Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι οι φοιτητές - Το 50% των φοιτητών δεν έχει τις βασικές δεξιότητες

Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι οι φοιτητές - Το 50% των φοιτητών δεν έχει τις βασικές δεξιότητες

«Στο εξωτερικό οι μαθητές έχουν τους υπολογιστές τους και οι εκπαιδευτικοί τους χρησιμοποιούν για να κάνουν καλύτερα το μάθημά τους κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ελλάδα, πλην κάποιων εξαιρέσεων» δηλώνει ο Γεράσιμος Κέκκερης καθηγητής πληροφορικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΔΠΘ προσθέτοντας ότι με τους Υπολογιστές τα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημά τους, συμμετέχουν όλα εξίσου στο μάθημα.

«Στην Βαρκελώνη σε ένα σχολείο με 500 μαθητές που επισκέφτηκα πρόσφατα είχαν 650 Υπολογιστές» δηλώνει ο κος Κέκκερης περιγράφοντας με όχι και τόσο αισιόδοξο τρόπο την σχέση της Τεχνολογίας με την εκπαίδευση. «Στα ιδιωτικά σχολεία γίνεται χρήση Υπολογιστών και το αποτέλεσμα το βλέπω στους φοιτητές που προέρχονται από την Ιδιωτική Εκπαίδευση, ενώ στα δημόσια υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν τους Υπολογιστές και κάποιοι που δεν τους χρησιμοποιούν.»


Ποιοι είναι οι λόγοι που επικαλούνται συνήθως; ρωτάμε τον κ. Κέκκερη για να αναφέρει ότι:

«Παραπονιούνται ότι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ότι είναι αργό το διαδίκτυο, ότι είναι παλιά τα μηχανήματα, ότι δεν έχουν ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί κ.α.».

Αυτή η κακή σχέση με την Τεχνολογία δεν αγγίζει μόνο τους μεγάλους σε ηλικία εκπαιδευτικούς, αλλά και τους νεότερους.

«Πραγματικά υπάρχει ένα πρόβλημα» παραδέχεται σημειώνοντας ότι «όταν έρχονται στο Παιδαγωγικό Τμήμα 300 φοιτητές και πάνω από το 50% δεν έχουν δεξιότητες, αυτά που θα έπρεπε να ξέρουν από το Γυμνάσιο ακόμη, δεν τα ξέρουν, υπάρχει πρόβλημα». Σε ένα ποσοστό πάνω από 90% είναι άριστοι, ωστόσο, στη χρήση του F/B κι αυτό είναι μια καλή αφορμή να ξεκινήσει η σχέση τους με τις Νέες Τεχνολογίες έστω και τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κέκκερη η Τεχνολογία είναι αρωγός στη μάθηση, «πρέπει να την αξιοποιήσουν» δηλώνει προτρέποντας τον εκπαιδευτικό κόσμο να κάνει τη δική του σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης με τις Νέες Τεχνολογίες έστω κι αργά.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr