Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΕΜΠ

Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΕΜΠ

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο και του ΕΛΚΕ του ΕΜΠ, προχώρησαν από σήμερα φοιτητές, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα που διεξάγουν εδώ και τρεις εβδομάδες δεκάδες συμφοιτητές τους, με αφορμή την αποκαρδιωτική κατάσταση στις εστίες.

Οι καταληψίες φοιτητές συγκεκριμένα καλούν σε ανοιχτή Συνέλευση κατειλημμένης Πρυτανείας σήμερα Δευτέρα 27.11.2017 και ώρα 14.30 στο Ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης του ΕΜΠ, με κύρια αιτήματα την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εστιακών και την ελεύθερη πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και μετακινήσεις.


Το συντονιστικό της κατάληψης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με ανακοίνωση που απέστειλε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr αναφέρει τα εξής:

Από τις 6 Νοεμβρίου, με απόφαση γενικών συνελεύσεων φοιτητές/τριες από τις εστίες ΦΕΕΜΠ, ΦΕΠΑ και ΝΕΕΜΠ έχουμε προχωρήσει σε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αγωνιζόμενες/οι ενάντια στην υποτίμηση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στις εστίες.

Όσον αφορά την σίτιση των εστιακών, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κάποια εστιατόρια έχουν ήδη κλείσει και οι εργαζόμενες/οι έχουν απολυθεί (ΦΕΕΜΠ – ΝΕΕΜΠ). Η ίδια μοίρα φαίνεται να προδιαγράφεται και για τα υπόλοιπα εστιατόρια των εστιών, καθώς και σε αυτά οι συμβάσεις με τις εργολαβικές εταιρείες είναι προγραμματισμένες να λήξουν. Το καθεστώς αβεβαιότητας για φοιτητές/τριες και κυρίως εργαζομένους/ες εντείνεται μέρα με την μέρα. Το ΙΝΕΔΕΒΙΜ και το υπουργείο δεν έχουν εξαγγείλει κάποια κίνηση που θα βάζει φρένο σε αυτή την κατάσταση, ενώ κατηγορούν την κατάληψή μας για αυτήν.

Τα πράγματα στη συντήρηση δεν είναι καλύτερα. Ενδεικτικά, στο κτίριο της ΦΕΕΜΠ περίπου 80 δωμάτια δεν έχουν καθόλου παροχή νερού, λόγω της μη συντήρησης των υδραυλικών εγκαταστάσεων (σωληνώσεις). Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα κτίριο ηλικίας 41 χρονών, με διαρροές στα δωμάτια λόγω κακής μόνωσης. Ως αποτέλεσμα, πολλά δωμάτια κρίνονται ακατάλληλα και μένουν άδεια, τη στιγμή που πολλοί/ές φοιτητές/τριες δεν παίρνουν δωμάτια ενώ το έχουν ανάγκη. Είναι σύνηθες φαινόμενο όλες οι φοιτήτριες/τές της εστίας να μην έχουν για μέρες ζεστό νερό στα μπάνια. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι φοιτητές/τριες και στην Β’ ΦΕΠΑ, ένα κτίριο αντίστοιχης παλαιότητας με αυτό της ΦΕΕΜΠ. Υπάρχουν πολλά ακόμη προβλήματα, τα οποία για λόγους οικονομίας χώρου δεν θα αναφερθούν, αλλά είναι επίσης σημαντικά.

Όσον αφορά την στάση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στον αγώνα που δίνουμε, υποστηρίζει ότι εμείς μπλοκάρουμε τη διάθεση 2,8 εκατομμυρίων ευρώ στις εστίες, τα οποία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του, κος Πιλάλης, «εμφάνισε» ως διά μαγείας τη δεύτερη μέρα της κατάληψης. Βέβαια, τα χρήματα αυτά ουδέποτε αναφέρθηκαν στη συζήτησή μας με το κλιμάκιο του υπουργείου. Υποκριτικά, ο εν λόγω κος μας δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα θα επιλύονταν σύντομα, εφόσον εμείς τερματίζαμε την κατάληψη.

Την στάση αυτή συνέχιζε να επικρατεί από την μεριά της διοίκησης, έως ότου πληροφορηθήκαμε πως ορίστηκε άλλο Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς προφανώς δεν έχουμε να περιμένουμε καμία καλύτερη αντιμετώπιση, όπως δεν περιμέναμε και από τις προηγούμενες διοικήσεις. Πρόκειται για εσωτερικές διαμάχες στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού και όχι για ουσιώδη αλλαγή της πολιτικής του. Αυτή την στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στις εστίες συνεχίζει να είναι άσχημη τόσο για αυτούς που μένουν και όσο και για αυτούς που εργάζονται σε αυτές (βλ. εργολαβίες στα μαγειρεία, τη συντήρηση κλπ).

Από την άλλη μεριά το υπουργείο παιδείας δεν έχει απαντήσει πρακτικά σε κανένα από τα αιτήματά μας. Στη μία και μοναδική φορά που μας προσέγγισε, μέσω κλιμακίου του, η αντιμετώπιση του ήταν πλήρως υποκριτική και εκτονωτική. Από τη μία αναγνώρισε την κρισιμότητα πολλών εστιακών προβλημάτων (τα ίδια προβλήματα για τα οποία το ίδιο ευθύνεται) και από την άλλη υποσχέθηκε την επίλυσή τους μετά από απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με τη δικαιολογία ότι «για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρειάζεται πολύς χρόνος».

Η μόνη κίνηση που φαίνεται να έκανε το υπουργείο παιδείας είναι η αντικατάσταση του Δ.Σ.. Στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Ζέρβας, με τον οποίο εμείς συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της συζήτησης με τους εκπροσώπους του υπουργείου, έξω από την κατάληψη. Ο εν λόγω κος, το μόνο που προσέφερε στην κουβέντα ήταν αοριστολογίες και κενές υποσχέσεις.

Προφανώς, τα προβλήματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του υπουργείου παιδείας εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια πολιτική, που έχει στον πυρήνα της τη διαρκή μείωση των πόρων για την φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κλπ), με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες να υποβαθμίζονται. Η ίδια πολιτική οδηγεί το (μη επαρκές) προσωπικό στη σίτιση, τη συντήρηση και την καθαριότητα να δουλεύει σε εργολαβικές εταιρείες υπό τους χειρότερους όρους (μηνιαίες- διμηνιαίες συμβάσεις, χαμηλοί μισθοί, καθυστερήσεις στην καταβολή τους, εξαναγκασμός των εργαζομένων να υπογράφουν παράνομα χαρτιά απόλυσης μαζί με τα χαρτιά της πρόσληψης, μαζικές απολύσεις κ.α).

Με άλλα λόγια, οι εστίες αφήνονται να ρημάζουν, οδηγώντας τις ζωές φοιτητών/τριών και εργαζομένων σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση. Αυτή η πολιτική εντάσσεται στην γενικότερη κρατική πολιτική υποτίμησης της ζωής και της εργασίας της πολυεθνικής εργατικής τάξης (ανεργία, κόψιμο μισθών-συντάξεων, ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ). Αυτή η πολιτική δεν εξαρτάται από το εκάστοτε κόμμα, υπουργό παιδείας ή διοικητικό συμβούλιο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Όσες υποσχέσεις και να μας δίνουν, εμείς γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσής μας στην εστία και οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων είναι οι κοινοί και δυναμικοί αγώνες από τα κάτω, από μας για εμάς, με πυξίδα τις ανάγκες μας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr