Υπό κατάληψη διαρκείας το Τμήμα ΔΟΕΠΤΜ του πρώην ΤΕΙ Άμφισσας νυν ΓΠΑ - Τα Αιτήματα των φοιτητών

Υπό κατάληψη διαρκείας το Τμήμα ΔΟΕΠΤΜ του πρώην ΤΕΙ Άμφισσας νυν ΓΠΑ - Τα Αιτήματα των φοιτητών

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος ΔΟΕΠΤΜ του πρώην ΤΕΙ Άμφισσας νυν Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 31/10 ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, το Τμήμα θα τελεί υπό κατάληψη από σήμερα Πέμπτη 31/10 έως και την Κυριακή 10/11.


Νέα Γενική Συνέλευση προγραμματίστηκε για τις 11/11/2019. 

"Απαιτούμε να συγκεντρωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε μία σύσκεψη μαζί μας, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή. Φυσικά παρών να είναι εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας" αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» μέλος του Δ.Σ.. 

Τα Αιτήματα κατάληψης του Τμήματος:

1. Πρώτο και σημαντικότερο αίτημά μας είναι η αναβάθμιση του πτυχίου μας,  η οποία επιτυγχάνεται με τη μετεξέλιξη του υπάρχοντος Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ.)  του πρώην Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, που φοιτούμε, σε Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Προτείνουμε την ίδρυση Τμήματος με ονομασία:

«Διοίκηση Πολιτιστικών, Τουριστικών και Αγροτουριστικών Μονάδων», με τρεις κατευθύνσεις:

1. Διοίκηση Μονάδων Φιλοξενίας,

2. Διοίκηση Αγροτουριστικών Μονάδων και

3. Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων,

σε αντικατάσταση του Τμήματος Αγροτικού Πολιτισμού και Τουρισμού, που έχει ήδη αποφασιστεί, σύμφωνα με το Νόμο 4589/29.01.2019.

Θεωρούμε ότι η ίδρυση του Τμήματος που προτείνουμε είναι η φυσική εξέλιξη του Τμήματος Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ. και είναι θεωρητικά και πρακτικά  πιο εύκολο να δημιουργηθεί το πρόγραμμα σπουδών του και να λειτουργήσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.

Σας καλούμε λοιπόν άμεσα να συμβάλλεται ουσιαστικά στο να ιδρυθεί το Τμήμα.

Με αυτή την κίνησή σας θα αποδείξετε έμπρακτα ότι πραγματικά σαν Πρυτανεία του Γ.Π.Α. νοιάζεστε και για την εξέλιξη των φοιτητών του πρώην Τ.Ε.Ι.

Θεωρούμε άδικη και πρόχειρη την πρόταση του Υπουργείο Παιδείας που δεν έδωσε τη δυνατότητα στο εν λόγω Τμήμα μας με το Νόμο 4589, να μετεξελιχτεί σε Πανεπιστημιακό και δυστυχώς συγκαταλέγεται στα ελάχιστα Τμήματα που δεν έχουν Πανεπιστημιακό αντίκρισμα το πτυχίο τους.

2. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η απουσία φύλαξης του Ιδρύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κλοπή καλωδίων από το χώρο του ιδρύματος με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του προαυλίου χώρου να μείνει χωρίς ρεύμα και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό. Κρύβει επίσης πολλούς κινδύνους επειδή βρίσκεται έξω από την πόλη και σε μικρή απόσταση βρίσκεται καταυλισμός των Ρομά κάτι που κάνει ακόμα πιο αναγκαία τη φύλαξη του χώρου, κατά τις βραδινές ώρες και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 00:00 π.μ.- 07:00 π.μ.

3. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό θέμα είναι η έλλειψη φοιτητικής Εστίας, όπου μπορούν να διαμείνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμφοιτητές μας. Θεωρούμε ότι στον 21 αιώνα όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν, να μορφωθούν και να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον.  Έτσι λοιπόν πώς μπορεί να λυθεί αυτό; Ποιες ενέργειες μπορούν να ληφθούν για αυτό το θέμα από τους αρμόδιους φορείς (πρυτανεία, περιφέρεια, βουλευτή και δήμαρχο);

4. Ακόμα πρέπει να τονιστεί ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις και στα τρία συγκροτήματα χρίζουν άμεση συντήρηση επειδή παρουσιάζουν προβλήματα στις οροφές τους (εισροή υδάτων), αποκόλληση σοβάδων και υγρασία  τους τοίχους. Παρακαλούμε την άμεση επιδιόρθωσή τους προς αποφυγή ατυχημάτων.

5. Επιπλέον, σημαντικό θεωρείται και η έλλειψη καθηγητών στα μαθήματα της Μουσειολογίας Ι και της Μουσειοπαιδαγωγικής. Απαιτούμε άμεση πρόσληψη διδάσκοντα για να αρχίσουν τα αντίστοιχα μαθήματα και να μην χαθούν.

6. Συνεχίζοντας, σημαντικά θέματα θεωρούνται οι παρουσιάσεις πτυχιακών και η ορκωμοσία των φοιτητών του Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ. Για το πρώτο (πτυχιακές) πρέπει να δρομολογηθεί καθώς είναι το τελευταίο εμπόδιο για τους συμφοιτητές μας, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο τους. Όσο αφορά το δεύτερο (ορκωμοσία), θα πρέπει και αυτό με την σειρά του να δρομολογηθεί και να κλείσει ουσιαστικά ο κύκλος των σπουδών των φοιτητών.

7. Λέμε όχι στην ιδιωτική πανεπιστημιοποίηση, καθώς με αυτό τον τρόπο στερείται η μόρφωση από χιλιάδες άτομα που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ = ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ.

8. Αντίρρηση υπάρχει στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε στα κρυφά και με κλειστά πανεπιστημιακά ιδρύματα το αισχρό νομοσχέδιο, όπου υπάρχει ισοδυναμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδράνε όχι μόνο από την δημόσια εκπαίδευση αλλά και από την ιδιωτική. Δεν δόθηκε μάλιστα, η ευκαιρία στους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων να εκφράσουν την γνώμη τους, όπως είχε γίνει επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε ο λόγος στους φοιτητές για τις συγχωνεύσεις. Τι φοβήθηκε λοιπόν, η κυβέρνηση και δεν προσχώρησε σε αυτή την ενέργεια; Αυτή είναι δηλαδή η Δημοκρατία που θέλουν να περάσουν; Αυτή την εκπαίδευση θέλουν; Την εκπαίδευση δηλαδή, για λίγους και όχι για πολλούς.

9. Ένα ακόμη αίτημα, το οποίο αφορά τους φοιτητές του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Α.) Τμήματος του Γ.Π.Α. είναι η μη ύπαρξη καθηγητή αγγλικών με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μη διδαχθεί το μάθημα αυτό στο εξάμηνό τους.

10. Εν συνεχεία, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι φοιτητές του Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ. όσο και του Π.Ο.Α. είναι η μη είσοδος στον Εύδοξο (πρόγραμμα που παραγγέλνουν οι φοιτητές τα πανεπιστημιακά τους συγγράμματα).

11. Τέλος, ένα δευτερεύων θέμα είναι και η δημιουργία κυλικείου στον χώρο του ιδρύματος. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί μια νέα πνοή  στον χώρο και στους ίδιους  φοιτητές θα δοθεί εξτρά κίνητρο, ώστε να παρακολουθούν θα μαθήματα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ.

 

 

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr