Απεβίωσε ο Σίμος Σιμόπουλος πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ

Απεβίωσε ο Σίμος Σιμόπουλος πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ

"Ο Σίμος Σιμόπουλος, πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, απεβίωσε σήμερα 25.09.2020. 

Το ΕΜΠ πενθεί την απώλεια και τιμά την προσφορά και τη μνήμη ενός σημαντικού ανθρώπου και ακαδημαϊκού πολίτη."


Τα παραπάνω αναφέρει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο νυν Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤEΧΝΕΙΟΥ

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.

ΣΙΜΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ο οποίος υπηρέτησε το ΕΜΠ από θέσεις ευθύνης με υποδειγματική αφοσίωση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και συνέβαλε σημαντικά, με το πολύπλευρο έργο του, στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του και του ΕΜΠ.

ΨΗΦΙΖΕΙ

  • Να εκπροσωπηθεί η Σύγκλητος στην κηδεία του
  • Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία επί τριήμερο

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα, 28/9/2020, ώρα 13:00, από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, Α’ Νεκροταφείο, σε πολύ στενό κύκλο λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ: Α.Γ.ΜΠΟΥΝΤΟΥΒΗΣ

ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Ε. ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ, Δ. ΓΚΙΝΤΙΔΗΣ, Ι.ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΟΙ ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ: Ν. ΛΑΓΑΡΟΣ, Ν. ΜΑΡΜΑΡΑΣ, Ν. ΚΟΖΥΡΗΣ, Π. ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ, Γ. ΚΑΚΑΛΗ, Χ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Δ. ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΣ, Γ.ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ, Σ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ.

O ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΔΙΠ: Δ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

O ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΕΠ: Ε. ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ


Σίμος Ε. Σιμόπουλος

Ο εκλιπών (Σίμος Ευθυμίου Σιμόπουλος) ήταν Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (2015), Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. (1970) με μεταπτυχιακούς τίτλους από το Imperial College (D.I.C.) και το University of London (Ph.D, 1978) μετά από σπουδές και έρευνα στο αντικείμενο της Θερμοϋδραυλικής Ανάλυσης Πυρηνικών Αντιδραστήρων Ισχύος. Εξελέγη Καθηγητής στο Ε.Μ.Π. το 1992. Τον Ιούνιο 2010 εξελέγη Πρύτανης του ΕΜΠ για μια τετραετία (Σεπτέμβριος 2010 – Αύγουστος 2014). Εχει διατελέσει Αντιπρύτανης ΕΜΠ (2000-2003),

Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (1993-97), Πρόεδρος του Τμήματος (1998-2000 & 2003-2005) και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (1996-97 & 2004-Σήμερα). Ήταν μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Διεθνούς Εταιρείας Ακτινοφυσικής και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ. Εχει διοργανώσει στη Ελλάδα το 7ο Διεθνές Συνέδριο "Natural Radiation Environment, NRE VII (2002)", με αντικείμενο τη σπουδή και την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες καθώς και το Διεθνές Συνέδριο "Radon In the Living Environment International Workshop (1999)". Ήταν κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με ενεργειακά και ραδιοπεριβαλλοντικά θέματα. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη θερμοϋδραυλική ανάλυση μεγάλων ενεργειακών συστημάτων, στη ραδιοπεριβαλλοντική προστασία, στα θέματα μελέτης της διασποράς και χαρτογράφησης ραδιενεργών προϊόντων σχάσεως, στις διασυνδέσεις μεταλλακτών και επενεργητών απευθείας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών του προσπαθειών έχουν δημοσιευθεί σε περίπου 130 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Εχει εισηγηθεί το αντικείμενο και έχει επιβλέψει 11 Διδακτορικές Διατριβές, οι οποίες οδήγησαν σε αντίστοιχες αναγορεύσεις, σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, φασματοσκοπικής διερεύνησης και ανάλυσης, καθώς και ραδιοπεριβαλλοντικής ανάλυσης και προστασίας.

Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του καθήκοντα, έχει διοικήσει, τα τελευταία 20 χρόνια, μεγάλα συστήματα τόσο στο Δημόσιο Ακαδημαϊκό Χώρο όσο και ευρύτερα στο Δημόσιο Τομέα. Ειδικότερα, πέραν της ανάληψης διοικητικών καθηκόντων στο Ε.Μ.Π., έχει διατελέσει μέλος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΣ (2004-2006), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας – ΟΑΣΑ και Πρόεδρος των θυγατρικών του Εταιρειών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ (Μάιος 2004 – Αύγουστος 2006), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Αύγουστος 2006 – Ιανουάριος 2009), Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Μάιος 2009 – Φεβρουάριος 2010), και Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Π.Πικραμμένου. Τον Ιούλιο του 2014 είχε αναλάβει πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr