Έφυγε από τη ζωή καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Έφυγε από τη ζωή καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η Σχολή πενθεί την απώλεια του Κοσμήτορα Γιάννη Ζιώμα. Ο αγαπητός μας Κοσμήτορας Γιάννης Ζιώμας έφυγε νωρίς το πρωί για το μεγάλο ταξίδι μετά από ηρωϊκή μάχη για τη ζωή.

Άνθρωπος προσηνής και ευπροσήγορος με πίστη στις διαδικασίες κατάφερνε να δημιουργεί συναινετικό κλίμα ώστε όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται ομόφωνα και σύντομα.


Το ήθος, το ύφος και η καλοσύνη του θα λείψει σε όλους μας. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του και ας δίνει δύναμη και καρτερία στην οικογένειά του.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 27/2/2018, ώρα 12.30, στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Για την ημέρα αυτή αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες της Σχολής.

Τα παραπάνω αναφέρει με ανακοίνωση της η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΖΙΩΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Καθηγητής ΕΜΠ 

Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιασμού & Ανάλυσης Διεργασιών 

Ο Ιωάννης Ζιώμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Ήταν Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Δ/ντης του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στην Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1984).

Κύριο αντικείμενο του επιστημονικού και ερευνητικού του έργου αποτελούσε ο έλεγχος του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και ο σχεδιασμός μεθοδολογιών για τη λήψη και την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων προστασίας αυτού. Οι θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιόταν έντονα αφορούν τον:

  • Σχεδιασμό και έλεγχο αντιρρύπανσης περιβάλλοντος (απογραφές εκπομπών, σχεδιασμός μετρητικών δικτύων, ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων παρακολούθησης, ελέγχου και λήψης αποφάσεων)
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων για διεργασίες που σχετίζονται με το περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, βιομηχανία)
  • Στρατηγικό σχεδιασμό προστασίας του περιβάλλοντος (εφαρμογή ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και οδηγιών σε Εθνικό Επίπεδο)

Στο πλαίσιο αυτό έχει συντονίσει πάνω από 40 ερευνητικά προγράμματα ενώ έχει συμμετάσχει σε άλλα 25 ως κύριος ερευνητής. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος σε περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μελέτες και προγράμματα. Έχει κάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 2000 αναφορές στο έργο του (h factor=24). Είναι κριτής – αξιολογητής προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., της Ελληνικής Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τέλος είναι αξιολογητής επιστημονικών εργασιών σε 10 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η επαγγελματική του εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος συνοψίζεται στα ακόλουθα:

  • Επικεφαλής (επιστημονικός υπεύθυνος) της ομάδας του ΕΜΠ που έχει αναπτύξει και λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Απογραφής των εκπομπών / απορροφήσεων αερίων του Θερμοκηπίου της Ελλάδος (2007 – σήμερα)
  • Συντονιστής - Εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διάφορες Ευρωπαϊκές και Διεθνής Επιτροπές για θέματα περιβάλλοντος (1989- σήμερα). Ενδεικτικά: επιθεωρήσεις Εθνικών Απογραφών, 5η Εθνική Έκθεση από εμπειρογνώμονες του UNFCCC, επιτροπή συμμόρφωσης του Πρωτόκολλο του Κιότο
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α.) (2008-2010)
  • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2010)
  • Μέλος πολλών ομάδων εργασίας της Ε.Ε. σε θέματα περιβάλλοντος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr