Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΕΜΠ

Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΕΜΠ

Φοιτητές του Τμήματος ΗΜΜΥ προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ από την περασμένη Παρασκευή, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, μετά από άρνηση του Πρύτανη στο αίτημα τους να γίνει Σύγκλητος εν όψει της Συνόδου Πρυτάνεων. 

Πιο αναλυτικά ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥ αναφέρει με ανακοίνωση του στα «Φοιτητικά Νέα»:


"Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥ πραγματοποίησε την Παρασκευή 22/11 κινητοποίηση στον Πρύτανη κ. Μπουντουβή με βασικό αίτημα να οριστεί άμεσα σύγκλητος. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μετά από ενάμιση μήνα μαζικών γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων των φοιτητών οι εξελίξεις γύρω από την παιδεία συνεχίζουν να τρέχουν. Κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας έχουν κάνει πλέον ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητών, αλλά μάλιστα καταστέλλουν οποιαδήποτε μορφή αντίστασης με κάθε μέσο.

Την ίδια στιγμή η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως προσπαθεί να βρει νομιμοποίηση γύρω από τις αλλαγές που φέρνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τον ‘’εθνικό διάλογο’’ με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και μέσω των πρυτάνεων των ιδρυμάτων προσπαθώντας να πάρει την συγκατάθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πάνω σε αυτή τη βάση έχει οριστεί και σύνοδος πρυτάνεων αυτή την εβδομάδα, όπου για άλλη μια φορά υπουργός παιδείας και πρυτάνεις θα συζητήσουν για τις ζωές μας πίσω από κλειστές πόρτες. Το ΕΜΠ στη σύνοδο πρυτάνεων πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση, η οποία θα εκφράζει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας δηλαδή τους ίδιους τους φοιτητές και όχι μόνο τον Πρύτανη κ. Μπουντουβή. Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει δημοκρατία, διαφάνεια και δέσμευση γύρω από την τοποθέτηση του ιδρύματος, μιας και ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της συνόδου είναι κρυφή απ΄ τους φοιτητές, είναι αναγκαίο να οριστεί σύγκλητος. Μέσα στη σύγκλητο θα συζητηθούν όλα τα σημεία τα οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή το υπουργείο γύρω από το κομμάτι της τριτοβάθμια εκπαίδευσης και τελικά θα υπάρξει μια συνολική και εξώστρεφη τοποθέτηση του ιδρύματος. 

Για ακόμη μια φορά ο κ. Μπουντουβής αρνήθηκε να ακούσει τα αιτήματα των φοιτητών. Όχι μόνο επέμενε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα "φλέγον" προκειμένου να συνεδριάσει η σύγκλητος, αλλά είπε ξεκάθαρα ότι οι φοιτητές δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ορίσουν σύγκλητο και ότι ο μόνος που αποφασίζει πότε θα πραγματοποιηθεί είναι ο ίδιος ο πρύτανης, ένας πρύτανης που για να έχει το σεβασμό της κοινότητας δεν μπορεί να  υποκύπτει σε εκβιασμούς φοιτητών. Για τον κ. Μπουντουβή εκβιασμός είναι οι φοιτητές να απαιτούν να συζητήσει το ίδρυμα τις θέσεις του γύρω απ΄ το νομοσχέδιο που από ότι φαίνεται θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Βλέπουμε λοιπόν ότι βασικά δημοκρατικά κεκτημένα που μπορεί να είχε μέχρι σήμερα το ΕΜΠ συνειδητά παραβλέπονται, καθώς επίσης υπήρχε η απειλή ότι οι επόμενες διαδικασίες θα γίνουν μακρία από "εξωτερικές παρεμβάσεις", χωρίς δηλαδή την παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων. Στην αυταρχικότητα που προτάσσει ο πρύτανης εμείς δεν μείναμε αμέτοχοι και για αυτό το λόγο προχωρήσαμε άμεσα σε κατάληψη της πρυτανείας μέχρι να ακουστούν τα αιτήματα των φοιτητών και να οριστεί σύγκλητος ενόψει της συνόδου πρυτάνεων, όπως όριζε η απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης.

Οι αλλαγές που έρχονται θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα των φοιτητών, αλλά και συνολικά το Πανεπιστήμιο. Οι διαγραφές φοιτητών θα έρθουν να διαμορφώσουν πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς σπουδών, ενώ συνδέεται με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων από τη στιγμή που κριτήρια αξιολόγησης αποτελούν ο μέσος όρος φοίτησης ανά τμήμα και η αναλογία φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ. Η αξιολόγηση αποτελεί το βασικό μοχλό πίεσης για εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων σε όλα τα επίπεδα. Μέσω της ΑΔΙΠ θα αξιολογούνται προγράμματα σπουδών, τμήματα και διδακτικό-διοικητικό προσωπικό, ενώ τα αποτελέσματά της θα συνδέονται με την χρηματοδότηση που θα λαμβάνει το κάθε ίδρυμα, την στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Με αυτή την πρόφαση προωθείται η εκχώρηση ακόμα περισσότερων πτυχών της λειτουργίας των ιδρυμάτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (εργολαβίες, ΣΔΙΤ).  

Καλούμε τα μέλη των οργάνων διοίκησης των Ελληνικών πανεπιστημίων, τα μέλη ΔΕΠ αλλά και κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσει τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας και να προασπιστεί το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Ελληνικού πανεπιστημίου. Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν την κατάληψη της πρυτανείας μέχρι να οριστεί σύγκλητος. Όπως επίσης καλούμε συντεταγμένα σε παρεμβάσεις στις κοσμητείες για περαιτέρω πίεση. Στην περίοδο που βρισκόμαστε είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των φοιτητών θα ακούγεται παντού."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr