ΓΠΑ: "Η αστυνομία δεν θα μπει στις Σχολές μας" τονίζουν οι σύλλογοι, φοιτητών και διοικητικών

ΓΠΑ: "Η αστυνομία δεν θα μπει στις Σχολές μας" τονίζουν οι σύλλογοι, φοιτητών και διοικητικών

Σήμερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονικής μαζί με το σύλλογο Διοικητικών του πανεπιστημίου για την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Ο φοιτητικός σύλλογος αναφέρει πως "με βάση τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη μέχρι το τέλος του μήνα θα εισβάλουν στα Πανεπιστήμια δυνάμεις καταστολής. Θα αποτελούνται από αστυνομικούς διαφόρων σωμάτων (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ) για να ξεκινήσει η εφαρμογή- υλοποίηση του νόμου ήδη από τώρα, όσο οι σχολές παραμένουν κλειστές".


Στη συνέντευξη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν μέλη του φοιτητικού συλλόγου, η πρόεδρος του συλλόγου Διοικητικών του ΓΠΑ Νίκη Χρονοπούλου και εργαζόμενοι στη φύλαξη του Πανεπιστημίου. 

Αναλυτικά η Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικής:

Μετά την ψήφιση του νόμου έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοίδη η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο άσυλο και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της Πρυτανείας Παπαϊωάννου, έχει προχωρήσει ήδη δύο φορές στην άρση του Ασύλου, με επέμβαση της Ασφάλειας, των ΜΑΤ και τεράστιου αστυνομικού στόλου στο ΑΠΘ, καταστέλλοντας φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους, κάνοντας συλλήψεις και παραδίδοντας ουσιαστικά τα κλειδιά του πανεπιστημίου για δύο ολόκληρες μέρες στα ΜΑΤ και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Οι εικόνες αυτές δείχνουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα της εφαρμογής του εν λόγω νόμου. Συλλήψεις, καταστολή, χημικά αλλά και πειθαρχικές διώξεις και ποινές θα είναι η απάντηση σε κάθε μορφή συλλογικής διεκδίκησης των φοιτητών αλλά και των υπόλοιπων κομματιών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει την αστυνομία στις σχολές μας μέχρι τέλος Απρίλη, δηλαδή με τις σχολές μας κλειστές! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Η κυβέρνηση ζητά ήδη από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας. Την ίδια στιγμή θέλουν πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν «παραβατικές» πράξεις, ποινικοποιώντας τις μορφές πάλης και διεκδίκησης των φοιτητών και των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα προχωράει η υλοποίηση όλων των πτυχών του νόμου, απαιτώντας από τις Συγκλήτους των ιδρυμάτων να ορίσουν βάση εισαγωγής που πετά εκτός πανεπιστημίου χιλιάδες μαθητές και να υλοποιήσουν τις διαγραφές φοιτητών.

Θεωρούμε κοροϊδία ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές ενώ σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή που συνεχίζει να απορρίπτει ακόμα και τη συζήτηση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων εντός του εξαμήνου, την ίδια στιγμή που χιλιάδες φοιτητές εκφράζουν την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο και τις δια ζώσης εργαστηριακές ασκήσεις και τα μαθήματα, την ίδια στιγμή που οι τελειόφοιτοι αναμένουν εδώ και ένα χρόνο να πραγματοποιήσουν τις πρακτικές και τις πτυχιακές τους ασκήσει και να πάρουν το πτυχίο τους. Μπροστά στα αιτήματα μας για αύξηση της χρηματοδότησης, για πρόσληψη προσωπικού με στόχο να γίνουν ομάδες λιγότερων φοιτητών για αξιοποίηση των υποδομών για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά προσπαθεί να κρύψει τα τεράστια κενά και τη δική της ευθύνη στην έλλειψη σχεδίου.

Είναι προφανές πως η Νέα Δημοκρατία με το νόμο που ψήφισε για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας προχωρά σε μια τομή σε σχέση με τον τρόπο ύπαρξης και λειτουργίας του δημοσίου πανεπιστημίου. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα νόμος και τάξη, ετοιμάζει τη νέα είσοδο των δυνάμεων καταστολής στα ιδρύματα, μετά τις 15 Απρίλη, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα και να κυκλοφορούν ανενόχλητες στις σχολές απειλώντας κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας που δε "συμμορφώνεται με τις υποδείξεις" με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και διώξεις. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως θέλει να τελειώνει με κάθε φωνή αμφισβήτησης των πολιτικών της μέσα στα ιδρύματα και βασικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η μετάλλαξη του πανεπιστημίου σε έναν αποστειρωμένο και φρουρούμενο χώρο διδασκαλίας, η πλήρης αυταρχικοποίηση της λειτουργίας του και το χτύπημα στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Η ανοιχτή συζήτηση στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, η αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων αλλά και η δράση των συλλόγων φοιτητών και εργαζομένων στο εσωτερικό των πανεπιστημίων αποτελούν διαχρονικά εμπόδια που προσπαθεί να προσπεράσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση για να προχωρήσει τα σχέδια της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει στα δημόσια πανεπιστήμια ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο πλαίσιο που αλλάζει πλήρως το μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων και τον τρόπο εκλογής πρυτανειών με την ίδρυση συμβουλίων ιδρύματος, και ταυτόχρονα περιγράφει σκληρές αλλαγές στα πτυχία με την ίδρυση τριετών κύκλων σπουδών.

Τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την αναμέτρηση με την πολιτική διάλυσης των πανεπιστημίων και την εφαρμογή του νομοσχεδίου είναι περιορισμένα, ωστόσο η απάντηση μας πρέπει να είναι αποφασιστική. Πρέπει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας να βρεθεί από κοινού απέναντι στην εφαρμογή του νομοσχεδίου και να προασπίσει το άσυλο από την είσοδο της αστυνομίας. Έχουμε κοινό χρέος, να απαντήσουμε στην επίθεση της κυβέρνησης, όχι μόνο στα χωροταξικά όρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και να βρεθούμε από κοινού με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους εργαζομένων, μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Μεταπτυχιακών/Διδακτορικών τόσο στο πεδίο του δρόμου όσο και στις πύλες των υπόλοιπων ιδρυμάτων που θα αντιμετωπίσουν άμεσα την εισβολή της ΟΠΠΙ.

Όλοι μαζί, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΓΠΑ δηλώνουμε ότι θα δράσουμε συντονισμένα ώστε να μπορέσουμε, με την μέγιστη αποτελεσματικότητα, να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που ορίζει η κατάσταση. Κανένας δεν πρέπει να λείπει από αυτή τη μάχη! Κάνουμε ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου θα μπλοκαριστεί στην πράξη από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία των εργαζόμενων και το σύνολο των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας! Δε θα αφήσουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή να περάσουν!

Καλούμε την Σύγκλητο της Τρίτης 30/3/2021 να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ MEΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ- ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ

Με βάση την σύσκεψη του Φοιτητικού Συλλόγου μαζί με τον σύλλογο των διοικητικών και τις τοποθετήσεις φοιτητών, διοικητικών, εργαζομένων και υποψήφιων διδακτόρων, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29/3, από κοινού αποφασίζουμε:

  • Ενημέρωση στις πύλες του ΓΠΑ, από κοινού, ο Φοιτητικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Διοικητικών.
  • Ενημέρωση των πρυτανικών αρχών σχετικά με τις αποφάσεις των συλλόγων και την νέα σύσκεψη.
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Απρίλη στη 13.00 στα Προπύλαια.
  • Αναβολή των μαθημάτων την ώρα των κινητοποιήσεων και των δράσεων των συλλόγων.
  • Διοργάνωση κοινής συνέντευξης τύπου των συλλόγων του ΓΠΑ την Παρασκευή 2/4 στις 14:00 έξω από την Πρυτανεία του ΓΠΑ για να γνωστοποιήσουμε τις αποφάσεις και τα αιτήματα μας.
  • Διεξαγωγή νέου συντονισμού την Δευτέρα 5/4 στη 13.00, για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας!

Εικόνες από την κοινή συνέντευξη τύπου του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονικής μαζί με το σύλλογο Διοικητικών:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr