Το στίγμα του Πολυτεχνείου εν μέσω πανδημίας

Το στίγμα του Πολυτεχνείου εν μέσω πανδημίας

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Η πανδημία του COVID-19 την οποία γνωρίζει ο πλανήτης τους τελευταίους μήνες έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα υψηλής προστασίας, με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του ιού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο η επιστημονική κοινότητα αναζητά μέσα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή του. Η κρίση την οποία ζούμε είναι πρωτόγνωρη για όλους μας επειδή είναι παγκόσμια και πολυδιάστατη.

Απειλεί την υγεία του ανθρώπου και απαιτεί συλλογική ευθύνη στην εφαρμογή αυστηρών κανόνων προστασίας, ενώ οδηγεί την παροχή υπηρεσιών υγείας σε οριακή κατάσταση, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναδεικνύοντας την πρωταρχική αξία της υγείας ως δημόσιου αγαθού. Είναι βέβαιο ότι η κρίση θα έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε, και θα φέρει αλλαγές σε αντιλήψεις και πρακτικές, στη μακρά διάρκεια των οποίων θα είναι καθοριστικός ο ρόλος των επιστημών και των πολιτικών, με υψηλό στόχο την πολύπλευρη κοινωνική αλληλεγγύη.


Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην οποία περιλαμβάνονται η προστασία της υγείας των μελών της πολυτεχνικής κοινότητας, η εξασφάλιση της εκπαίδευσης και εργασίας χωρίς ή με πολύ περιορισμένη φυσική παρουσία, και η κοινωνική προσφορά μέσω της αρωγής του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με την άμεση ανταπόκριση και τη μεγάλη προσπάθεια των μελών ΔΕΠ και όλου του διδακτικού προσωπικού, το ΕΜΠ δρομολόγησε την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, σε εναρμόνιση με διεθνή πρότυπα και εξελίξεις, έχοντας εξαιρετική ανταπόκριση από τους φοιτητές. Ταυτόχρονα διατηρείται μέσω της διδασκαλίας, σε καθημερινή βάση, η ζωτικής σημασίας επικοινωνία διδασκόντων και διδασκομένων. Πρόκληση και υποχρέωση του ΕΜΠ είναι να συμβάλει, με τεχνογνωσία που διαθέτει και αναπτύσσει, στην αντίστοιχη εθνική προσπάθεια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκπαίδευση χωρίς τη φυσική διδασκαλία και τις πρακτικές του εργαστηρίου είναι μια έκτακτη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τη βέλτιστη προσπάθεια όταν αυτό καταστεί δυνατό.

Εργαστήρια του ΕΜΠ ανέλαβαν, με την υποστήριξη της Διοίκησης, συντονισμένη πρωτοβουλία και υλοποιούν το σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων υγειονομικής χρήσης που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με ενεργοποίηση μονάδων υψηλής τεχνολογίας και προσωπικού όλων των βαθμίδων, σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομειακών μονάδων αιχμής. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η παράδοση της πρώτης παρτίδας προϊόντων που προορίζονται για την ατομική προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και προγραμματίζεται η επέκταση των δράσεων για το σχεδιασμό περισσότερων προϊόντων και αυξανόμενο ρυθμό παραγωγής, εντός ορίων πιλοτικής κλίμακας. Επίσης, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ συνέβαλε στην παροχή εξοπλισμού προστασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραχώρησε με ειδικούς όρους μια κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων με στόχο τη βιομηχανική παραγωγή αντισηπτικών και συμβάλει στην πρωτοβουλία 3DP-NTUA hub για την παραγωγή υγειονομικού υλικού.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε αλλά και της ανάγκης για μακρόπνοο σχεδιασμό, με γνώμονα την πρόνοια στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από μελλοντικές κρίσεις με φυσικές ή ανθρωπογενείς αιτίες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ερευνητικών δομών και συντονισμού επιστημονικών δράσεων, που θα επιτρέψουν στην κοινότητά μας να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και επιτελική σε εθνική και σε διεθνή κλίμακα. Το συμβολικό μήνυμα του Προμηθέα παραμένει οδηγός για τις καινοτόμες προσπάθειες του πολυμήχανου επιστήμονα στην εποχή μας.

Η κοινότητα του ΕΜΠ καλείται να αντιμετωπίσει με σύμπνοια και υπομονή τη δύσκολη τρέχουσα περίοδο, να διατηρήσει τη συνοχή της παρά την απόσταση που επιβάλλει η πανδημία, έτσι ώστε η επανεκκίνηση να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Ευχόμαστε και θα προσπαθήσουμε, ατομικά και συλλογικά, για καλύτερες μέρες για μας, τις οικογένειές μας, τους συνανθρώπους μας, τη χώρα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr