φόβο να αποχωρήσει ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη συντήρηση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα βασικές εργασίες, όπως η αντικατάσταση για παράδειγμα ενός παραθύρου σε κάποιο δωμάτιο εστίας. Αντίστοιχα, εν όψει του χειμώνα, άγνωστο είναι αν έχει εξασφαλιστεί η θέρμανση στις εστίες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr