Κατατέθηκε διάταξη για το ΔΙΠΑΕ

Κατατέθηκε διάταξη για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος: Διάταξη για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» επαναπροσδιορίζεται η σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ως προς τον αριθμό των μελών του.

Η Διάταξη έχει ως εξής:


Άρθρο 37

Θέματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) 

Η παράγραφος 1 του άρθρου 12 του ν. 4610/2019 (Α' 70) αντικαθίσταται ως εξής: « 1. Μεταβατικά και μέχρι τις 31.8.2022, το 'Ιδρυμα διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή, η οποία έχει τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου. Η Διοικούσα Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από: αα) τον Πρόεδρο, ββ) τρεις Αντιπροέδρους, γγ) πέντε μέλη και δδ) τους εκλεγμένους κοσμήτορες των αυτοδύναμων Σχολών. Ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδροι και μέλη ορίζονται εν ενεργεία ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. ελληνικών Α.Ε.Ι. ή του εξωτερικού, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι ασκούν καθήκοντα Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, αντιστοίχως. Με απόφαση του Προέδρου ορίζεται ο τομέας ευθύνης κάθε Αντιπροέδρου, κατ' αντιστοιχία με τους τομείς ευθύνης των Αντιπρυτάνεων όπως ορίζονται στην περίπτωση γ' της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4485/2017. Με απόφαση του Προέδρου, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, μπορεί να μεταβιβάζονται, προς υποβοήθηση του έργου του, συγκεκριμένες αρμοδιότητές του σε μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Για την παροχή της γνώμης δεν μετέχει στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής το μέλος στο οποίο μεταβιβάζεται η συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να συγκροτεί ομάδες εργασίας για τη μελέτη ή τη διεκπεραίωση Θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της και να αναθέτει, με αιτιολογημένη απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων της, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε επιτροπές που συγκροτεί από μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος. Η συμμετοχή στη Διοικούσα Επιτροπή δεν είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στις επιτροπές του προηγούμενου εδαφίου.  

Η Αιτιολογική έκθεση έχει ως εξής:

Με τις διατάξεις του ν. 4610/2019 προβλέφθηκε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), υπό το νέο του σχήμα, Θα διοικείται μεταβατικά, μέχρι τις 31.08.2022 από εικοσιπενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία ασκεί τις αρμοδιότητες της συγκλήτου. Ωστόσο, λόγω της πρόβλεψης και λειτουργίας ενός τόσο πολυπληθούς διοικητικού οργάνου, παρατηρήθηκαν δυσχέρειες κατά τη διαδικασία συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων. Η θεραπεία των οργανωτικών αυτών προβλημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, δεδομένου μάλιστα ότι στο ΔΙ,ΠΑ.Ε εντάχθηκαν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας (Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό 'Ιδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης), δηλαδή ιδρύματα με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και γεωγραφική διασπορά, ώστε να απαιτείται ένα ευέλικτο και λειτουργικό διοικητικό μοντέλο για τη Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας το σημαντικό έργο της ομαλής μετάβασης από τα προϋπάρχοντα ιδρύματα στο νέο ενιαίο ίδρυμα. 

  

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr