Υπό κατάληψη παραμένει το Πολυτεχνείο!

Υπό κατάληψη παραμένει το Πολυτεχνείο!

Συνεχίζεται και την Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, η κατάληψη του Πολυτεχνείου από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι εμποδίζουν την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Οι καταληψίες παραμένουν στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή. Παράλληλα η Σύγκλητος του ΕΜΠ όπως γράφουν "Τα Νέα" συνεδριάζει αδιάκοπα από χθες, Τετάρτη.


Παράλληλα, για τις 3.00 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Εξάρχεια από ομάδα αναρχικών και άλλων αριστερών, οι οποίοι αντιδρούν στην κατάληψη και τονίζουν ότι «το Πολυτεχνείο ανήκει στο λαό».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, που δεν πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ έχουν ζητήσει την αποχώρηση των καταληψιών, αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ενώ η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 ζητά να λυθεί το ζήτημα με «πολιτικούς όρους» και όχι με δυνάμεις καταστολής.

Το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά τη λήξη φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο. 

«Το συλλογικό σώμα της κατάληψης συνεχίζει να περιφρουρεί το Πολυτεχνείο απέναντι στους θεσμικούς μηχανισμούς, την κρατική καταστολή και την κομματική καπηλεία που της βάζει πλάτες» αναφέρει σε ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η «Κατάληψη Πολυτεχνείου» και συμπληρώνει πως «τα ρετάλια της Πασπουδαστικής του ‘73 που χαρακτήριζε τους καταληψίες προβοκάτορες, μιλάνε σήμερα για παρακρατικούς, προσκαλώντας έτσι την κυβέρνηση να απεμπολίσει την κατηγορία εισβάλλοντας στο Πολυτεχνείο». 

«Δεν θα παραδόσουμε τις εστίες και τις αξίες της εξέγερσης στους κρατικούς δολοφόνους και τα κνατ. Το Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό για καθέναν που βρίσκει στη μνήμη του Νοέμβρη την οργή της ανάγκης σήμερα» συνεχίζει η ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας πως «η κατάληψη βρίσκεται σε αλληλεγγύη με τους αγώνες για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας – μελών του Επαναστατικού Αγώνα, άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των φυλακισμένων που βρίσκονται σε κινητοποίηση, άμεση απελευθέρωση των 35 μεταναστών και μεταναστριών που συνελήφθησαν μετά την εξέγερση που έλαβε μέρος στο κέντρο κράτησης της Μόριας, άμεση απελευθέρωση των 8 μεταναστών που χτυπήθηκαν, βασανίστηκαν και συνελήφθησαν με την κατηγορία της "στάσης" μέσα στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη». 

Όπως σημειώνει η «Κατάληψη Πολυτεχνείου» το Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό «για καθέναν που βρίσκει στη μνήμη του Νοέμβρη την οργή της ανάγκης σήμερα». 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ομάδα αναρχικών - κομμουνιστών

Την ίδια ώρα όμως, η ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών «Ταξική Αντεπίθεση» χαρακτηρίζει αντικινηματική την κατάληψη του Πολυτεχνείου και έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στα Εξάρχεια στις 3:00 το μεσημέρι, με κεντρικό σύνθημα «το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλο το λαό. Ανήκει στην εργατική τάξη, το προλεταριάτο, τη νεολαία». 

«Το Πολυτεχνείο είναι χώρος εργατικής και νεολαιίστικης συσπείρωσης, χώρος ανταλλαγής και ζύμωσης επαναστατικών ιδεών, τόπος κοινωνικής αντίστασης και εξέγερσης. Η διαχρονική του καπηλεία από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του καθεστώτος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι κάθε αντικινηματικής, αντιαναρχικής και αντικομουνιστικής σέχτας για να επιβάλλει τη φασίζουσα ιδεολογία της στο κίνημα» σημειώνουν στην ανάρτησή τους και προσθέτουν πως «για τους αναρχικούς και τους κομμουνιστές, για τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, για τις πολιτικές οργανώσεις του αναρχικού χώρου και της Αριστεράς το Πολυτεχνείο είναι ο φυσικός τους χώρος».

Αντιδρούν οι φοιτητές

Από την πλευρά τους οργανωμένοι φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι σπουδαστές ζητούν την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών υποστηρίζοντας ότι με την κατάληψη «ενισχύεται το σχέδιο για διάλυση του τριήμερου εορτασμού του πολυτεχνείου». Αρκετοί φοιτητές μάλιστα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου, ζητώντας να αποχωρήσουν οι καταληψίες. 

Με ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, τονίζουν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια της επίθεσης που διεξάγει ενάντια στη νεολαία και τον αγωνιζόμενο λαό, προσπαθεί τώρα με τις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. 

Αντικειμενικά η κατάληψη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα και να αφήσουν τους ΦΣ να μεταφέρουν τις καταλήψεις τους στο χώρο του Πολυτεχνείου και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν ακόμη την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ που βρίσκονται έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου τονίζοντας ότι «η διεξαγωγή του τριημέρου εορτασμού του Πολυτεχνείου ήταν και θα είναι στα χέρια του μαζικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας και του αγωνιζόμενου λαού».

Φωτο ΕφΣυν

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr