Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών Μηχανολόγων ΕΜΠ: Άκυρη η ηλεκτρονική ψηφοφορία

ΕΜΠ: Φοιτητές πραγματοποίησαν ηλεκτρονική ψηφοφορία σε συνέλευση - Δ.Σ. Φ.Σ.: Άκυρη!

Εθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΤο Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών με παρέμβαση του στα «Φοιτητικά Νέα» παρουσιάζει όπως αναφέρει "την πραγματική θέση του συλλόγου την οποία και η ίδια η Σύγκλητος επιβεβαιώνει: Ότι δηλαδή καμία ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι αποδεκτή καθώς κινείται εκτός νόμου και αντίκειται στις αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου". 

Από την άλλη η φοιτητική παράταξη «Ανεξάρτητοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ» με επιστολή της προς την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου αναφέρει (παρατίθεται παρακάτω η επιστολή) ότι η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε γενική συνέλευση φοιτητικού συλλόγου στην Ελλάδα έληξε επιτυχώς.


Η δήλωση του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανολόγων ΕΜΠ:

«Ο φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών με αφορμή: το «ρεπορτάζ» του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή και άλλα δημοσιεύματα θέλει με τον παρόν του ψήφισμα να αποκαταστήσει την πραγματικότητα. 

Ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανολόγων ΕΜΠ έχει πάγια θέση ενάντια στην διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, την οποία έχει επιβεβαιώσει σε περισσότερες από δέκα πολύ μαζικές συνελεύσεις από την αρχή της χρονιάς, όπως και στις πιο πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε στις 17-12-2019 (1) και στις 4-3-2020(2). Θέση του Συλλόγου μας είναι ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες είναι συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, που επιχειρείται να υλοποιηθεί μέσα στους συλλόγους από πρωτοβουλίες δήθεν «ανεξάρτητων», με στόχο να διαλύσει τις μαζικές, ζωντανές διαδικασίες των συλλόγων και να αποδιαρθρώσει το φοιτητικό κίνημα. Θέση μας, επίσης, επίσης, ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες είναι αντιδημοκρατική μεθοδολογία λήψης αποφάσεων και είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους νοθείας. 

Το Δ.Σ. , λοιπόν, ξεκαθαρίζει ότι ο Φ.Σ. έχει καταδικάσει και απορρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών! Κόντρα σε όσους μιλάνε για μειοψηφίες προτάσσουμε την οργάνωση του αγώνα μέσα από μαζικές, ζωντανές Γενικές Συνελεύσεις απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΝΔ. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος δεν κάνει κανένα χατίρι στις πραγματικές μειοψηφίες δηλαδή σε όσους που με τόσο ζήλο εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική, σε εκείνους που για την «ανάπτυξη» τους μας στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέδιο να χτυπηθούν οι αγώνες μας οι συλλογικές μας διαδικασίες.

Ο Σύλλογός μας, στις 4-3-2020 πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στην οποία έλαβε, με ανάταση χειρός, την επισυναπτόμενη απόφαση. Στη συγκεκριμένη Συνέλευση, o Κώστας Ορφανόπουλος παρουσίασε μια επιστολή (3), που είχε στείλει χωρίς καμία θεσμική έγκριση και χωρίς να αποτυπώνει τις θέσεις του ΦΣ, στην Υπουργό Κεραμέως με την υπογραφή του Συλλόγου μας! Μεταξύ άλλων, αναφέρει τη θέσπιση διαγραφών στην περίπτωση μη επαρκούς επίδοσης των φοιτητών, από τα πρώτα κιόλας έτη της σχολής. Ένα τόσο επιθετικό μέτρο ούτε το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει τολμήσει να εξαγγείλει. Προφανώς, τα περί άσκησης βίας από μέλη του Συλλόγου είναι ψευδή και συκοφαντικά, αφού η ΓΣ συνεχίστηκε κανονικά και ολοκληρώθηκε λαμβάνοντας αγωνιστική απόφαση, σύμφωνα με την καταστατικά κατοχυρωμένη διαδικασία. Ο Φοιτητικός Σύλλογος μάλιστα τον κατήγγειλε ονομαστικά για την πρακτική και την στάση του, καθώς αυτή υπονομεύει και αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συλλόγου. 

Απ’ ότι φάνηκε όμως, δεν τρέφει καμία εκτίμηση στον ΦΣ και στις διαδικασίες του, αφού για ακόμη μια φορά εξ ονόματος του Συλλόγου και χωρίς καμία εξουσιοδότηση, οργάνωσε ηλεκτρονική ψηφοφορία. Για την ψηφοφορία αυτή, εστάλησαν από την πλατφόρμα ΖΕΥΣ, η ευθύνη και ο χειρισμός της οποίας ανήκουν στην ανώνυμη εταιρία ΕΔΥΤΕ ΑΕ, emails σε χιλιάδες φοιτητές του συλλόγου, αλλά και σε εκατοντάδες αποφοίτους - που δεν είναι μέλη αυτού- και σε άσχετα πρόσωπα, ώστε να ψηφίσουν.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΥΤΕ, δήλωσε επισήμως στα ερωτήματα που της θέσαμε, (5) ότι μετά από ένα ανυπόγραφο email που έλαβε, καθώς το σύστημα «Ζευς» δεν ζητάει καμία πιστοποίηση ιδιότητας, δημιουργήθηκε λογαριασμός με όνομα «ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ». Εν ολίγοις οποιοσδήποτε μπορεί, ανωνύμως και χωρίς καμία εξουσιοδότηση, να στήσει μια ψηφοφορία ενός συλλόγου ή σωματείου ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου χωρίς καμία δικαιοδοσία. Έτσι νοείται η δημοκρατία και η διαφάνεια; 

Tο «ανώνυμο email» 4/3, κήρυξε την έναρξη ηλ. ψηφοφορίας, με εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από δύο μόνο μέλη: Τον Κ. Ορφανόπουλο (δήθεν εκπρόσωπο των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ») κι έναν φοιτητή της σχολή μας, ο οποίος δήλωσε στα μέλη του Δ.Σ. ότι δεν είχε γνώση χρήσης του ονόματος του και ότι δεν συμμετείχε στην δημιουργία της ψηφοφορίας αυτής. Η εφορευτική επιτροπή, λοιπόν, που θεωρητικά έχει την ευθύνη για το «αδιάβλητο» της διαδικασίας, αποτελούνταν αποκλειστικά από ένα μέλος των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ», μιας παράταξης που επί της ουσίας δεν υπάρχει και ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στο σύλλογό μας.  

Από την ίδια την απάντηση της ΕΔΥΤΕ, προκύπτει ότι ο Κ. Ορφανόπουλος, διέθεσε τα emails, στην πλατφόρμα ZEUS. Ανακύπτει, λοιπόν, το ερώτημα, πως ο Κ. Ορφανόπουλος απέκτησε πρόσβαση στα emails αυτά -γεγονός που ο ίδιος παραδέχτηκε- και ποιος του επέτρεψε την πρόσβαση αυτή; Τα emails και τα στοιχεία φοιτητών και αποφοίτων αποκτήθηκαν χωρίς λήψη προηγούμενης συναίνεσης και χρησιμοποιήθηκαν παράνομα, κατά παράβαση των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο παρέχει στους φοιτητές ένα email για να μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, δεν καθιστά το email αυτό «δημόσιο» και δεν κατοχυρώνει ελευθερία διάθεσης, διακίνησης και επεξεργασίας για οποιονδήποτε άλλον σκοπό από αυτό που ο χρήστης έχει συναινέσει. 

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ(4), «non paper» κατά τον Κ. Ορφανόπουλο, έχει ήδη λάβει την επισυναπτόμενη απόφαση με την οποία διευκρινίζει ότι δεν είχε ανάμιξη στην διαδικασία. Δεν έδωσε πρόσβαση στα στοιχεία των φοιτητών και αποφοίτων, ούτε άδεια χρήσης των υπηρεσιών του Ιδρύματος για τον συγκεκριμένο σκοπό. Αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση του Κοσμήτορα, ο οποίος μάλιστα, δημόσια, στη σύγκλητο μίλησε για hackers! Μια απόφαση όμως δεν αρκεί. Η Πρυτανεία χρωστάει ακόμα απαντήσεις, καθώς πέραν της καταγγελίας οφείλει να δώσει οριστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. 

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια του φοιτητή Ορφανόπουλου να διαλύσει το Φοιτητικό μας Σύλλογο! Αυτή η προσπάθεια είναι «βούτυρο στο ψωμί» όσων εχθρεύονται και συκοφαντούν τις συλλογικές διαδικασίες και τον αγώνα των φοιτητών! 

Συμπερασματικά ηλεκτρονική  ψηφοφορία - παρωδία διεξήχθη:

  • Κόντρα στις αποφάσεις του Συλλόγου, δεν έχει καμία υπόσταση και είναι απολύτως άκυρη 
  • Με νοθεία, μέσα από την  λήψη mail αποφοίτων,  που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου
  • Με κατάφωρες παραβιάσεις του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά και του καταστατικού που ρυθμίζει την λειτουργία του Συλλόγου
  • Κάνοντας χρήση υπηρεσιών του Ιδρύματος χωρίς άδεια από το ΕΜΠ, που πήρε πρωτοβουλίες για να παύσει την χρήση των υπηρεσιών του, χωρίς επιτυχία.

Αυτή, όμως είναι η πρώτη και η τελευταία φορά. Ο Σύλλογός μας έχει ήδη ξεκινήσει να προβαίνει σε ενέργειες για την διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, τις οποίες και θα εξασφαλίσουμε.

Τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος στον τύπο, όπως στην εφημερίδα Καθημερινή, προκαλούν τους φοιτητές. Η συκοφάντηση και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως 1η Ηλ ψηφοφορία θα πέσει στο κενό. Είναι εκείνοι που τώρα ξαφνικά νοιάζονται ως προστάτες των διαδικασιών των φοιτητών, ενώ είναι οι ίδιοι που πρωτοστάτησαν για τη συκοφάντηση των αγώνων και των συλλογικών διαδικασιών, που έβαλαν στο στόχαστρο τους φοιτητές και τις κινητοποιήσεις τους. Φέρουν ευθύνη στην προσπάθεια αποδοχής των εμποδίων που μπαίνουν στον οργανωμένο αγώνα όλο αυτό το διάστημα όπως με το χτύπημα της απεργίας, τη κατάργηση του ασύλου, το δυνάμωμα της καταστολής, τη συζήτηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων! Απαιτούμε να αποσυρθούν όλα τα δημοσιεύματα αφού πρόκειται για προσπάθεια διάλυσης του συλλόγου μας, αντιβαίνουν στις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων για το συγκεκριμένο θέμα και να δημοσιευθεί η παραπάνω απόφαση!»

Η επιστολή της παράταξης «Ανεξάρτητοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ»:

«5 Μαρτίου 2020, ώρα 13:00. Η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε γενική συνέλευση φοιτητικού συλλόγου στην Ελλάδα έληξε επιτυχώς!

Την προηγούμενη μέρα Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, διεξήχθη Γενική Συνέλευση σε αμφιθέατρο της Σχολής μας. Ο συντονιστής των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων Φοιτητών Κ.Ο. καθόλη τη διάρκεια της συνέλευσης δεχόταν τραμπουκισμούς, ύβρεις και συκοφαντίες από μέλη παρατάξεων. Μετά την παρουσίαση του Ανεξάρτητου Πλαισίου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων δεν επιτράπηκε ούτε συζήτηση για διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την στιγμή που η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει ήδη καθιερωθεί στον Φοιτητικό Σύλλογο σε προηγούμενη μαζικότατη Γενική Συνέλευση στις 4 Δεκεμβρίου 2019! Τα μέλη των παρατάξεων με χρήση απειλών και λεκτική βία ανάγκασαν τον συντονιστή των Ανεξάρτητων να αποχωρήσει από τη συνέλευση, συζητώντας μάλιστα και τη διαγραφή του από τον Φοιτητικό Σύλλογο! Στη συνέχεια οι 81 παρευρισκόμενοι της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν παράτυπα με ανάταση χειρός, και το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο επικράτησε με 54 ψήφους, αποφασίζοντας την κατάληψη της Σχολής μας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.

Μετά την αποχώρησή του, και με τη συνδρομή εθελοντών συμφοιτητών πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία διήρκησε συνολικά 18 ώρες και στην οποία νικητές αναδείχθηκαν πρωτίστως οι φοιτητές, καθώς 304 πιστοποιημένοι φοιτητές Μηχανολόγοι Μηχανικοί, αριθμός ρεκόρ για τις συνελεύσεις του συλλόγου, συμμετείχαν σε αυτές. Το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων αναδείχθηκε κυρίαρχο με 231 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2020 ο φοιτητικός μας σύλλογος πήρε την απόφαση ότι η ψηφοφορία εφεξής θα γίνεται ηλεκτρονικά, απόφαση την οποία οι παρατάξεις του συλλόγου δε σέβονται και δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν επ ουδενί. Το σύστημα που επιλέχθηκε είναι το ZEUS το οποίο διασφαλίζει αφενός την ανωνυμία, και το απόρρητο της ψήφου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και με απόφαση του Αρείου Πάγου αρ. 519/2015, και αφετέρου ότι οι συμμετέχοντες θα είναι μόνο μέλη του φοιτητικού μας συλλόγου. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ήταν η εξακρίβωση των συμμετεχόντων, η αποφυγή των αντιδημοκρατικών πρακτικών που κατά καιρούς σημειώνονται στα φοιτητικά αμφιθέατρα, καθώς και η μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου. Το τελευταίο φάνηκε περίτρανα από τον αριθμό των συμμετεχόντων σε σύγκριση με την παράτυπη ψηφοφορία.

Κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία επικράτησε το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων, με το οποίο 231 φοιτητές αποφάσισαν μεταξύ των άλλων και την ομαλή διεξαγωγή της ροής μαθημάτων. Όμως νωρίς το επόμενο πρωινό, περίπου 50 φοιτητές του τρίτου έτους που μετέβησαν στην Σχολή για να παρευρεθούν στα μαθήματα,, καθώς και οι καθηγητές, βρήκαν τη Σχολή κατειλημμένη από μικρή ομάδα μελών παράταξης των Μηχανολόγων και άλλων Σχολών του ΕΜΠ. Φοιτητές και καθηγητές ζήτησαν από τους καταληψίες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να αποχωρήσουν ώστε να συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες της Σχολής. Οι καταληψίες ωστόσο απώθησαν και τραμπούκισαν τους φοιτητές, κλείδωσαν τα αμφιθέατρα και στη συνέχεια όρμησαν στο γραφείο του Κοσμήτορα απειλώντας τον ίδιο και τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί. Μετά από αρκετή ώρα λεκτικής βίας και εξαιτίας των άσχημων συνθηκών φοιτητές και καθηγητές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το ΕΜΠ. Οι καταληψίες επιπλέον απέτρεψαν την πραγμάτωση ορισμένων μαθημάτων συνδιδασκαλίας από κοινού με τους Ναυπηγούς Μηχανολόγους Μηχανικούς, οι οποίοι είχαν μαζί μας μάθημα.

Δεν είναι δυνατόν ως ενεργοί δημοκρατικά πολίτες να δεχτούμε αυτή τη φίμωση της ελευθερίας μας. Έχουμε το νόμιμο και ηθικό δικαίωμα να καθορίζουμε τις ζωές και τις σπουδές μας.

Ζητάμε από την Κοσμητεία της Σχολής και την Πρυτανεία του ΕΜΠ να μην στέκονται αμέτοχοι στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για εκδημοκρατισμό του θεσμού του Φοιτητικού Συλλόγου. Παράλληλα έχουμε το δικαίωμα να αναρωτιόμαστε: Γιατί η σύγκλητος υποχώρησε μπροστά σε μία μερίδα παραταξιακών τραμπούκων εκδίδοντας non-papers απόφαση «καταδίκης» της «άτυπης» ηλεκτρονικής ψηφοφορίας;

Γνωρίζει άραγε η Σύγκλητος ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει καθιερωθεί στο Φοιτητικό Σύλλογο των Μηχανολόγων Μηχανικών από προηγούμενη Συνέλευση και ουδέποτε καταργήθηκε;

Γνωρίζει άραγε η Σύγκλητος ότι για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν χρησιμοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα και ονοματεπώνυμα φοιτητών παρά μόνο τα ιδρυματικά emails των φοιτητών, οι διευθύνσεις των οποίων είναι απρόσωπες και δημόσια διαθέσιμες μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΜΠ;

Τέλος γνωρίζει άραγε η Σύγκλητος ότι εκθέτει τα προσωπικά δεδομένα φοιτητών, χωρίς τη συναίνεσή τους, παραχωρώντας λίστες με φοιτητικά στοιχεία στις κομματικές παρατάξεις, μέσω των ΔΣ των συλλόγων, πριν τις εκλογές; Αυτές οι λίστες δεν περιέχουν άραγε ονοματεπώνυμα, πατρώνυμα, ΑΜ, κ.α., πληροφορίες πολύ πιο ευαίσθητες από ένα απρόσωπο, δημόσιο, ιδρυματικό email;

Ζητάμε επιτέλους το δικαίωμα μας στην Παιδεία να μη γίνεται παιχνίδι στα χέρια πολιτικών συμφερόντων των πολιτικών παρατάξεων. Ζητάμε ένα Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει όντως άσυλο ιδεών και δεν γίνεται πολιτικός στίβος μεταξύ αντικρουώμενων δυνάμεων. Όπου οι φοιτητές να μπορούν να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου, χωρίς να φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Ζητάμε ένα ελεύθερο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

Καλούμε τους αρμόδιους να στηρίξουν την προσπάθειά μας για εκδημοκρατισμό του Ελληνικού Πανεπιστημίου!»

Ανεξάρτητοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ

Συνυπογράφουν: Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τι αναφέρει το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου

Το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών με παρέμβαση του στα «Φοιτητικά Νέα» παρουσιάζει όπως αναφέρει "την πραγματική θέση του συλλόγου την οποία και η ίδια η Σύγκλητος επιβεβαιώνει: Ότι δηλαδή καμία ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι αποδεκτή καθώς κινείται εκτός νόμου και αντίκειται στις αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου".

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 4/3

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 17/12

ΨΗΦΙΣΜΑ Φ.Σ. ΓΙΑ ΕΔΥΤΕ 

Τι αναφέρει η φοιτητική παράταξη «Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη»:

«Μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, την Τετάρτη 4/3, στην οποία ο σύλλογος για άλλη μια φορά εξέφρασε την αντίθεση του στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, με την απόφαση που έλαβε, το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ZEUS έστειλε mail στους φοιτητές της σχολής, πως μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά τα πλαίσια της συνέλευσης, που είχαν ήδη ψηφίσει με τη φυσική τους παρουσία πριν λίγες ώρες. Είναι ξεκάθαρο πως το σύστημα αυτό όπως και συνολικά οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν έχουν καμία απολύτως δικαιοδοσία και νομιμοποίηση, καθώς τάσσονται ενάντια στους ίδιους τους συλλόγους, στη δομή και την λειτουργία τους.

Η διοίκηση της σχολής είναι υπόλογη, καθώς δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να δίνει τα στοιχεία των φοιτητών, χωρίς αυτοί να είναι ενήμεροι σε κανέναν! Ο κοσμήτορας και συνολικά η διοίκηση πρέπει να λογοδοτήσει άμεσα σε όλους τους φοιτητές της σχολής, καθώς έδωσε τα στοιχεία τους και μάλιστα για έναν σκοπό που εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ για διάλυση των συλλόγων. Έχουμε δει τόσες φορές και στο παρελθόν πως δήθεν ανεξάρτητες διοικήσεις, είναι πρωτοπόρες στο να εφαρμόσουν τα κυβερνητικά μέτρα, εξαργυρώνοντας τις πράξεις τους αυτές με βουλευτικές θέσεις και άλλα προνόμια (π.χ. Φορτσάκης)

Επιπλέον,έχουμε δει με τι ζήλο οι ‘‘ανεξάρτητοι’’ προσπαθούν να απενεργοποιήσουν και να διαλύσουν τον σύλλογο ήδη από το προηγούμενο εξάμηνο και όσο και να το παίζουν “μακριά από κομματικές παρατάξεις”, είναι οι λακέδες της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια. Στη Συνέλευση της Τετάρτης 4/3 μάλιστα, ο εκπρόσωπος των «ανεξάρτητων φοιτητών» δήλωσε «περήφανα» ότι μετά από απόφαση προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης έχει στείλει επιστολή στην υπουργό παιδείας, για την οποία δεν είχε ιδέα ο φοιτητικός σύλλογος σχετικά με το περιεχόμενο της!!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μια κατάκτηση που κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες και αίμα, είναι το όργανο όπου οι φοιτητές συμμετέχουν σε μια ζωντανή πολιτική και ιδεολογική διαπάλη με την φυσική τους παρουσία  και στο τέλος αποφασίζουν συλλογικά να προασπίσουν τα κεκτημένα τους και να παλέψουν συλλογικά για το μέλλον τους. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι και το ακριβώς αντίθετο των συλλογικών διαδικασιών, στο ότι πολεμάμε και διεκδικούμε όλοι μαζί και όχι χώρια, αντίθετο στην υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, στην υπεράσπιση του ασύλου και των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Όσο και αν λυσσάνε κυβέρνηση (και μνημονιακή αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κτλ.) – διοικήσεις – «ανεξάρτητοι» και φανεροί ΔΑΠΙΤΕΣ για να μας διαλύσουν τους συλλόγους μας, το δηλώνουμε ρητά: ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Οι Σύλλογοι θα παραμείνουν ζωντανά κύτταρα αγώνων.Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να δυναμώσουμε την αντίσταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και να μην επιτρέψουμε την διεξαγωγή τέτοιων ενεργειών στη σχολή μας για να θωρακίσουμε τον σύλλογο μας απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να τον διαλύσει!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr