Κινητοποίηση από φοιτητές του ΔΠΘ για το θέμα της στέγασης

Κινητοποίηση από φοιτητές του ΔΠΘ για το θέμα της στέγασης

Φοιτητές που νοικιάζουν σπίτια να εξαιρεθούν από τα δημοτικά τέλη, να δίνεται κοινωνικό επίδομα και αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν κάποιοι χώροι που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου για να στεγαστούν οι φοιτητές.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Ξάνθης σχετικά με το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου οικότροφοι φοιτητές.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν στην πόλη της Ξάνθης φοιτούν περίπου 4.000 φοιτητές από τους οποίους μόνο οι 500 περίπου διαμένουν σε δωμάτια των εστιών. Όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές "το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο καθώς στην αρχή κάθε χρονιάς πετιούνται εκτός εστίας λόγω εσωτερικού κανονισμού αρκετοί φοιτητές.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Οικοτρόφων, «το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο, καθώς στην αρχή κάθε χρονιάς πετιούνται εκτός εστίας λόγω εσωτερικού κανονισμού αρκετοί φοιτητές. Εδώ ευθύνες έχει και η φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου, καθώς αντί να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών που ζητούν να μη διωχθεί κανένας εστιακός από το δωμάτιό του και να νοικιάζονται δωμάτια για τους πρωτοετείς φοιτητές που αργούν να πάρουν δωμάτιο (...) βάζει τους φοιτητές να τρώγονται μεταξύ τους για ένα δωμάτιο».

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η ίδια η κυβέρνηση», τονίζει ο Σύλλογος, καθώς δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος.

Στην κινητοποίηση στο δημαρχείο τέθηκε το πρόβλημα των φοιτητών που αναγκάζονται να νοικιάζουν στην πόλη, στους οποίους θα προστεθούν και οι περίπου 600 πρωτοετείς. Ο Σύλλογος απαίτησε μεταξύ άλλων να εξαιρεθούν από τα δημοτικά τέλη, να δίνεται κοινωνικό επίδομα και να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα χώροι που είναι στην ιδιοκτησία του δήμου να αξιοποιηθούν για να στεγαστούν οι φοιτητές.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, «ύστερα από ολιγόλεπτη κουβέντα που είχαμε με τον αντιδήμαρχο κ. Παπαδόπουλο, δεν πήραμε καμία επίσημη απάντηση παρά μόνο ότι θα συζητηθεί σαν θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς παρ' όλα αυτά θέλουμε πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι καταλαβαίνει την κατάσταση και είναι μαζί μας, να προβεί και σε πράξεις, υιοθετώντας τα αιτήματά μας».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Ζητούν παρέμβαση προκειμένου να εξασφαλιστεί στέγη στους πρωτοετείς φοιτητές

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr