Φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ μιλούν για τον φετινό Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης της ELSA Greece

Φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ μιλούν για τον φετινό Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης της ELSA Greece

Δύο εικονικές δίκες προσομοιώθηκαν στον φετινό Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης της ELSA Greece - Γεμάτοι εμπειρίες στις «αποσκευές» τους επέστρεψαν οι συμμετέχοντες.

Στην προφορική διαδικασία του 4ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης της ELSA Greece συμμετείχαν 12 φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επιστρέφοντας με την εμπειρία της συμμετοχής σε μία εικονική δίκη στις «αποσκευές» τους.


Φέτος προσομοιώθηκαν δύο, αντί μίας, εικονικές δίκες που έλαβαν χώρα στην Αθήνα από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στις δικαστικές αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Πρωτοδικείου Αθηνών, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

Η υπόθεση της δίκης ενώπιον ποινικού δικαστηρίου αφορούσε σε εγκλήματα κατά του δημοσίου και της περιουσίας του δημοσίου, απιστία στην υπηρεσία, δωροδοκία υπαλλήλου, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία, ενώ εκδικάσθηκε μία ακόμα υπόθεση ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου.

Πρόκειται για το σπουδαιότερο στάδιο του Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης της ELSA Greece με ομάδες εκ των τριών Νομικών Σχολών της χώρας να αναπτύσσουν προφορικά τους ισχυρισμούς τους ενώπιον Καθηγητών και πραγματικών Δικαστών, όπως εξήγησαν τέσσερις  φοιτητές της Νομικής Σχολής που ταξίδεψαν μέχρι την Αθήνα, εκπροσωπώντας επάξια το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο λόγος για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, Βίκτωρα Στεφανόπουλο, Γιώργο Καράντζιο και Αντώνη Τράμπα με τους οποίους συνομίλησε ο «Παρατηρητής Της Θράκης».

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος «Κάποιοι μάθαμε αυτές τις ημέρες πως στη σημερινή Ελλάδα δικηγορία σημαίνει συνεργασία και τρέξιμο»

«Τι να πρωτοπεί κανείς για τον θεσμό της εικονικής δίκης της ευρωπαϊκής ένωσης νέων νομικών; Πρόκειται για έναν θεσμό εκπαιδευτικών σκοπιμοτήτων, διασκέδασης, γνωριμιών και ωρίμανσης. Η ωρίμανση είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας κατά την οποία συνεργάζεσαι με άλλα άτομα και αναλαμβάνεις συγκεκριμένο κομμάτι εργασίας επί κάποιου ζητήματος», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος που επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Αναφορικά από τα όσα αποκόμισε υπογράμμισε με θέρμη πως «κρατά» την ευκαιρία που είχε να δοκιμάσει τον εαυτό του, συνεργαζόμενος, ταυτόχρονα, με συμφοιτητές του στο πλαίσιο μίας ομάδας, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά «πέρα από το πώς να υπερασπίζεσαι ή να είσαι συνήγορος του πολιτικώς ενάγοντος θεωρώ πως κάποιοι μάθαμε αυτές τις ημέρες πως στη σημερινή Ελλάδα δικηγορία σημαίνει συνεργασία και τρέξιμο. Το αποτέλεσμα μας επιβεβαίωσε στο τέλος για όλα τα προαναφερθέντα και μας τόνωσε ηθικώς για τη μετέπειτα πορεία μας στη σχολή αλλά και στον νομικό κόσμο εν γενεί».

Βίκτωρ Στεφανόπουλος «Ένταση, άγχος, ανταγωνισμός∙ όλα μαζί συνέθεσαν μία απίστευτη εμπειρία»

Η ιδέα να συμμετάσχει στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης μπήκε για πρώτη φορά στο μυαλό του κ. Βίκτωρα Στεφανόπουλου πέρσι, όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος, όταν άρχισε να αναρωτιέται «πώς είναι να συμμετέχεις και να προετοιμάζεσαι ο ίδιος για μια δίκη πάνω σε μια δύσκολη υπόθεση».

Έτσι  λοιπόν, μόλις βγήκε φέτος το κάλεσμα δεν το σκέφτηκε καθόλου και συμπλήρωσε την αίτηση. Ακόμα περισσότερο στην απόφασή του, όπως είπε και ο ίδιος, συνέβαλε  το γεγονός ότι η φετινή υπόθεση αφορούσε ζήτημα ποινικού δικαίου και συγκεκριμένα το έγκλημα της απιστίας στην υπηρεσία. Μιας και το ποινικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντά του στη σχολή ήθελε, λοιπόν, να δοκιμαστεί σε αυτό.

Μιλώντας για το στάδιο της προετοιμασίας ο ίδιος έκρινε πως η σύνθεση της ομάδας ήταν αρκετά καλή και με μεγάλη δυναμική, «μοιράσαμε τους ρόλους σωστά και ο καθένας δούλεψε πάνω στο κομμάτι του, κατόπιν συνεργασίας φυσικά με τους υπόλοιπους. Θεωρώ πως η γραπτή διαδικασία είχε την περισσότερη και πιο δύσκολη δουλειά. Πολλή ερεύνα σε αντικείμενα που δεν γνωρίζαμε και σε έννοιες που πρώτη φορά διαχειριζόμασταν. Παρόλα αυτά έγινε μια καλή δουλειά πάνω στην οποία βασιστήκαμε για την προφορική διαδικασία. Προσωπικά, θεωρώ πως ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του διαγωνισμού. Ένταση, άγχος, ανταγωνισμός ∙ όλα μαζί συνέθεσαν μια απίστευτη εμπειρία. Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και πιστεύω πως ακόμα και αν δεν περάσαμε στον τελικό είχαμε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση εκπροσωπώντας το Δημοκρίτειο επάξια».

Τέλος, απαντώντας σε ενδεχόμενη συμμετοχή του στον επόμενο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης , υπογράμμισε «ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, αποκόμισα πολλά πράγματα και πολλές γνώσεις και - γιατί όχι; -θα το ξαναέκανα του χρόνου»!

Γιώργος Καράντζιος «Ως θεσμός ο διαγωνισμός είναι καινούργιος για τα ελληνικά δεδομένα, όμως φέρνει μια νέα τάση στην εγχώρια νομική επιστήμη»

«Η εμπειρία του Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης  υπήρξε μοναδική πιστεύω για τον κάθε συμμετέχοντα. Ζωντανή εμπειρία, αληθινό νομικό βίωμα. Ως θεσμός είναι καινούργιος για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως, φέρνει μια νέα τάση στην εγχώρια νομική επιστήμη, η οποία δεν προσφέρει ατυχώς ικανοποιητικά ερεθίσματα της πρακτικής δικηγορίας», δήλωσε με την σειρά του ο φοιτητής Νομικής ΔΠΘ, κ. Γιώργος Καράντζιος.

Όσον αφορά την διαδικασία προετοιμασίας για τον διαγωνισμό θεώρει πως υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητική, κυρίως λόγω του υψηλού ακαδημαϊκού επίπεδου μιας τέτοιας διοργάνωσης. Ως συμμετέχων στη διοικητική δικαιοδοσία εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη συνάμα, καθώς «τα ζητήματα του νέου καθεστώτος της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί σε βάθος από τη νομική κοινότητα, κυρίως δε από τη νομολογία».

«Σαφώς, η διανοητική προσπάθεια στο πλαίσιο μιας τετραμερούς ομάδας είναι μια εξίσου μοναδική παράμετρος, αφού σκέψεις διαφορετικές συναντηθήκαμε και από κοινού συνθέσαμε ιδέες», είπε  για να καταλήξει πως θα ενδιαφερόταν  και του χρόνου να δηλώσει εκ νέου συμμετοχή προκειμένου να ξαναζήσει την εμπειρία αγόρευσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ένα κλάδο δικαίου, ο οποίος τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα σε επιστημονικό επίπεδο.

Αντώνης Τράμπας «Ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή συνάντησης των τριών νομικών σχολών της χώρας υπό το κλίμα υγιούς ανταγωνισμού»

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης εντάσσεται στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της Elsa και αποτελεί ίσως τη σπουδαιότερη αυτών, ενημέρωσε από πλευράς του ο κ. Αντώνης Τράμπας εκφράζοντας την άποψη ότι η προσομοίωση δίνει την ευκαιρία στον προπτυχιακό φοιτητή να μελετήσει σύγχρονα και απαιτητικά νομικά ζητήματα και παράλληλα να αποκτήσει δεξιότητες απαραίτητες για τη μετέπειτα πιθανή δικηγορική του σταδιοδρομία.

Η συγγραφή και κατάθεση δικογράφων και η επιχειρηματολογία ενώπιον πραγματικών δικαστών αποτελούν μόνο μερικά από τα εφόδια που αποκομίζει ο συμμετέχων, προσέθεσε, τονίζοντας, ωστόσο πως ειδικά στη χώρα μας που «δυστυχώς οι νομικές σπουδές περιορίζονται στη θεωρητική κατάρτιση στερούμενες πρακτικής εφαρμογής», η συμμετοχή σε τέτοια εγχειρήματα είναι εξόχως σημαντική.

Αναφορικά με τα όσα προσφέρει στην μετέπειτα επαγγελματική πορεία του συμμετέχοντα ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης εξήγησε πως θέτει τον φοιτητή ενώπιον μιας ρεαλιστικής διαδικασίας καλώντας τον να αποφασίσει, έστω σε ένα πρώτο στάδιο, τα όριά του και αν αυτή του ταιριάζει, κατευθύνοντάς τον έτσι σε εναλλακτικές επιλογές για τη μετέπειτα επαγγελματική του αποκατάσταση.

Ανεξάρτητα όμως από το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον, ως σημαντικότερο όλων ο κ. Τράμπας αξιολόγησε το γεγονός ότι  ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή συνάντησης των τριών νομικών σχολών της χώρας «υπό το κλίμα υγιούς ανταγωνισμού, πρόσφορο να μοιραστούν προβληματισμοί, να τεθούν στόχοι, να δημιουργηθούν φιλίες».

Φοιτήτρια του ΔΠΘ πήγε για πτυχίο και έφυγε με δαχτυλίδι! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr