Με απόφαση Γ.Σ. φοιτητές του ΔΠΘ αποφάσισαν κατάληψη μέχρι τις (4/12) για το πρόβλημα της σίτισης

Με απόφαση Γ.Σ. φοιτητές του ΔΠΘ αποφάσισαν κατάληψη μέχρι τις (4/12) για το πρόβλημα της σίτισης

Δημοκρίτειο Παν. Θράκης: Συνεχίζεται η κατάληψη αππό τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης για το πρόβλημα της σίτισης.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές το προηγούμενο διάστημα έχει αποφασιστεί η μία από τις δύο λέσχες της πόλης να εφαρμόσει τις κάρτες/λίστες σίτισης, αποκλείοντας πολλούς φοιτητές από το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν σίτιση, ενώ όσοι δεν είναι σε αυτές θα πρέπει να πληρώνουν αντίτιμο 2.20 ευρώ για κάθε γεύμα. Επιπλέον, η δεύτερη λέσχη η οποία μέχρι τώρα ήταν υπό την ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, πρόκειται να αλλάξει καθεστώς και θα περάσει σε ιδιώτη στο 100% μετά από εντολή του υπουργείου.


Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η Σχολή θα παραμείνει κατειλημμένη μέχρι την Τρίτη (4/12).

Η νέα απόφαση-πλαίσιο για την κατάληψη

Διανύουμε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του συστήματος, που γεννά πολέμους, φτώχεια κι εξαθλίωση. Ο λαός και η νεολαία βιώνουν συνεχώς τη βάρβαρη πολιτική που προωθείται μέσω των μνημονίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις “διαβεβαιώσεις” της για έξοδο απο τα μνημόνια, πιστή στις επιταγές της ΕΕ και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματά μας. Ταυτόχρονα πλήρως συνδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ μπλέκει τη χώρα και το λαό σε επικύνδυνα πολεμικά σχέδια σε μια περιοχή με έντονες αντιθέσεις. Την ώρα που η νεολαία κινδυνεύει να θυσιαστεί για τα συμφέροντά του, οι παραπάνω πολιτικές μετατωπίζουν την ατζέντα ακόμα πιο αντιδραστικά και δίνουν χώρο στους φασίστες να καλούν καταλύψεις στα σχολεία προωθώντας το μίσος μεταξύ των λαών και τον εθνικισμό. Από αυτή την επίθεση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο χώρος του πανεπιστημίου, με την επίθεση στα δημόσια και δωρεάν δικαιώματα των φοιτητών. Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κατάργηση της δωρεάν σίτισης.

Ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται οι λίστες σίτισης στην εσωτερική λέσχη, ενώ με ανακοίνωση της μέριμνας όσοι δεν μπορέσουν να πάρουν κάρτες σίτισης θα υποχρεούνται να πληρώνουν αντίτιμο 2,20 ευρώ ανά γεύμα. Ακόμη γνωρίζουμε πως η σύμβαση της λέσχης της πόλης λήγει στις 9 Δεκέμβρη, ενώ οι συμβάσεις των εργαζομένων στην λέσχη των εστιών μπορούν να παυθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς κάποιο δημοσιονομικό κόστος.

Συγκεκριμένα, αναμένεται μετά την αρχή του νέου έτους, αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας και των δύο λεσχών. Όπως προέκυψε από σχετική ενημέρωση από τους εργαζομένους, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό με στόχο την παραχώρησή τους, αποκλειστικά σε ιδιώτη. Η νέα μορφή λειτουργίας της λέσχης εστιών, στα πρότυπα της μέσα, έρχεται να επιφέρει λίστες και κάρτες σίτισης, αυστηρότερους ελέγχους, ενώ θα εφαρμοστεί και η πληρωμή αντιτίμου. Αυτό σημαίνει πως πολλοί από τους φοιτητές που μέχρι τώρα σιτίζονταν στην λέσχη των εστιών με πρώτους αυτούς των τριών σχολών εκτός πόλης, μπορεί να αποκλειστούν. Μ’ αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος όλο και περισσότερα φοιτητικά δικαιώματα να αμφισβητηθούν μεταφέροντας το κόστος των σπουδών μας στις πλάτες μας.

Ταυτόχρονα η λέσχη στο νέο καθεστώς θα λειτουργεί ως catering , που σημαίνει πως το φαγητό θα έρχεται έτοιμο και η μόνη δουλειά που θα γίνεται είναι η διανομή του. Συνεπώς, ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί, με την πλειοψηφία των ήδη υπαρχόντων να απολυθούν, καθώς και η ποιότητα του φαγητού θα είναι πολύ χειρότερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο Χούτου (κρέας αλόγου), ο οποίος φημολογείται να αναλάβει και τις δύο λέσχες.

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι οι φοιτητές καλούμαστε να πληρώσουμε απο την τσέπη μας όλα όσα θεωρούνταν ως τώρα δωρεάν παροχές, απαραίτητες για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Η πανελλαδική εικόνα το επιβεβαιώνει. Εισητήρια στα λεωφορεία για τις σχολές, σίτιση επί πληρωμή, εστίες με “μερική συνεισφορά” (ενοίκιο δηλαδή), μηδενική συντήρηση δωματίων των εστιών. Πέρυσι βρεθήκαμε μπροστά στη μη διανομή δωρεάν συγγραμάτων. Τα δίδακτρα καθιερώθηκαν στα μεταπτυχιακά και ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα στα προπτυχιακά γιατί τα “έξοδα δεν βγαίνουν” και για να λειτουργεί το πανεπιστήμιο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρέπει να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη.

Αυτές οι αλλαγές δεν ξεπήδησαν από το πουθενά αλλά αποτελεί χρόνια επιδίωξη των τωρινών και προηγούμενων κυβερνήσεων να μετακυλήσουν το κόστος σπουδών από τις πλάτες του κράτους στις πλάτες των φοιτητών. Αυτό περιγράφεται στη φράση ανταποδοτική μέριμνα, δηλαδή, το να πρέπει ένας φοιτητής να πληρώσει για να έχει πρόσβαση σε σίτιση-στέγαση-μεταφορές. Πρώτη φορά διατυπώθηκε έτσι από το νόμο-πλαίσιο ’06-’07 και οι επόμενοι νόμοι για την παιδεία, ν. Διαμαντοπούλου το ’11 και ο ν. Γαβρόγλου το ’17, ήρθαν να επικυρώσουν αυτή την κατεύθυνση. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, το Δεκέμβρη του 2017, η οποία ζητά: «αναπροσαρμογή της τιμής του σιτηρεσίου απο 1.80 Ευρώ σε ρεαλιστικά επίπεδα που να αταποκρίνονται στις τιμές του σήμερα». Θέτει, εν ολίγοις, την αύξηση του αντιτίμου για τους φοιτητές που δεν δικαιούνται  δωρεάν σίτιση.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία. Οι φοιτητές πρέπει να ξεχάσουν πως έχουν δικάιωμα στη δωρεάν παιδεία και να εμπεδωθεί ότι η φοιτητική μέριμνα ειναι ανταποδοτική. Ότι πληρώνεις παίρνεις δηλαδή. Μόνο που αυτά τα χρήματα τα έχουν δώσει οι οικογένειες μας όχι μια αλλά πολλές φορές. Έτσι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η απόκτηση του πτυχίου και πολλοί οδηγούνται στο να παρατήσουν τις σπουδές μιας και η τσέπη της οικογένειας είναι περιορισμένη. Υπερασπιζόμαστε το καθολικό δικαίωμα όλων των φοιτητών στη δωρεάν σίτηση χωρίς κανένα κριτήριο και διαχωρισμό. Το κράτος ειναι υποχρεωμένο να μας παρέχει δωρεάν παροχές. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στις σπουδές και τη δωρεάν παιδεία. Υπερασπιζόμαστε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων της λέσχης με δικαώματα.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι τα κεκτημένα προηγούμενων αγώνων για άλλη μία φορά πάνε να καταπατηθούν και καλούμαστε να το ανατρέψουμε ξανά. Με συλλογικούς αγώνες θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις κοινές ανάγκες και επιθυμίες μας. Κόντρα στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου που αρνούνται να αναγνωρίσουν τις διαδικασίες του συλλόγου, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτές θα γίνονται με τις καλύτερες συνθήκες.

Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ο ΜΟΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

Απαιτούμε:

  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές για όλους.
  • Καμία σκέψη για αντίτιμο.
  • Όχι στην επίδειξη πάσου.
  • Όχι στις λίστες/κάρτες σίτισης.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου – Δουλειά με δικαιώματα.
  • Όχι στις εργολαβίες.
  • Καμία υποτίμηση της ποιότητας του φαγητού.
  • Επιστροφή της εγγύησης σε όσους φεύγουν από εστίες
  • Κανένα μάθημα την ώρα των γενικών συνελεύσεων.
  • Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
  • Κάτω ο νόμος Πλαίσιο-νόμος Γαβρόγλου. 

Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη της Πολυτέχνικης Μέχρι Τρίτη 4/12
  • Ορισμός Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 4/12 στις 4:00
  • Πορεία του Συλόγου την Παρασκευή 30/11 11:00 στα προκατ
  • Μικροφωνική την Πέμπτη 29/11 στις 17:00 στην κεντρική πλατεία
  • Κινητοποίηση του Συλλόγου στην επόμενη Σύγκλητο.
  • Να εγγυηθεί ο σύλλογος οτι η Σύγκλητος θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. 

Πρωτοβουλία Αγώνα για την Λέσχη

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr