ΔΣ: Ο Φ.Σ. των Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ ψήφισε την ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

ΔΣ: Ο Φ.Σ. των Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ ψήφισε την ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Ο φοιτητικός σύλλογος έχει λάβει συγκεκριμένα απόφαση κατά των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στη Γενική Συνέλευση της 17ης Δεκεμβρίου 2019 και κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει τον Φ.Σ. και τις αποφάσεις του και να επιβάλλει ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Βάση της απόφασης της Συνέλευσης την Τρίτη 17/12 και εφόσον ο ΦΣ. ψήφισε τη μη θεσμοθέτηση της Ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η Συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 15/1 κανονικά και με ανάταση χειρός. Αν σταλθούν email στους φοιτητές θα υπάρχει διαστρεύλωση του αποτελέσματος (δηλαδή δύο αποτελέσματα) και το αποτέλεσμα της ηλ. Ψηφοφορίας θα είναι άκυρο, διότι ο Φ.Σ. έχει ψηφίσει την ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.


Τα παραπάνω τονίζει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Φ.Σ. που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 13/01/2020.

Η απόφαση της τελευταίας Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 17/12 και αποφασίστηκε η ακύρωση της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όπως αναφέρει ο "Α. Τ." εκ μέρους του ΔΣ στα «Φοιτητικά Νέα»:

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. (17/12)

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. (4/12) 

Η απόφαση της Γ.Σ. της 4/12 όπου αποφασίστηκε η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας:

Ποιοι είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε:

Είναι η πρώτη φορά που οι «Ανεξάρτητοι Μηχανολόγου» καταθέτούν στη Γενική Συνέλευση τον Φοιτητικού Συλλόγου πλαίσιο και ίσως από πολλούς διατυπώνεται το ερώτημα ποιοι είναι οι «Ανεξάρτητοι Μηχανολόγου». Είναι ένα κίνημα που αποτελείται από φοιτητές που δεν ανήκουν σε καμιά παράταξη και που προσπαθεί να εκφράσει ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών. Εμείς θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο δημοκρατικό, που να συζητά τα προβλήματα παιδείας και να μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, κατ όχι ένα Πανεπιστήμιο κλειστό που στερεί από τους φοιτητές τη πρόσβαση στη μόρφωση που με τόσο κόπο κέρδισαν. Είμαστε απλώς φοιτητές που θέλούμε να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας, τα δικαιώματά μας κατ να παλέψουμε για τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησής μας.

Ανοιχτή σχολή:

Καταρχάς διεκδικούμε τη κανονική ροή τον προγράμματος διότι το γνωστικό επίπεδο και το πτυχίο που μας παρέχει η σχολή είναι απαραίτητα για να ενταχθούμε στην αγορά εργασίας. 'Οταν λοιπόν χάνονται μαθήματα χάνονται και δυνατότητες να αποκτήσουμε γνώση η οποία είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει στην αγορά εργασίας. Επιπλέον οι καταλήψεις έμμεσα ή άμεσα μας αποκλείουν και από ευκαιρίες εργασίας και εθελοντισμού. Υπάρχουν πολλοί φοιτητές που έχουν ανάγκη να δουλεύουν τα απογεύματα και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αναπληρώσεις των μαθημάτων που χάθηκαν λόγω των καταλήψεων. Ας μην ξεχνάμε πως το ενδεχόμενο παράτασης του εξαμήνου είναι αρκετά πιθανό κάτι που Θα αυξήσει τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών σι οποίοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους ενώ όσοι φοιτητές είναι επί πτυχίω θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα νοίκια για να εξασφαλίσούν τη διαμονή τους στη πόλη. Η αλήθεια είναι πως έχούμε χάσει το 34% των μαθημάτων μας μόνο από καταλήψεις κατ πως με βάση το νόμο επιτρέπονται μόνο δύο βδομάδες παράτασης του εξαμήνου. Συνεπώς θα οδηγηθούμε σε κουραστικές αναπληρώσεις, των οποίων η παρακολούθηση δεν είναι το ίδιο αποδοτική. Αυτή η μεταβολή τον προγράμματος δεν μας δίνει ούτε ευκαιρίες για επιπλέον μελέτη επί τον αντικείμενου της διδασκαλίας. Δηλαδή ένας φοιτητής ο οποίος έχει μάθημα από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα με τα μέσα για να μετακινηθεί από το σπίτι τον στο πολυτεχνείο δεν έχει καθόλου χρόνο για διάβασμα, πόσο μάλλον για άλλες δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν. Διεκδικούμε λοιπόν το προφανές, που είναι η ομαλή λειτουργία τον προγράμματος σπουδών!

Ηλεκτρονική ψηφοφορία:

Προωθούμε ακόμα την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το αποτέλεσμα της συνέλευσης πρέπει να καθορίζεται από τη πλειοψηφία των μηχανολόγων. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή, συχνά αρκετοί συμφοιτητές μας δεν έχουν την δυνατότητα να παρευρίσκονται στις συνελεύσεις, ένα πρόβλημα του όποίου η λύση είναι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιπλέον είναι γρηγορότερη, ελαχιστοποιεί τη πιθανότητα σφάλματος και υποστηρίζει τη μυστική ψηφοφορία, κάτι που είναι δικαίωμα τον καθενός αφού κατά αυτό το τρόπό διεξάγονται, οι ψηφοφορίες των φοιτητικών εκλογών αλλά και των δημοτικών και βουλευτικών. Ωστοσο, για να διατηρησουμε το δημοκρατικό χαρακτηρα της συνέλευσης, οι τοποθετήσεις των παρατάξέων θα πραγματοποtούνται όπως προβλέπέι η διαδικασία και συνεπώς θα υπάρχει ένα κλίμα διαλόγου. Προτείνουμε επίσης την ζωντανή αναμετάδοση της συνέλευσης σε πλατφόρμα που να επιτρέπει τη δωρεάν παρακολούθησή της από τούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα μπορούν και να κάνούν ερωτήσεις. Στην ουσία, η διαδικασία της συνέλευσης θα είναι ανοιχτή σε όλους αλλά ταυτοχρόνως θα γίνεται λιγότερο κουραστική. Οι αποφάσεις θα προέρχονται από όλους τους φοιτητές που ενδιαφέρονται οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να συμμετέχουν.

Μέγιστο χρονικό όριο φοίτησης:

Ως συνειδητοποιημένοι φοιτητές μια απαιτητικής σχολής, οφείλουμε να συμμετέχουμε στη συζήτηση για το μέγιστο χρονικό όριο φοίτησης. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας αφορά όλους εφόσον είμαστε φοιτητές και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι όποιες αποφάσεις παρθούν αναφορικά με το νόμο αυτό, πρέπει να είναι εις βάθος τεκμηριωμένες. Συνεπώς προτείνουμε την σύνταξη και αποστολή επιστολής στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να επισημάνουμε τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας!

Εμείς τιμούμε την Ακαδημαϊκή μας ιδιότητα για την οποία κοπιάσαμε τόσο για να κερδίσουμε, και προτείνουμε αντίσταση ποιότητας στα ζητήματα που μας πλήττουν. Ας μην ξεχνάμε πως κύριο εργαλείο ενός ακαδημαϊκού ανθρώπου πρέπει να είναι η λογική και η διαλλακτικότητα. Για αυτό υποστηρίζουμε τα φοιτητικά μας δικαιώματα, και μέσω της φοιτητικής συνέλευσης, του δημοκρατικού μέσου για τη λήψη αποφάσεων παλεύουμε για την αναβάθμιση των συνθηκών φοίτησης και την βελτίωση του Πολυτεχνείου μας.  

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr