ΕΜΠ: Συνεχίζεται η σίτιση των φοιτητών το καλοκαίρι

ΕΜΠ: Συνεχίζεται η σίτιση των φοιτητών το καλοκαίρι

Ο σύλλογος οικοτρόφων νέων φοιτητικών εστιών του ΕΜΠ στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr για την συνέχιση της σίτισης το καλοκαίρι:

Σήμερα, Παρασκευή 3 Αυγούστου, επαναλειτουργεί η σίτιση στις Νέες εστίες του ΕΜΠ μετά την διακοπή της στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς όπως γίνεται κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία τεράστια κατάκτηση αφού ποτέ ξανά η σίτιση δεν έχει επανέλθει μήνα Αύγουστο για τους φοιτητές που μένουν και το καλοκαίρι στην Αθήνα, όχι κατά επιλογή αλλά είτε επειδή δουλεύουν για να εξασφαλίσουν τα έξοδα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των διακοπών. 


Ο σύλλογος μας, μαζί με τον σύλλογο οικότροφων των ΦΕΑ και την επιτροπή αγώνα των ΦΕΠΑ, άνοιξε το ζήτημα της σίτισης, της συντήρησης, της καθαριότητας και της φύλαξης τους καλοκαιρινούς μήνες από πολύ νωρίς. Είδη από αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των εστιών ζητώντας να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για την διασφάλιση των παραπάνω. Σε κινητοποίηση μάλιστα που έγινε στα μέσα του Ιούλη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αρμόδιο φορέα του Υπουργείου για τις εστίες, καταφέραμε να αποσπάσουμε την δέσμευση ότι θα διασφαλιστεί η σίτιση σε όλες τις εστίες αλλά και θα λυθούν όλα τα προβλήματα που είδη υπήρχαν σε συντήρηση κι αναλώσιμα. 

Μπορεί η σίτιση έπειτα από συνεχείς πιέσεις του συλλόγου μας να εξασφαλίστηκε, αλλά η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Οι διοικήσεις, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αλλά και η ίδια η κυβέρνηση έχουν τεράστιες ευθύνες. Από την μία τροφοδοτούν με δις ευρώ μέσω αναπτυξιακών νόμων το κεφάλαιο και από την άλλη η χρηματοδότηση για τα ιδρύματα και τις σχολές μας παραμένει πετσοκομμένη. Την ίδια ώρα παραμένει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών με αποτέλεσμα την πολύ κακή ποιότητα ή την μη λειτουργία των υπηρεσιών στις εστίες (σίτιση, στέγαση, συντήρηση, φύλαξη κλπ) σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με γνώμονα πάντοτε την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών.

 Δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ώστε να διασφαλίζεται απρόσκοπτα η σίτιση, η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ! Ενισχύοντας τον σύλλογο μας που αποτελεί πραγματικό αποκούμπι των οικότροφων φοιτητών, δυναμώνουμε τον αγώνα μας και την συλλογική δράση. Μόνο όλοι μαζί και μέσα από τους συλλόγους μας και την κοινή πάλη μπορούμε να αντιπαλέψουμε αυτήν την κατάσταση και όχι ο καθένας μόνος του. Βάζουμε στο στόχαστρο αυτήν την πολιτική που για να διασφαλίσει τα κέρδη των εργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζει τα δικά μας δικαιώματα. Παλεύουμε για ενιαίο κρατικό φορέα που θα διαχειρίζεται όλες τις εστίες πανελλαδικά, με αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Να πάρουν πόδι οι εργολάβοι και να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. 

Πιο συγκεκριμένα για την σίτιση: 

  • Η σίτιση θα γίνεται μέσω κέτερινγκ μέχρι να ξανά ανοίξει το εστιατόριο.
  • Το φαί θα διανέμεται στο στέκι κάτω από την διοίκηση από τις 1 μέχρι τις 8 το βράδυ με την ένδειξη του πάσο ή ταυτότητας.
  • Όποιος δεν έχει προλάβει να κάνει αίτηση μπορεί να το δηλώσει στην γραμματεία των εστιών τις πρωινές ώρες που είναι ανοιχτή.
  • Όσοι δεν έχουν κάνει αίτηση θα μπορούν να σιτίζονται μέχρι να μπουν στις λίστες αφού υπάρχουν πολλοί φοιτητές που είναι στις λίστες αλλά δεν έχουν γυρίσει ακόμα εστίες. Επομένως θα υπάρχει περίσσευμα. 
  • Να διασφαλιστεί άμεσα η σίτιση και στις ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ξυλοδαρμός καθηγητή του ΕΜΠ από φοιτητή!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr