Πρακτική άσκηση φοιτητών του ΔΠΘ στην βιβλιοθήκη της μητρόπολης και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο

Πρακτική άσκηση φοιτητών του ΔΠΘ στην βιβλιοθήκη της μητρόπολης και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο

Στα άδυτα της τοπικής Εκκλησίας εισέρχονται 30 φοιτητές χάρη στη συνεργασία της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής με το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο αρχείο, τη βιβλιοθήκη της μητρόπολης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο - Ιμαρέτ. Η αρχή έγινε από την 1η Μαρτίου με την πρώτη ομάδα των 20 φοιτητών και φέτος, για πρώτη χρονιά, θα ακολουθήσει και δεύτερη ομάδα το διάστημα από 1η έως 31 Μαΐου 2017.

Η συνεργασία της μητρόπολης με το πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν είναι σημερινή, αλλά ανάγεται ακόμα στο πρώτο έτος έλευσης του νέου μητροπολίτη. Την αγαστή συνεργασία επιβεβαίωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, καλωσορίζοντας τον μητροπολίτη στον χώρο της Σχολής στην παλιά Νομική. Εκεί μαζί με τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Μανόλη Βαρβούνη και τον Γεώργιο Τσιγάρα επίκουρο καθηγητή  Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, παρουσίασαν λεπτομέρειες της συνεργασίας, που πλέον έχει και την βοήθεια του ΕΣΠΑ, βοήθεια που μεταφράζεται σε χρηματική αποζημίωση για τους φοιτητές. 


Είναι στρατηγική μας επιλογή η συνεργασία με την Μητρόπολη, είπε ο κος Βαρβούνης, εξηγώντας πως «μεγάλο κομμάτι της έρευνας που γίνεται στο τμήμα μας αφορά την εκκλησιαστική ιστορία και παράδοση, αφορά τα μοναστήρια, την εκκλησιαστική ιστορία και τους θεσμούς τους εκκλησιαστικούς. Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε και στέλνουμε φοιτητές στη μητρόπολη δεν είναι τυχαίο, είναι στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να συνδεθούμε με την τοπική κοινωνία και να αναδείξουμε ό,τι καλό έχει η τοπική κοινωνία και να προσφέρουμε». 

«Η μητρόπολη δεν πρέπει να είναι περιορισμένη, όπως ίσως κάποιοι την φαντάζονται, στα δικά της στενά και περιορισμένα όρια. Η μητρόπολη και η εκκλησία είμαστε όλοι μας και μέσα στην εκκλησία χωράνε όλοι. Έτσι μέσα σε αυτό το πνεύμα το ορθό, εντάσσεται και αυτή η σχέση που έχει η μητρόπολη μας με όλο το πανεπιστήμιο με όλα τα τμήματα», είπε με τη σειρά του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ειδικότερα για τη συνεργασία με το Ιστορίας Εθνολογίας ανέφερε «από πέρσι ήρθαν φοιτητές στην μητρόπολη και στο αρχείο της και στη βιβλιοθήκη της και στο εκκλησιαστικό της μουσείο, έκαναν πρακτική σε όσα έμαθαν αλλά και γνώρισαν πράγματα της τοπικής εκκλησίας και του τόπου». 

Το πρόγραμμα αυτής της πρακτικής άσκησης έχει μια προϊστορία, έχει μια ιστορία πριν από το ΕΣΠΑ, έκανε γνωστό ο Γεώργιος Τσιγάρας επίκουρος καθηγητής  Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, αναφέροντας τα εξής: «όταν ο κύριος κοσμήτορας ήταν πρόεδρος στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας είχε την ιδέα να βγουν οι φοιτητές έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και έξω από τα αμφιθέατρα. Ο σεβασμιότατος ήταν από τους πρώτους που μας βοήθησε να πάνε τα παιδιά να κάνουν στη μητρόπολη πρακτική άσκηση». Επιβλέπων καθηγητής στην πρακτική άσκηση των φοιτητών στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής είναι ο κος Τσιγάρας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελείται εκεί. Ειδικότερα είπε «τα παιδιά ήρθαν σε επαφή όχι μόνο ψηφιακά, φαντασιακά με τα έργα τέχνης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μας παράδοσης, αλλά τα έπιασαν, τα ψηλάφησαν, τα είδαν και τα μελέτησαν επιτόπου. Έχουμε και ένα έντυπο το οποίο συμπληρώνουν, κάνουν δηλαδή μια μικρή αναγνώριση της εικόνας, κάνουν μια μικρή περιγραφή, προσπαθούν να διαβάσουν επιγραφές, δηλαδή η πρακτική άσκηση έχει ένα νόημα όσον αφορά τα έργα, τα κειμήλια και τα έργα τέχνης της μεταβυζαντινής παράδοσης. Επιπλέον η παρουσία των φοιτητών δίνει και μια ζωντάνια στο μουσείο».

Ανάλογες θέσεις πρακτικής άσκησης για φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας υπάρχουν στον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, στο Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στη βιβλιοθήκη του φιλεκπαιδευτικού συλλόγου Αδριανουπόλεως στην Ορεστιάδα.

Να σημειωθεί ότι υπεύθυνη του προγράμματος πρακτικής άσκησης στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας είναι η  Ελπίδα Βόγλη, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές Θέσεις Πρακτικής Άσκησης ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr