Θερινό σχολείο εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά

Ενα νέο Θερινό Πρόγραμμα Σπουδών ξεκινά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το καλοκαίρι του 2015 φοιτητές από το McGill, καθώς και από διαπιστευμένα ανώτατα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα εντατικό - διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων - εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών πιστωτικών μονάδων (ECTS) που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στην αγγλική γλώσσα.

Το Θερινό Σχολείο έχει θέμα: «Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις (Mediterranean and European Interconnections)».


Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από τις 8 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές Ιστορίας, Ιστορίας της Τέχνης, Αρχαιολογίας των Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων, Βυζαντινής και Οθωμανικής Περιόδου, καθώς και σε όσους εστιάζουν στη γεωπολιτική των σύγχρονων Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καινοτόμες παρουσιάσεις από κορυφαίους ειδικούς, επιτόπια έρευνα, καθώς και επί τόπου κριτική συμμετοχή σε σχέση με τα θέματα που θα μελετηθούν.

Υπεύθυνοί του προγράμματος είναι ο καθηγητής Τάσος Αναστασιάδης, κάτοχος της έδρας Νεοελληνικών και Ελληνοκαναδικών Σπουδών «Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης» στο Πανεπιστήμιο McGill και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλης Κ. Γούναρης.

Με την αφορμή της παρουσίασης του προγράμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε τη σημασία ανάπτυξης ενός προγράμματος που ενσαρκώνει τη θεσμική συνεργασία μεταξύ δύο δημοσίων πανεπιστημίων, ενός καναδικού και ενός ελληνικού.

Οπως δήλωσε, «το πρόγραμμά μας δεν είναι μια απλή μεταφύτευση καναδών φοιτητών στην Ελλάδα αλλά σκοπεύει στην ανάδειξη ενός θεσμικού κόμβου επαφής μεταξύ ελλήνων και καναδών ακαδημαϊκών και φοιτητών, με ταυτόχρονη δημιουργία ευκαιριών συνεργασίας και επαφής νέων ελλήνων διδασκόντων και ερευνητών με τις πρακτικές του καναδικού πανεπιστημιακού συστήματος».

Ο κ. Γούναρης εστίασε στην προσπάθεια εξωστρέφειας του ελληνικού ακαδημαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και τόνωσης των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Διασποράς μέσω «αγωγών μεταφοράς γνώσης, μάθησης και ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, έναν κατ’ εξοχήν προνομιακό χώρο για τον πολιτισμό και την παιδεία».

«Ο Καναδάς χαιρετίζει την νέα συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο κορυφαίων πανεπιστημίων ελπίζοντας στην περεταίρω συνεργασία στο μέλλον», τόνισε ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.mcgill.ca/history/summer-studies-greece και

http://www.ihu.edu.gr/index.php/mcgill-summer-studies-in-greece 

Το Πανεπιστήμιο McGill

Το Πανεπιστήμιο McGill είναι ένα από τα κορυφαία ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης του Καναδά και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο διάσημα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου. Το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1821 χάρη στη γενναιόδωρη κληροδοσία του Τζέιμς ΜακΓκιλ, διαθέτει δύο πανεπιστημιουπόλεις, 11 σχολές, περίπου 300 προγράμματα σπουδών, ενώ σε αυτό σπουδάζουν πάνω από 39.000 φοιτητές. Οι 250.000 απόφοιτοι τουMcGill συνθέτουν ένα ευρύ παγκόσμιο δίκτυο με πολλούς αποφοίτους να καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις του κλάδου τους ως, μεταξύ άλλων, δικαστές ανωτάτων δικαστηρίων, βραβευμένοι συγγραφείς και μουσικοί, αστροναύτες.

Το Διεθνές Πανεπιστημίο της Ελλάδος

Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με έδρα στη Θεσσαλονίκη (www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας. Αποστολή του να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση σε έλληνες, αλλοδαπούς αλλά και ομογενείς που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα και η προώθηση της χώρας ως διεθνούς εκπαιδευτικού προορισμού.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr