Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Ημέρα δράσης και κινητοποίηση την Πέμπτη από το Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης.

Ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία τάσσεται ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης και καλεί σε συμμετοχή την Πέμπτη σε πανελλαδική δράση μαζί με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους και κινητοποίηση στις 12.00 στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.


Αναλυτικά η σχετική απόφαση:

"ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

1 ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ… ΩΣ ΕΔΩ! ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!!!

Σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια! Ένας χρόνος γεμάτος τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων, με αναβολές εργαστηρίων, εξεταστικών χωρίς συγγράματα, με τους πρωτοετείς φοιτητές να μην έχουν μπει ποτέ σε αμφιθέατρο, να μην έχουν πάρει δωμάτιο στις εστίες και να μην ξέρουν καν πότε θα πάρουν. Ένας χρόνος γεμάτος με τεράστιες δυσκολίες και αβεβαιότητα στα σπίτια μας, αφού οι περισσότερες οικογένειες έχουν πληγεί από την πανδημία και από την νέα οικονομική κρίση, ενώ όλοι αγωνιούμε για την υγεία και το μέλλον μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Από τη μία δίνει 30 εκατ. ευρώ για αστυνομία & κάμερες στα Πανεπιστήμια αλλά από την άλλη προχωρά σε 8% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων για το 2021, χωρίς να έχει δώσει ούτε ευρώ για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση των σπουδών μας, ενώ δεν έχει θωρακίσει ουσιαστικά το ΕΣΥ. Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις αλλά από προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες.

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας το εαρινό εξάμηνο!

Εν μέσω πανδημίας και με τις σχολές μας κλειστές η κυβέρνηση προχωρά άρον-άρον, σαν τον κλέφτη, σε σοβαρές αλλαγές που αφορούν τις σπουδές μας.

  • Βάζουν όριο σπουδών, ν+0.5ν, απειλώντας με διαγραφές χιλιάδες φοιτητές ενώ οι σπουδές μας με δική τους ευθύνη καθυστερούν. Ενώ αποτελεί πρόκληση και για όσους εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους! Υποβάθμιση για το κύρος των σχολών δεν είναι ο αριθμός των αποφοίτων, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, εξοπλισμού εργαστηρίων και φοιτητικής μέριμνας, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχει στις σχολές μας.
  • Προχωρούν σε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές ώστε να τους ωθήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Εξασφαλίζουν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια!!! Γι’ αυτό, παράλληλα με τον τρόπο εισαγωγής, προχωρούν και στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων, όπως έκαναν σε Αρχιτεκτονική και Λογιστική, με σκοπό, μέσα από την κατηγοριοποίηση των τίτλων σπουδών όλων μας, τα δικαιώματα να συμπιέζονται προς τα κάτω.

Θέλουν, όταν γυρίσουμε στις σχολές μας, όλα να είναι χειρότερα απ’ ό,τι τα αφήσαμε 1 χρόνο πριν! Γιατί αυτό θα γίνει με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, τις ελλείψεις καθηγητών, τα υποβαθμισμένα εργαστήρια και τον αστυνομικό της σχολής να μας περιμένει στην πόρτα!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ! ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕ ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΙ!

Κάθε φορά που φοβούνται την αντίδραση του λαού και της νεολαίας, προχωρούν σε μέτρα καταστολής και εκφοβισμού! Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, οι κάρτες εισόδου, τα face control και οι νέες πειθαρχικές ρυθμίσεις κατατίθενται στο ίδιο νομοσχέδιο με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές!

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τις σχολές η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση και η σημερινή την ολοκλήρωσε μετην κατάργηση του ασύλου, αφού μας έλεγαν ότι «έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Tελικά δεν αντιμετωπίστηκε;;; Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις χτίζουν ένα Πανεπιστήμιο που αναζητά πόρους σε χορηγούς – ευεργέτες, που φτιάχνει επώνυμες έδρες με επιχειρήσεις, που θέλει τους φοιτητές, πελάτες!

ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των σχολών μας με ασφάλεια!

Αυτή την στιγμή, πολλοί φοιτητές που βρίσκονται στις πόλεις καταγωγής τους, έχουν τις σημειώσεις τους, τον εξοπλισμό τους στις πόλεις που σπουδάζουν και λόγω των περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να επιστρέψουν για να οργανώσουν την μελέτη τους για την εξεταστική. Τα συγγράμματα δεν έχουν παραδοθεί ακόμα σε όλους τους φοιτητές, ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η εξεταστική. Με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, για την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα με ασφάλεια και με την ιδιαίτερη στήριξη που απαιτείται στις συνθήκες της πανδημίας. Η κατάσταση στις εστίες είναι εγκληματική με την τραγική υποβάθμιση στην ποιότητα της σίτισης (σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούμε τους εργαζόμενους της λέσχης), τα προβλήματα στη θέρμανση, τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης, τις βλάβες στα δωμάτια που διαιωνίζονται. Εν έτει 2020-2021 φτάσαμε σε σημείο να συζητάμε αν θα έχουμε ένα πιάτο φαγητό κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι αποκαλύπτικό πως την ίδια ώρα που ακούμε ότι για τις ανάγκες μας δεν υπάρχει φράγκο, δίνονται 217.000€ για ίδρυση κοιτίδας start-ups στην Πολυτεχνική.

Δεν θα τους περάσει! Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και την υγεία!

Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα! Ο σύλλογος μας, άλλωστε, έχει πείρα και από προηγούμενο διάστημα, που ύστερα από την δική μας πίεση καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την σίτιση μας την περίοδο των διακοπών, αλλά και από παλιότερες μάχες που έχει δώσει. Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε μετά την πρώτη μαχητική απάντηση που δώσαμε με την κινητοποίηση στους δρόμους της πόλης, σε κοινή δράση με δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη την χώρα, ενάντια στα νέα μέτρα και την καταστολή.

Τώρα χρειάζεται να συσπειρωθούμε ακόμα περισσότεροι στο Σύλλογό μας. Είναι το εργαλείο μας, μέσω του οποίου μπορούμε να συζητάμε, να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς και τη γνώμη μας, να οργανωνόμαστε και να αποφασίζουμε συλλογικά ποια θα είναι τα βήματά μας ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Απαιτούμε-Διεκδικούμε:

Καμία σκέψη για το νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

  • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις κάμερες και στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις.
  • Όχι στην θέσπιση ορίου φοίτησης. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα και τις Εστίες.
  • Αύξηση των δρομολογίων από και για την πόλη
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές.
  • Με ευθύνη της διοίκησης της Φοιτητικής Μέριμνας να εξασφαλιστούν τα αναγκαία έγγραφα και να δοθούν στους φοιτητές προκειμένου να επιστρέψουν στην πόλη που σπουδάζουν πριν την εξεταστική.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, για την φύλαξη και τη συντήρηση των εστιών. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων.
  • Τακτικές απολυμάνσεις των εστιών και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εστιακούς φοιτητές.

Προχωράμε σε:

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρυτανεία την Τρίτη 26/01 στις 12:00.
  • Διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 27/01 στις 20:00.
  • Κρέμασμα πανό στα Προκατ.
  • Συμμετοχή την Πέμπτη 28/01, μέρα πανελλαδικής δράσης μαζί με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους. Καλούμε σε κινητοποίηση στις 12.00 στην Κεντρική Πλατεία.

Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και αποφυγής διασποράς του ιού. Κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκες".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr