ΕΜΠ: Μια βραδιά στο Μουσείο - Κυνηγώντας μετεωρίτες στην Ανταρκτική

ΕΜΠ: Μια βραδιά στο Μουσείο - Κυνηγώντας μετεωρίτες στην Ανταρκτική

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων ανοίγοντας, για πρώτη φορά βράδυ, τον όμορφο χώρο του Ορυκτολογικού της Μουσείου, το γαιο-ΟΡΑΜΑ, με μια εκδήλωση-ομιλία του Ι. Μπαζιώτη με θέμα: «Κυνηγώντας μετεωρίτες στην Ανταρκτική»,  την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ώρα 20.00.

Ο Ι. Μπαζιώτης, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πήρε το διδακτορικό του από τη Σχολή μας το 2008.


Αποτελεί τον πρώτο Έλληνα που συμμετείχε στη διεθνή ερευνητική αποστολή της NASA γνωστή και ως ANSMET, την περίοδο 2017-2018, προς «άγραν» μετεωριτών. Η διαστημική έρευνα έχει ως βασικό στοιχείο της την πλανητική γεωλογία. Και τί περισσότερο πολύτιμο γι αυτήν, από τα κομμάτια του διαστήματος που φτάνουν στη Γη, τους μετεωρίτες.

Η Ανταρκτική αποτελεί το πιο πλούσιο θησαυροφυλάκιο μετεωριτών. Είναι η περιοχή όπου έχει ανακτηθεί πάνω από το 40% του συνόλου των μετεωριτών που έχουν βρεθεί στη Γη. Καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη περιοχή της Γης, είναι ένα από τα πιο απροσπέλαστα για τον άνθρωπο μέρη, άηχη έρημος και …παγωμένη. Οι μετεωρίτες που έχουν πέσει στον πάγο πριν από εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια, έρχονται στην επιφάνεια, καθώς ο πάγος απομακρύνεται εξαιτίας μία σύνθετης διαδικασίας μετατροπής του από στερεό σε αέριο, χωρίς τη μεσολάβηση της υγρής κατάστασης και της δράσης του ανέμου.

Ο Ι. Μπαζιώτης, θα μας μιλήσει για τα βασικά ευρήματα της αποστολής, θα μας δείξει μετεωρίτες και θα μοιραστεί μαζί μας μοναδικές εμπειρίες, όπως την ιχνηλάτηση του μπλε πάγου προς αναζήτηση μετεωριτών στους -40 0C, τo πρωινό γεύμα στην Ανταρκτική σε ένα τραπέζι με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, την ποδηλασία στους παγωμένους και λασπωμένους «δρόμους» γύρω από το McMurdo, την επίσκεψη στο Hut point και τις φώκιες που γλιστρούν σαν αυστραλιανοί σέρφερ στο κύμα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση. Κερνάμε και κρασάκι  στο αίθριο του Μουσείου! 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr