Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλεια των φοιτητών

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλεια των φοιτητών

Η Έκτακτη ανακοίνωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τα καιρικά φαινόμενα:

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Αγαπητές και Αγαπητοί Φοιτήτριες και Φοιτητές,

Το μετεωρολογικό φαινόμενο που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες και έχει χαρακτηρισθεί από τους ειδικούς επιστήμονες ως ακραίο, είχε ως συνέπεια την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων σε όλη την Αττική αλλά και στο Πανεπιστήμιο μας.

Το ύψος της βροχής που έπεσε στην Πανεπιστημιούπολη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανήλθε μόνο στο διάστημα αιχμής (35’) σε 19,2 χιλιοστά (δηλαδή 19, 2 τόνους νερού/στρέμμα). 

Με βάση την εμπειρία συμβάντων ανάλογης έντασης κατά το παρελθόν, οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποστράγγιση των υδάτων ΕΝΤΟΣ του Ιδρύματος. Δυστυχώς όμως, η ελλιπής αποστράγγιση της Ιεράς Οδού, με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αθηναίων σε συνδυασμό με την πρωτοφανή δριμύτητα της βροχόπτωσης και τη μεγάλη διάρκειά της προκάλεσε την προσωρινή, αν και σφοδρότατη συγκέντρωση υδάτων στους υπαίθριους χώρους των εγκαταστάσεων μας. 

Εντούτοις, η ύπαρξη έγκαιρα αναβαθμισμένων αποστραγγιστικών έργων επέτρεψε την σχετικά ταχεία απομάκρυνση των υδάτων, σε αντίθεση με παρακείμενους στο ΓΠΑ χώρους (π.χ. επιχειρήσεων) οι οποίοι παρέμειναν πλημμυρισμένοι για πολλές ώρες. Μπορούμε επίσης να βεβαιώσουμε, μετά λόγου γνώσεως, ότι ούτε ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν, ούτε καταστροφές προκλήθηκαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις, φαινόμενα που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και τα οποία παρατηρήθηκαν εκτενώς σε άλλα ΑΕΙ της Αττικής.

Επιπλέον, οι Πρυτανικές Αρχές και οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου εγκαίρως προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την προφύλαξη τόσο των φοιτητών, όσο και των εργαζόμενων (αναστολή εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος).

Οι Πρυτανικές Αρχές μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία έχουμε ήδη ξεκινήσει από χθες το βράδυ την καταγραφή των επιπτώσεων της καταιγίδας. Παράλληλα με την περαιτέρω θωράκιση των υποδομών θα συνεχίσουμε πιεστικά τη διεκδίκηση, από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης της μελέτης και των έργων αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού.

Εκ της Πρυτανείας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr