Κομοτηνή: Για την μεταφορά των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη

Κομοτηνή: Για την μεταφορά των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη

Η μεταφορά των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιωτική υπόθεση - Ως αυτόνομα σχήματα Κομοτηνής αποτελούσε πάντα πάγια θέση μας και αυτονόητο αίτημά μας η δωρεάν σίτιση - στέγαση και μεταφορά των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη. Αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμα της δράσης μας να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν και κατά συνέπεια να αγωνιζόμαστε για αυτά.

Για όποιον, λοιπόν, δε το γνωρίζει σε ένα διάστημα 4 χρόνων με παρεμβάσεις, συμβολικές καταλήψεις και άλλες ακτιβίστικες δράσεις μαζί με τμήμα του φοιτητικού συνόλου καταφέραμε να πετύχουμε το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τη μεταφορά των φοιτητών στο πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς και χωρίς κανένα αντίτιμο. Αυτό τώρα όμως τείνει πάλι να χαθεί και να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους μαζί με τις υπόλοιπες σημαντικές μας κατακτήσεις. 


Πιο συγκεκριμένα, η καμπάνα χτυπάει για τον Νίκο Λυκούδη, πρόεδρο των Αστικών Κτελ Κομοτηνής που επιδιώκει αυθαίρετα και για μια ακόμη φορά να ανατρέψει τις ισορροπίες. Μια μικρή αναδρομή είναι εδώ απαραίτητη για να γίνει κατανοητή η κερδοσκοπική του συμπεριφορά σε βάρος των φοιτητών. Μέχρι το 2016, υπήρχε σύμβαση του Πανεπιστημίου με τα αστικά Κτελ για την μεταφορά των φοιτητών, ενώ από το 2017 και έπειτα, με τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, το έργο αυτό ανέλαβε άλλος ιδιώτης από την Ξάνθη. Όμως, ακόμα και την περίοδο που νομιμοποιούνταν τα αστικά κτελ για τις εν λόγω μεταφορές και παρά τα συμφωνημένα κονδύλια που έπαιρναν από τις πρυτανικές αρχές κάθε φορά που ''ξεγλιστρούσαν'' από την επίβλεψη των φοιτητών χρέωναν 60 λεπτά την κάθε διαδρομή από και προς το Πανεπιστήμιο. Είχαν καλέσει, μάλιστα, ακόμα και την αστυνομία σε προσπάθειά τους να καταστείλουν την αντίδραση των φοιτητών εναντίον της επαίσχυντης αυτής συμπεριφοράς και να αντιταχθούν στους αγωνιζόμενους φοιτητές συνεχίζοντας ανενόχλητοι τα σχέδιά τους. Το 2017 λοιπόν, που το σκηνικό άλλαξε και άφησε ''στην απ' έξω'' τον Λυκούδη, εκείνος βρήκε και πάλι τρόπο να παρεισφρήσει και να συνεχίσει να πλουτίζει σε βάρος των φοιτητών. Πληροφορηθήκαμε από συμφοιτητές μας ότι ανεβαίνοντας στην πανεπιστημιούπολη για τα προγραμματισμένα δρομολόγια των παιδιών του δημοτικού σχολείου προς το κολυμβητήριο περνάει από το Τεφαα αλλά και την Νομική Σχολή και παίρνει στο γυρισμό και φοιτητές με αντίτιμο 60 λεπτών για τη μεταφορά τους , αυτή τη φορά χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία ή σύμβαση με τις πρυτανικές αρχές και με τις τελευταίες να ισχυρίζονται ότι δεν το γνωρίζουν.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Εμείς επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε το πανεπιστήμιο ως έναν χώρο ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό στον οποίο θα έχει πρόσβαση ο καθένας χωρίς οικονομικά ή ταξικά κριτήρια. Επομένως, η απαίτησή μας για ελεύθερη μεταφορά πηγάζει και από αυτές τις τρεις του ιδιότητες. Η μετακύλιση του κόστους σπουδών στο φοιτητικό υποκείμενο δεν είναι ανεκτή και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσα προβλεπόμενα κονδύλια για αυτό το έργο γι' αυτό και θα αρνηθούμε να πληρώσουμε οποιοδήποτε κόστος για τη μεταφορά μας. Θα συνεχίσουμε να αντιτιθέμεθα με το λόγο και τις πράξεις μας σε οποιοδήποτε ιδιώτη εισχωρεί μέσα στο πανεπιστήμιο και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί καταστάσεις και να καρπωθεί οικονομικά οφέλη.

Συμπερασματικά, δεν θα ανεχτούμε καμία εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου του πανεπιστημίου από οποιοδήποτε ιδιώτη ή άλλο εξωπανεπιστημιακό φορέα. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για δωρεάν μεταφορά των φοιτητών για όλους με όρους άμεσης δράσης. Η εν λόγω καταγγελία είναι μόνο η αρχή.

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διαβάστε ακόμη:

Φοιτήτρια καταγγέλλει τις φοιτητικές παρατάξεις για την αφισοκόλληση! 

Όλα τα τελευταία νέα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην κατηγορία «Δημοκρίτειο Παν. Θράκης» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr