Επιστολή Τελειόφοιτων ΕΜΠ: Να χορηγηθούν άδειες μετακίνησης για την ολοκλήρωση των διπλωματικών μας

Επιστολή Τελειόφοιτων ΕΜΠ: Να χορηγηθούν άδειες μετακίνησης για την ολοκλήρωση των διπλωματικών μας

Οι τελειόφοιτοι φοιτητές της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μέσω επιστολής, για ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι "Κατά το χρονικό διάστημα των lockdown έχει υπάρξει πλήρης αδρανοποίηση των υποχρεωτικών διπλωματικών εργασιών μας, καθώς απαιτούν εργαστηριακές μελέτες λόγω του αντικειμένου της σχολής μας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι λόγω του είδους της σχολής το εργαστηριακό μέρος των διπλωματικών δε δύναται να υποκατασταθεί με κανέναν άλλον τρόπο, αφού πρόκειται για πρωτογενή έρευνα"


Επισημένουν πως "Είναι συνεπώς απαραίτητο ένα πλάνο για την εκπόνηση των εργαστηριακών διπλωματικών εργασιών μας, διότι ήδη έχει υπάρξει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση αυτών και συνεπώς στην επιδείνωση του προβλήματος. Αιτούμαστε την παροχή επίσημης άδειας μετακίνησης για τις ανάγκες εκπόνησης των εργαστηριακών πειραμάτων των διπλωματικών μας εργασιών, καθώς και την άδεια μετακίνησης φοιτητών που βρίσκονται στην επαρχία για την επιστροφή τους στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο".

Αναλυτικά η Επιστολή των τελειοφοίτων 

Αθήνα 8 Μαρτίου 2021

Προς

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας
Πρύτανη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ανδρέα Γ. Μπουντουβή Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Ως τελειόφοιτοι φοιτητές της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε εσάς για ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα των lockdown έχει υπάρξει πλήρης αδρανοποίηση των υποχρεωτικών διπλωματικών εργασιών μας, καθώς απαιτούν εργαστηριακές μελέτες λόγω του αντικειμένου της σχολής μας.

Ευθύνη όλων μας είναι φυσικά η διασφάλιση και η προστασία της δημόσιας υγείας, κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η νέα μορφή της ηλεκτρονικής διδασκαλίας και η χρήση του διαδικτύου μπορεί να αποτελεί μια εφικτή λύση για τη συνέχιση των σπουδών, αλλά στη περίπτωση των εργαστηριακών διπλωματικών εργασιών, δεν υπάρχει κάποια πιθανή εναλλακτική με τα παραπάνω μέσα για τη διεκπεραίωσή τους. Ο ρόλος και η σημασία των διπλωματικών εργασιών είναι καθοριστικός, διότι προσφέρει α) ανεκτίμητη εργαστηριακή εμπειρία, χρήσιμη για την αγορά εργασίας, β) δυνατότητα ουσιαστικά για πρώτη φορά στον φοιτητή να επιτελέσει μια ολοκληρωμένη έρευνα στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και γ) είναι απαραίτητη και υποχρεωτική για την ολοκλήρωση των σπουδών του. Επίσης, οι διπλωματικές εργασίες είναι μεγάλης σημασίας και σε επίπεδο γενικότερης έρευνας των Πανεπιστημίων, καθώς συμβάλλουν σε σοβαρές επιστημονικές μελέτες.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι λόγω του είδους της σχολής το εργαστηριακό μέρος των διπλωματικών δε δύναται να υποκατασταθεί με κανέναν άλλον τρόπο, αφού πρόκειται για πρωτογενή έρευνα.

Είναι, συνεπώς, απαραίτητο ένα πλάνο για την εκπόνηση των εργαστηριακών διπλωματικών εργασιών μας, διότι ήδη έχει υπάρξει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση αυτών και συνεπώς στην επιδείνωση του προβλήματος.

Αιτούμαστε την παροχή επίσημης άδειας μετακίνησης για τις ανάγκες εκπόνησης των εργαστηριακών πειραμάτων των διπλωματικών μας εργασιών, καθώς και την άδεια μετακίνησης φοιτητών που βρίσκονται στην επαρχία για την επιστροφή τους στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τελειόφοιτων φοιτητών που εκπονούν σε ίδια χρονικά διαστήματα διπλωματικές εργασίες είναι σχετικά μικρότερος από τον συνολικό αριθμό φοιτητών ενός (1) έτους εισαγωγής. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με το ποσοστό των Σχολών σε κάθε

Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που έχουν εργαστηριακές διπλωματικές, όπως για παράδειγμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα συνωστισμού θα είναι αρκετά μικρή.

Ως υπεύθυνοι φοιτητές, άνθρωποι και πολίτες, προτείνουμε ωστόσο και τους εξής μηχανισμούς ώστε σε καμία περίπτωση να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας.

  • Εκ περιτροπής εργασία και βάρδιες ανά ημέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα συνωστισμού.
  • Εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, βάσει του οποίου θα ορίζονται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση γαντιών και μέγιστος αριθμός ατόμων ανά επιφάνεια εργαστηριακού χώρου.
  • Όσο το δυνατόν πιο συχνοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι rapid test από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Καθημερινές θερμομετρήσεις φοιτητών κατά την έναρξη της εργασίας τους.
  • Θέσπιση διπλής μάσκας εντός των εργαστηρίων, εφόσον κριθεί απαραίτητη.

Η παρούσα κατάσταση που βιώνουμε δεν δύναται να θεωρείται προσωρινή και καθίσταται αναγκαία η δημιουργία ενός πλάνου προσαρμογής στις νέες συνθήκες της πανδημίας, για την εκπόνηση των αναγκαίων και πολύ σημαντικών εργαστηριακών διπλωματικών εργασιών. Η περαιτέρω καθυστέρηση καθιστά αδύνατη την απόκτηση του πτυχίου, γεγονός που δυσχεραίνει την μετέπειτα πορεία του φοιτητή και το σημαντικότερο είναι ότι οδηγεί σε ελλιπή εργαστηριακή και ερευνητική παιδεία, μια παιδεία συνυφασμένη με την φύση της σχολής μας.

Πιστεύουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν τα προαναφερόμενα θέματα και ελπίζουμε στην θετική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας για τη χορήγηση επίσημων αδειών μετακίνησης στο πλαίσιο της εκπόνησης των διπλωματικών μας εργασιών.

Έπονται οι υπογραφές των τελειόφοιτων που έχουν αναλάβει εργαστηριακές διπλωματικές από Νοέμβριο 2020 και Φεβρουάριο 2021. Επιπλέον συνυπογράφουν οι τελειόφοιτοι που επιθυμούν να εκπονήσουν σύντομα διπλωματική ή στηρίζουν την προσπάθεια αυτή:

Αγοραστός Αναστάσιος

Αλωνιστιώτη Κωνσταντίνα

Απέργη Μαρία

Αποστολακης Εμμανουηλ

Αποστολιώτης Παναγιώτης Γεώργιος

Αποστολοπούλου Μαρία-Δάφνη

Αρβανίτης Χαράλαμπος

Βασιλειάδης Αναστάσιος

Βιντζηλαίου Θάλεια

Βουλγαροπούλου Στυλιανή 

Γεωργάκη Κονδύλη Νεφέλη Δήμητρα

Γουδουσάκη Έλενα Μαρία

Δεληγιάννη Βασιλική

Δήμου Παναγιώτης

Έρωτα Ελένη - Μαρία

Ζαρκαλή Χριστίνα

Ζαχαριουδάκης Εμμανουήλ

Ζαχαρόπουλος Χρήστος

Καλαντζή Βαρβάρα

Καλαντζή Μαριεντίνα

Καλογεροπούλου Φλώρα

Καλούδη Θεοδώρα

Καραβαγγέλη Μαγδαληνή

Καραγιάννη Αλεξάνδρα

Καραμπατάκη Στυλιανή

Καρέττα Ιωάννα

Κατσάρας Φοίβος

Κατσικαλή Ελένη

Κελεφιώτη Στρατηδάκη Ελευθερία

Κολαζά Γεωργία Αλεξάνδρα

Κοντόπουλος Ιάσων

Κορόγιαννη Ελισάβετ

Κοτζαουστόπουλος Βασίλειος

Κουράνου Διονυσία

Κουσούλη Έλλη Μαρτίνα

Κουστένη Μαρία-Ελευθερία

Κουτσιουρούμπα Ελένη

Κουτσούπας Στέφανος

Κυριακίδη Μαρία

Λεμονή Ζαφειρία

Λεουνάκης Νίκος

Λιβέρη Μαρία

Λουκαΐδου Βασιλεία

Λουκαΐτης Κώστας

Λούρα Νίκη

Μαζαράκη Μελίνα

Μακρής Αντώνης

Μακρυνιώτης Κωνσταντίνος

Μαρίτσα Βασιλική

Μαυρομμάτη Στεφανία

Μαυροπάνος Δημήτρης

Μεχίλη Μαρία

Μητσάνη Γεωργία

Μισερλή Μαρία

Μουρτογιάννης Ιωάννης

Μπιτσάνης Χρήστος

Μπλήτας Δημήτρης

Μπουλούκος Βαγγέλης

Μπουσμπουρέλη Ανθή

Μώκου Άννα

Ναξάκη Βαλεντίνα - Μαργαρίτα

Νίκα Αθανασία

Νικολάου Μαρία

Ξένου Κωνσταντίνα

Ξυδού Ραφαέλα

Παγουρτζή Χριστίνα

Πάλλιος Κωνσταντίνος

Πανουσάκη Πολυξένη

Πανώριος Παναγιώτης

Παπαδημητρίου Χρυσάνθη

Παπαδόπουλος Γιάννης

Παπαευαγγέλου Ζωή

Πετροπούλου Ζωή

Πολιτίδης Νικόλαος

Πολυδώρου Άγγελος

Ροδίτης Κωνσταντίνος

Ρούτσης Κωνσταντίνος

Σπηλιώτη Μαρίνα

Σπυρίδης Νίκος

Στάθη Σοφία

Στάικος Σάββας

Στυλιανός Στύλλος

Τάσσου Κωνσταντίνα

Τάτσης Γρηγόριος

Τσαγκαλάκης Δημήτριος

Τσαρουχά Χρυσούλα

Τσιτσιγιάννης Γιώργος

Τσόλα Αθανασία

Τσουκαλάς- Κούλας Χαράλαμπος

Φωτοπούλου Αγλαΐα

Χάμπου Ελευθερία

Χαραλαμποπούλου Ερμιονη

Mohammadi Milad

Συνυπογράφουν επίσης για στήριξη στην προσπάθεια οι Υποψήφιοι Διδάκτορες:

Καλοσπύρος Αλέξανδρος

Καραδένδρου Μαρία-Άννα

Μαρία-Άννα

Κατωπόδη Αννίτα

Κετίκης Παναγιώτης

Λαϊνά Κωνσταντίνα Θεοδώρα

Μάρη Αλεξάνδρα

Μπαϊρακτάρη Μαρία

Μυταρά Αγγελική

Παναγιωτοπούλου Μαργαρίτα

Πιττερού Ιωάννα

Φαλάρα Πηνελόπη

Φρακολάκη Γεωργία

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr