ΔΠΘ: Κινητοποίηση για τον αποκλεισμό φοιτητών από τη σίτιση

ΔΠΘ: Κινητοποίηση για τον αποκλεισμό φοιτητών από τη σίτιση

Ανακοίνωση ενοψει των κινητοποιήσεων ενάντια στον αποκλεισμό φοιτητών από την πρόσβαση στη Λέσχη του ΔΠΘ και τη σίτηση στην Ξάνθης, εξέδωσε το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις 12:30 στην λέσχη της πόλης.

Από την αρχή της χρονιάς, παρατηρούμε τραγική κατάσταση στις δύο λέσχες που τείνει να γίνει κανονικότητα. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, το πανεπιστήμιο, ικανοποιώντας πλήρως τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας για συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, επέλεξε να μειώσει τις παρεχόμενες μερίδες προς τους/τις φοιτητές/τριες, αποκλείοντας μας από το δικαίωμα στην σίτιση. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, είμαστε μάρτυρες συνεχόμενης ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης των μερίδων από πλευράς εργολάβου. Το πανεπιστήμιο εφαρμόζει τη «λύση» της εργολαβίας, παρόλο που υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη εργαζομένων και πλέον συστηματικά επιλέγει να μην ασκεί έλεγχο στην ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε θεατές στο καθεστώς ασυδοσίας του εργολάβου, που κερδοφορεί από τις ανάγκες των φοιτητών/τριων.


Ως εκ τούτου, παρατηρούμε στη λέσχη των εστιών να μην παρέχεται φαγητό σε όλους τους/τις φοιτητές/τριες που έχουν μαθήματα μέχρι αργά το μεσημέρι στις σχολές τους και επανάληψη συγκεκριμένων φαγητών εντός της εβδομάδας. Οι φοιτητές/τριες είτε μένουμε νηστικοί, είτε το φαγητό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες μας.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν λίστες για την σίτιση στην λέσχη της πόλης, η οποία λειτουργεί υπό εργολαβία εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκε επείγουσα ανακοίνωση, πως από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, προϋπόθεση για το φαγητό στη λέσχη θα είναι η κάρτα σίτισης που θα επιδεικνύει ο καθένας και η καθεμία κατά την είσοδό του/της. Την κάρτα αυτή θα μπορεί να κατέχει μόνο όποιος/όποια πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και την αιτηθεί άμεσα από το πανεπιστήμιο. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε από την γραμματεία των Πολιτικών Μηχανικών, τόσο το Πανεπιστήμιο, όσο και η Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του Δ.Π.Θ. δεν έχουν ενημερωθεί για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της λέσχης, γεγονός που έρχεται να αποδείξει πως ο εργολάβος αλωνίζει ανεξέλεγκτος.

Σε όλα τα παραπάνω, η ευθύνη δε βαραίνει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους στις λέσχες. Ιστορικά, οι λέσχες μας ταλανίζονται από τέτοιου είδους προβλήματα και αυτή δε θα είναι η τελευταία φορά εάν δεν αποδεσμευτούν από το καθεστώς της εργολαβίας.

Όσο οι εργολάβοι κάνουν παζάρια με τις ανάγκες μας, τέτοια φαινόμενα θα διαιωνίζονται.

Όσο η ιδιωτική πρωτοβουλία παρεμβαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, οι ανάγκες μας θα γίνονται θύμα των ορέξεων του κάθε εργολάβου.

Όσο οι πρυτανικές αρχές εθελοτυφλούν στην αισχροκέρδεια του εκάστοτε εργολάβου από τις ανάγκες μας, εμείς οργανωνόμαστε και απαντάμε.

Οι φοιτητικές παροχές δεν μπορούν να βρίσκονται υπό το καθεστώς εργολαβίας. Με απλά μαθηματικά κατανοούμε πως οι εργολαβίες κοστίζουν περισσότερο στο πανεπιστήμιο από την απευθείας πρόσληψη εργαζομένων, καθώς στο κόστος προστίθεται και το κέρδος του ιδιώτη. Ταυτόχρονα, στο όνομα του κέρδους εύκολα θυσιάζεται αφενός η ποιότητα του φαγητού και αφετέρου οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τίθενται υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον, ο έλεγχος για τις φοιτητικές παροχές απουσιάζει εν γένει. Δεν υπάρχει πουθενά αναρτημένο κανένα αποτέλεσμα ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων για τις λέσχες και συνολικά οι φοιτητές/τριες δεν γνωρίζουμε αν όντως τηρούνται οι όροι της σύμβασης.

Για εμάς, κανένας φοιτητής δεν πρέπει να αποκλείεται σε καμία από τις δύο λέσχες. Η δωρεάν σίτιση είναι δικαίωμα όλων μας, να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη αυξημένο κόστος των σπουδών μας. Οι εργολαβίες και η ιδιωτική πρωτοβουλία που αναπαράγουν ένα σύστημα διαφθοράς σε βάρος των αναγκών μας, δεν χωράνε στο πανεπιστήμιο μας. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει το πανεπιστήμιο, να ασκεί τακτικούς ελέγχους στον υπάρχοντα εργολάβο, με απόλυτη διαφάνεια και δημόσια κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Συγχρόνως, να δοθεί η δυνατότητα συμπλήρωσης ερωτηματολογίου από τους/τις φοιτητές/τριες, στο οποίο θα παρατίθεται βιωματική και αντικειμενική άποψη επιτρέποντας ολοκληρωμένη εικόνα για τις λέσχες του πανεπιστημίου.

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ!

Όλοι/ες την Δευτέρα 13/06 στις 12:30 στην κινητοποίηση του ΣΦΞ στην λέσχη της πόλης, για να αποτρέψουμε τον αποκλεισμό φοιτητών/-τριων από το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr