ΕΜΠ, μετσόβιο πολυτεχνείο, επιτυχημένο ελληνικό πανεπιστήμιο Το ΕΜΠ είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό πανεπιστήμιο διεθνώς

Το ΕΜΠ είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό πανεπιστήμιο διεθνώς

Ολα τα κριτήρια για τα ελληνικά πανεπιστήμια δείχνουν οπισθοχώρηση και αιμορραγία. Ακόμη και ο δείκτης-κριτήριο όπου υπάρχει άνοδος –η φήμη των ελληνικών ΑΕΙ στους διεθνείς εργοδότες– υποδηλώνει το brain drain από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων ανά διδακτικό αντικείμενο σε 42 τομείς, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες στο TopUniversities.com, της εταιρείας Quacquarelli Symonds (QS), τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 41 φορές, με τρία διδακτικά αντικείμενα να κατατάσσονται στο Top 100.


Το ΕΜΠ είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό πανεπιστήμιο: με εννέα σχολές-τμήματα εμφανίζεται σε οκτώ διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων. Ποσοτικά τα περισσότερα πλασαρίσματα έχει το ΑΠΘ, καθώς εμφανίζεται σε 14 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων, διαθέτοντας τόσα τμήματα όσα το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ. Στην κατάταξη ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Πατρών με επτά πλασαρίσματα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών με έξι και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τέσσερα.

Η πιο ψηλή θέση της Ελλάδας και η μόνη θέση της στο Top 50 επιτυγχάνεται από το ΕΜΠ, το οποίο κατατάσσεται στη 33η θέση για πολιτικούς και δομικούς μηχανικούς.

Οι άλλες δύο θέσεις της Ελλάδας στο Top 100 αποδίδονται στο ΑΠΘ, το οποίο κατατάσσεται στην κλίμακα 51-100  για  πολιτικούς και δομικούς μηχανικούς και για την αρχαιολογία.

Τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν παρουσιάσει μείωση σε τρεις από τους τέσσερις μετρικούς παράγοντες που χρησιμοποιεί η QS για να υπολογίσει τις κατατάξεις. Ο μόνος τομέας όπου παρουσιάζεται αύξηση είναι η φήμη εργοδοτών που έχει αυξηθεί από 59,16 σε 61,07. Αυτό δείχνει ότι έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων από τους εργοδότες στο εξωτερικό, αλλά υποδηλώνει και τη διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα. Ωστόσο η ακαδημαϊκή φήμη των ελληνικών πανεπιστημίων έχει μειωθεί φέτος, καθώς και η ερευνητική επίδραση, όπως αυτή μετρήθηκε με βάση τον κατάλογο για παραπομπές ανά πανεπιστήμιο και το h-index.

Το Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) συνεχίζουν να κυριαρχούν, κατέχοντας και τα δύο μαζί την πρώτη  θέση σε 24 διδακτικά αντικείμενα. Το καθένα καταλαμβάνει 12 πρώτες θέσεις.

Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων ελήφθη η γνώμη 76.798 ακαδημαϊκών και 44.426 εργοδοτών, μαζί με την ανάλυση 28,5 εκατ. ερευνητικών εργασιών και 113 εκατ. παραπομπών, με πηγή τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus/Elsevier.

Πληροφορίες από Καθημερινή

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr