Το ΕΜΠ προειδοποιεί τους φοιτητές του για μηνύματα κακόβουλου περιεχομένου

Το ΕΜΠ προειδοποιεί τους φοιτητές του σχετικά με μηνύματα κακόβουλου περιεχομένου

Η Δ/νση Πληροφορικής, το Κέντρο Δικτύων και το Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. προειδοποιούν τους φοιτητές πως:

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στο Ίδρυμα η λήψη ύποπτων (πλαστών) μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κακόβουλο περιεχόμενο, τα οποία έχουν σκοπό να παραπλανήσουν τον παραλήπτη ώστε να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες.


Βασικό χαρακτηριστικό των μηνυμάτων αυτών, το οποίο και τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα, είναι ότι αναγράφουν και πραγματικά στοιχεία των αποστολέων, ενώ είναι ιδιαιτέρως καλογραμμένα (μπορεί να περιλαμβάνουν και τμήματα από πραγματική παλαιότερη ηλεκτρονική επικοινωνία).

Όπως όλα τα μηνύματα αυτού του είδους, περιλαμβάνουν συνδέσμους οι οποίοι σας καλούν να τους ακολουθήσετε, και ενδεχομένως συνημμένα αρχεία τα οποία καλείστε να ανοίξετε.

Προτού λοιπόν πατήσετε οποιονδήποτε σύνδεσμο ή ανοίξετε ένα οποιοδήποτε αρχείο τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακολουθείστε τις εξής συμβουλές ασφάλειας ώστε να προστατεύσετε τον λογαριασμός σας:

  • Προσέξτε ιδιαιτέρως το όνομα χρήστη (username) -τον λογαριασμό e-mail δηλαδή- ο οποίος αναγράφεται συνήθως μετά το όνομα του αποστολέα. Αν παρουσιάζει οποιαδήποτε διαφορά από τα πραγματικά στοιχεία, τότε πρόκειται για κακόβουλο μήνυμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται το πραγματικό όνομά σας στο κυρίως σώμα του κειμένου, αλλά και οπουδήποτε στο μήνυμα.
  • Μην ακολουθήσετε κανέναν σύνδεσμο (link) και μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο προτού βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα είναι ασφαλές.
  • Μη μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο μέσω του μηνύματος που παραλάβατε, για κανέναν λόγο. ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ.
  • Επιβεβαιώστε μέσω τηλεφώνου ότι ο αποστολέας του μηνύματος είναι πραγματικός χρήστης, προτού προβείτε σε τυχόν ενέργειες που σας ζητούνται.
  • Τέλος, διαγράψτε το κακόβουλο μήνυμα από τον φάκελο εισερχομένων σας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr