Φοιτήτρια του ΔΠΘ διδάσκει πρόσφυγες

Φοιτήτρια του ΔΠΘ διδάσκει πρόσφυγες

Η Βασιλική Ιορδανίδου από το Χαϊδευτό Καβάλας σπουδάζει στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Επι πτυχίω κι έχοντας ήδη συμμετοχές στο πρόγραμμα Erasmus με παραμονή και σπουδές στην Πολωνία και στην Γρανάδα της Ισπανίας μπορεί να δηλώνει με βεβαιότητα πως η διδασκαλία στο camp των μεταναστών στην Καβάλα είναι «σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία!».

Στην Κομοτηνή διδάσκεται, στην Καβάλα διδάσκει


Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής: «Μ΄αρέσουν οι άνθρωποι στην Κομοτηνή. Το γεγονός ότι είναι μια φοιτητική πόλη επίσης μου αρέσει πολύ. Κάθε χρόνο γνωρίζεις καινούργια άτομα.» δηλώνει για την Κομοτηνή και σπεύδει να μιλήσει για την εμπειρία των δύο τελευταίων μηνών που της χάρισε το Δ.Π.Θ., τη διδασκαλία σε δύο τμήματα, σε δώδεκα συνολικά μετανάστες, σε ένα camp της Καβάλας. «Ήταν μια φοβερή, ξεχωριστή εμπειρία. Μου άρεσε πάρα πολύ η συμμετοχή σ΄αυτό το πρόγραμμα. Μέσω του Δ.Π.Θ., του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και χάρη στην πρόεδρο του Τμήματος, την κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, μπόρεσα να διδάξω, να γνωρίσω καινούργια άτομα, να έρθω σε επαφή με άτομα διαφορετικής κουλτούρας. Μου άρεσε που είχα τη δυνατότητα να μιλήσω μαζί τους. Να δω πως είναι, τι αισθάνονται, τι σκέφτονται. Και να τους μάθω λίγα πράγματα.» δηλώνει με ενθουσιασμό. Διδάσκει σε μετανάστες ηλικίας 16-18 ετών, από το Πακιστάν, τη Λιβύη, το Μπαγκλαντές, τη Συρία.

Δώδεκα μετανάστες διδάσκονται αγγλικά από την Βασιλική

Δώδεκα άτομα σε δύο τμήματα  διδάσκονται αγγλικά από την Βασιλική. Οι μαθητές της είναι αγόρια. «Έχω ακούσει ότι δεν επιτρέπουν στα κορίτσια να έρθουν. Και οι ίδιες δεν δείχνουν προθυμία. Θα μου άρεσε να έχω και ένα τμήμα με γυναίκες.» δηλώνει η ίδια. Όσον αφορά στα σχέδια των μαθητών της «Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Λίγοι να μείνουν στην Ελλάδα. Ένας μαθητής μόνο θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, το Πακιστάν για να βοηθήσει τους γονείς του. Τα σχέδια των περισσοτέρων είναι να φύγουν στο εξωτερικό, να γίνουν γιατροί και δάσκαλοι.» δηλώνει.

Όσον αφορά στις εντυπώσεις που ίδια σχημάτισε για τους ξεχωριστούς σίγουρα μαθητές της σημειώνει «Με το που πήγα στο camp ήρθαν τα παιδιά να με δουν, να με γνωρίσουν, να μάθουν τι μάθημα θα κάνουμε. Ορισμένοι από αυτούς θέλουν να μάθουν και προσπαθούν. Προσπαθούν να μιλήσουν, να προσαρμοστούν στην χώρα. Και θέλουν να σε βοηθήσουν, όπως κι εσύ τους βοηθάς. Όταν χρειαστεί να κάνουν κάτι, το κάνουν. Είναι πολύ φιλότιμα παιδιά.»

«Είναι δύσκολο να ξεριζώνεται κανείς από την πατρίδα του»

Η ιδέα να διδάξει σε μετανάστες δεν ξάφνιασε την Βασιλική. Ίσα –ίσα που όταν ήταν με Erasmus στην Ισπανία είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για τους πρόσφυγες. «Γνώρισα πολλά άτομα, που είχαν ασχοληθεί με πρόσφυγες και αυτό σε συνδυασμό με την περιέργια που έχω να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους με οδήγησαν στο να πάω στο camp της Καβάλας.» Όσον αφορά στην ίδια την μετανάστευση η πολύ δραστήρια φοιτήτρια σπεύδει να τονίσει πως «είναι δύσκολο να ξεριζώνεται κανείς από την πατρίδα του, για τον άλφα ή βήτα λόγο και να πρέπει να εγκλιματιστεί σε έναν καινούργιο τόπο. Οι περισσότεροι εδώ δεν τους έχουν δεχθεί με καλό μάτι. Γι αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο. Αν τύχει να γίνω κι εγώ μετανάστρια, θα ήθελα να με υποδεχθούν και να μου φερθούν οι άνθρωποι εκεί με τον ίδιο τρόπο που φέρομαι κι εγώ εδώ στους μετανάστες.» δηλώνει στέλνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα σεβασμού, αποδοχής κι αλληλεγγύης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr