Τι λέει ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΔΙΠΑΕ για το μέλλον των Τμημάτων

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΔΙΠΑΕ για το μέλλον των Τμημάτων

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι φοιτητές των Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, διαμαρτυρόμενοι για την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, προς το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στην έδρα της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θέρμη, προκειμένου να επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας κ. Αθανάσιο Καϊση. 


Να σημειωθεί ότι αύριο οι φοιτητές από Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με συλλαλητήριο στις 12:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόεδρος ΔΙΠΑΕ: Δεν είναι δική μας η ευθύνη υλοποίησης της πρότασης

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των φοιτητών, μίλησε στην τοπική ιστοσελίδα Voria παρουσιάζοντας τα δικά του επιχειρήματα.

«Έχουν γίνει οι προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο έχουν στείλει και τις μεταγενέστερες αντιδράσεις μαζί με την επιχειρηματολογία. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δική μας η ευθύνη υλοποίησης της πρότασης αλλά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφού δει όλα όσα έχουμε στείλει και σε μεταγενέστερο χρόνο, επιχειρημάτων, επιχειρηματικών κύκλων, φορέων, γονιών, φοιτητών, θα πάρει την όποια απόφαση».

«Ρωτήθηκαν όλα τα Πανεπιστήμια και εμείς είπαμε αυτή είναι η γνώμη μας. Στη Διοικούσα ορισμένα έγιναν δεκτά και άλλα όχι». Ο κ. Καϊσης επισημαίνει ότι αν κάτι υλοποιηθεί δεν θα γίνει άμεσα «θα πρέπει αυτοί που δικαιολογημένα έχουν έννομα συμφέροντα και εμπιστοσύνη σε κάτι που άρχισε, είναι εύλογο να μην μπορεί να σταματήσει. Καμία κίνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς υπουργική και νομοθετική ρύθμιση».

«Χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα»

Ερωτώμενος για το κατά πόσο οι προτάσεις της Διοικούσας είναι τεκμηριωμένες, αλλά για την εύλογη αγωνία και ανησυχία  των φοιτητών και των γονιών τους καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν να μετακινηθούν στις Σέρρες για οικονομικούς λόγους και στα επιχειρήματα που προβάλλουν ότι δεν υπάρχουν στην μικρή πόλη οι υποδομές, κ.α. ο πρόεδρος της Διοικούσας απαντά: «Αυτά να τα ρωτήσετε την κ. υπουργό, εμείς δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να εκφράσουμε μια γενικότερη πολιτική βούληση αλλαγής, συγχωνεύσεων κτλ, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα».

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών αναφέρει: «Όταν το υπουργείο τα δει και τα κρίνει όλα και πάρει μια απόφαση, μόνο τότε πρέπει να αρχίσουν οι κινητοποιήσεις, τώρα είναι πρόωρες. Οι διαμαρτυρίες πιο μπροστά από την απόφαση είναι μια νεοελληνική πρόωρη αντίδραση, υπό το φόβο ότι θα συμβεί κάτι. Ίσως είναι μια πάγια τακτική που συμβαίνει στα ελληνικά Πανεπιστήμια». 

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας πάνω στο θέμα. Όταν αυτή ληφθεί μπορούμε να συζητήσουμε. Πρόκειται για προκαταρκτικές συζητήσεις επί ενός κρίσιμου θέματος που είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Ελλάδα»

Απαντώντας και στο γεγονός ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη της Διοικούσας δεν έχουν νομιμοποίηση να καταθέσουν τέτοιες προτάσεις καθώς είναι διορισμένοι από την Κυβέρνηση λέει: «Αυτό το επιχείρημα δεν έχει καμία βάση, όσοι έχουν οριστεί από το υπουργείο για το θώκο τον Πρυτανικό, έχουνε κατά νόμο τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Πρυτάνεις, απολύτως τα ίδια μόνο που λέγονται Πρόεδροι. Είμαι Πρόεδρος ορισμένος από τη Βουλή, για ένα χρονικό διάστημα».

Για το Διεθνές Πανεπιστήμιο λέει ότι αυτό το διάστημα έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά. Το Πανεπιστήμια από τα 24 βγήκε 5ο στην αξιολόγηση. Και για το λόγο αυτό πήρε μια έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο πάνω από 2,5 εκ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr