Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Ρόκος

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Ρόκος

Σήμερα με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε τον Καθηγητή Δημήτρη Ρόκο.

Ηγετική φυσιογνωμία, οραματιστής, δάσκαλος, με πλούσιο και εμπεριστατωμένο λόγο, κάτοχος της διαλεκτικής επιστήμης, και με μεγάλη ικανότητα να ανακαλύπτει τις ικανότητες των άλλων, δεν ανέθετε απλά έργα, αλλά σ’ έκανε συνεργό μεταλαμπαδεύοντας το όραμά και το πάθος του για αυτά.


Ο Δημήτρης Ρόκος δίδασκε από το 1963 στο ΕΜΠ, όπου τέθηκε σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απολύθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, για να επανέλθει με τη μεταπολίτευση. Μετά τη δικτατορία, εξελέγη Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1975-1982). Υπήρξε υπεύθυνος του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (1978-1981).

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (1981-1983) και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας (1982-1983), όπου συμμετείχε ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής για την παιδεία και την έρευνα και θεμελίωσε το δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1980-1987, και καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (1983-1995).

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (1984-1985) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας (1985-1987) με ευθύνη για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και την Πληροφορική. Το 1987 υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου για πολλά χρόνια. Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ από το 1974, όπου παραιτήθηκε και αποχώρησε μετά από 14 χρόνια.

Ο Δημήτρης Ρόκος από το 1987 ως την ομοτιμοποίησή του το 2008, ήταν Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο και ίδρυσε το Νοέμβριο του 1987.

Εργατικότατος, εμπνευσμένος επιστήμονας με κοινωνικές ευαισθησίες, κληρονόμησε στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και το Διεπιστημονικό/Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και στο Ε.Μ.Π., το προπτυχιακό μάθημα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε και το διεπιστημονικό / διαπανεπιστημιακό Συνέδριο του ΕΜΠ το οποίο συνεχίζει να γίνεται κάθε χρόνο έως και σήμερα.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠ

----

Συνέγραψε επτά πανεπιστημιακά βιβλία, τα οποία κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου, κυρίως στο Ε.Μ.Π. και στο Α.Π.Θ.. Είχε την επιστημονική επιμέλεια δέκα συλλογικών τόμων και δημοσίευσε πάνω από εκατό επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Με τη σύντροφό του Αντωνία Παπαδάκη από το 1965 απέκτησαν δυο γιούς, τον Δημήτρη-Κλεάνθη (1968) και τον Βαγγέλη (1973).

Ρόκος Δ. (2003). Από τη 'Βιώσιμη" ή 'Αειφόρο' στην Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη, (Δ.Π.Μ.Σ. του Ε.Μ.Π. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», 2001), Εκδοτικός Οίκος, Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, σελ. 551.

Ρόκος Δ. (Εισαγ.-Επιμ.) (2005). Περιβάλλον και Ανάπτυξη. Διαλεκτικές Σχέσεις και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις, Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα, σελ. 255.

Ρόκος Δ. (2002). Νόμος 1268/82 για την Ανώτατη Παιδεία. Πριν, κατά και μετά είκοσι έτη. Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα.

Ρόκος Δ. (Επιμ.) (1995). Επιστήμες και Περιβάλλον στα τέλη του αιώνα. Προβλήματα και Προοπτικές, Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα, σελ. 393.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr