Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας να παραμείνει αυτόνομο

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας να παραμείνει αυτόνομο

Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Π. Φορτσάκης σχετικά με την αυτονομία του.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του Βουλευτή έχει ως εξής:


«Σύμφωνα με την υπ' αρ. 43039/Z1/14-3-2018 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Η συγκρότηση της Επιτροπής από το Υπουργείο, κατά παράβαση του αυτοδιοίκητου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη της Χώρας, μέσω της συγχώνευσης υφιστάμενων Ιδρυμάτων. Σημειώνω ότι για το ενδεχόμενο συνένωσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα δυο ΤΕΙ, δεν ζητήθηκε από την Επιτροπή και το Υπουργείο Παιδείας εισήγηση κανενός οργάνου του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με τη εξαιρετικά σημαντική κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, αν και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος είναι μάλλον θετικός, ο Πρόεδρος φαίνεται να διαφωνεί με αυτή την προοπτική. 

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας ιδρύθηκε το 2005 από τον τότε Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή με τη φιλοδοξία να αποτελέσει διεθνές πανεπιστημιακό κέντρο στα Βαλκάνια. Εχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στη Χώρα μας όπου τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά και έχουν αμιγώς διεθνή προσανατολισμό. Δεδομένου του διεθνούς χαρακτήρα του Πανεπιστημίου αυτού, που διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο με διεθνή ακτινοβολία, τυχόν συγχώνευσή του με άλλα Ανώτατα Ιδρύματα, ιδίως με τα δύο ΤΕΙ, θα αλλοίωνε οριστικά την ταυτότητα και την αποστολή του. Το ότι μέχρι σήμερα δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είναι αρκετός λόγος από μόνος του για να αποφασιστεί η τελειωτική μεταβολή του χαρακτήρα του. Η απαραίτητη διατήρηση της αυτονομίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας προϋποθέτει την εξαίρεση του Ιδρύματος από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Μακεδονίας. 

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται νο απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πρόκειται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας να εξαιρεθεί από το σχεδιασμό του Υπουργείου ΓΙαιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων για συγχώνευση υπαρχόντων Ανώτατων Ιδρυμάτων στη Μακεδονία και τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου, δεδομένου του ιδιαίτερου, διεθνούς χαρακτήρα που αυτό έχει;

2) Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να επανεύρει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον αρχικό προορισμό και αποστολή του;»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr