Φοιτητική παράταξη στο ΕΜΠ δέχτηκε επίθεση (ΦΩΤΟ)

Φοιτητική παράταξη στο ΕΜΠ δέχτηκε επίθεση

Με τροχούς και λοστούς κατάφερε ομάδα ατόμων να «μπουκάρει» στα γραφεία της ΠΑΣΠ ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη, στην περιοχή του Ζωγράφου, την Πέμπτη τα ξημερώματα.

Οι… γνωστοί- άγνωστοι έκλεψαν οτιδήποτε αξίας ή χρηστικό έβρισκαν, όπως υπολογιστές, έπιπλα και χαρτική ύλη, καθώς και βανδάλισαν όλο το χώρο, όπως μαρτυρούν και οι παρακάτω εικόνες. Όπως αναφέρουν μέλη της ΠΑΣΠ ΕΜΠ, είναι η δεύτερη φορά φέτος που επιχειρείται επίθεση σε βάρος των κεντρικών τους γραφείων, ενώ πολλές είναι οι φορές που δέχονται επίθεση μικρότερες αίθουσες και αποθήκες τους.


Δυστυχώς, όπως λένε τα ίδια στελέχη της ΠΑΣΠ, οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά απορρέουν από μία συνολική κατάσταση ανομίας που συνοδεύει τα Πανεπιστήμια τους τελευταίους μήνες, και δη το Πολυτεχνείο. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που το συγκρότημα στην οδό Πατησίων έχει γίνει έρμαιο αλλά και ορμητήριο διαφόρων ομάδων και που πολλαπλές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος στου Ζωγράφου έχουν βανδαλιστεί ή έχουν γίνει αντικείμενο κλοπής. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα η ίδια η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, το κτήριο Διοίκησης δηλαδή, τελεί υπό κατάληψη, εμποδίζοντας όλες τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΕΜΠ:

«Όσο και να προσπαθείτε, θα είμαστε για πάντα εδώ!

Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία και το Πανεπιστήμιο βάλλονται καθημερινά, η οργάνωσή μας έχει επιλέξει να διατηρήσει μια ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση ακολουθώντας το δρόμο της λογικής, απέναντι στο λαϊκισμό, το σκεπτικισμό και τη μισαλλοδοξία. Σε αυτό το πλαίσιο αγωνιζόμαστε καθημερινά, ως νέοι, με τις προτάσεις και τις δράσεις μας, ώστε να ανατρέψουμε τη μιζέρια της πραγματικότητας του φοιτητή και κάθε πολίτη. Απέναντι στις προσπάθειές μας βρίσκονται δυνάμεις που κατά κανόνα αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή που δρομολογείται σε οποιοδήποτε επίπεδο, υιοθετώντας το στείρο αρνητισμό ή άλλοι που επιλέγουν την απάθεια και την πλήρη αποπολιτικοποίηση της κοινωνίας. Μάλιστα, λόγω – λιγότερο ή περισσότερο σημαντικών – πολιτικών διαφωνιών, προσπαθούν κατά καιρούς και με διάφορες αφορμές να μας εξισώσουν με ανθρώπους και μηχανισμούς που έχουν συντελέσει στη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επιμέρους πολιτικές διαφωνίες χρησιμοποιούνται με τρόπο ώστε διάφοροι κύκλοι να υιοθετούν πρακτικές που δεν αρμόζουν σε κανένα χώρο όπου λέγεται πως υπάρχει δημοκρατία.

Βέβαια, το ελληνικό Πανεπιστήμιο, η ελληνική κοινωνία, δεν πλήττονται σήμερα μονάχα από τέτοιες συμπεριφορές – αποτέλεσμα σημαντικών πολιτικών διαφωνιών – , αλλά σε πολλές ακόμη περιπτώσεις από πράξεις όπου απουσιάζει κάθε διάθεση «ανάληψης – πολιτικής ή μη – ευθύνης». Περιστατικά που πολύ περισσότερο παραπέμπουν σε εγκληματικές ενέργειες, δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς σχετικά με τα κίνητρα των θυτών.

Ιδιαίτερα έντονους προβληματισμούς, λοιπόν, προκάλεσε στα μέλη της οργάνωσής μας, αλλά και τους συμφοιτητές μας, το περιστατικό που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 7ης Δεκέμβρη στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, Ζωγράφου. Συγκεκριμένα, μια ομάδα 30 – 40 ατόμων, κατάφεραν να εισβάλουν στις κεντρικές αίθουσες της ΠΑΣΠ ΕΜΠ, όπου καθημερινά χαράσσεται η πολιτική της οργάνωσής μας και συγκεντρώνονται δεκάδες φοιτητές.

Οι γνωστοί – άγνωστοι αφού κατέστρεψαν την κεντρική είσοδο του χώρου, εισήλθαν στις μικρότερες αίθουσες διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η κατάσταση της επόμενης ημέρας ήταν απλά αποκαρδιωτική… Κατεστραμμένα έπιπλα, διαλυμένοι νεροχύτες και λεκάνες τουαλέτας, καναπέδες (!) και ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και προσωπικά είδη να έχουν κλαπεί.

 

Μεταξύ όλων των άλλων και αναζητώντας απαντήσεις από τους ανθρώπους της ασφάλειας του Ιδρύματος σχετικά με την προφανή τους αδράνεια, ενημερωθήκαμε πως μόλις πλησίασε το σημείο μια ομάδα φυλάκων με τα οχήματα που διαθέτουν τράπηκαν σε φυγή (!). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως πριν από μερικές εβδομάδες, ομάδα ατόμων είχε προσπαθήσει και πάλι να εισβάλει στις αίθουσες, χωρίς επιτυχία, ωστόσο, εκείνη τη φορά.

Τα γεγονότα αυτά προκαλούν ποικίλους προβληματισμούς σχετικά με τη στοχοποίηση που υφίσταται η οργάνωση μας από συγκεκριμένους κύκλους, αλλά ακόμη περισσότερο για το επίπεδο ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο κάθε φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αν μάλιστα κανείς θεωρεί πως η στοχοποίηση οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, ας προσπαθήσει να δικαιολογήσει καταστάσεις που σχετίζονται με κλοπές χώρων του Ιδρύματος, βανδαλισμούς και απειλές απέναντι σε άτομα που «δε συμμορφώνονται» με τις απόψεις μειοψηφιών εντός του Πανεπιστημίου.

Οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού των μελών και υποστηρικτών της οργάνωσής μας ή ακόμη και αμφισβήτησης της θέσης της στις σχολές θα βρίσκει πάντα απέναντι τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και κάθε φοιτητή που σέβεται τη δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών εντός του ελληνικού Πανεπιστημίου.

 

Εκείνοι που πιστεύουν πως τέτοιες ενέργειες μπορούν να αναστείλουν τις δραστηριότητες μας αγνοούν πως οι φοιτητές είναι εκείνοι που κρίνουν τη δράση μας και καθορίζουν την ίδια μας την ύπαρξη. Όσο, λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά για την επικράτηση της λογικής στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και την κοινωνία δεν πρόκειται ποτέ να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη οργανώσεων σαν την ΠΑΣΠ ΕΜΠ».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr