Υπο κατάληψη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τα αιτήματα των φοιτητών

Υπο κατάληψη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατάληψη ΓΠΑ: Κατάληψη μέχρι την Δευτέρα 5/11 αποφάσισε ο Φοιτητικός Σύλλογος της Γεωπονικής στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε χθες 30/10 στο αμφιθέατρο Σίδερι.

Πιο αναλυτικά ο Φ.Σ. αποφάσισε:


- Κατάληψη της σχολής Τετάρτη 31/10 εώς Δευτέρα 5/11 

- Άμεση σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατάληψης για την υλοποίηση των αποφάσεων του συλλόγου.

- Συντονισμός με άλλους φοιτητικούς συλλόγους.

- Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση 1/11, 12.00 στα Χαυτεία

- Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο στα προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή Παρασκευή 2/11 στις 12.00

- Καμία διεξαγωγή συγκλήτου για το ζήτημα της διάσπασης του ΓΠΑ

- Νέα συνέλευση στις 5/11 με κλειστή σχολή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ Φ.Σ. ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που τόσο μέσα όσο και έξω από τη σχολή, χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις για την νεολαία και τα λαϊκά στρώματα. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για το "τέλος" των μνημονίων και την πολυπόθητη ανάπτυξη, η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και με την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων, ήρθε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του δικαιώματός τούς στον συνδικαλισμό αλλά και στην ασφάλιση. Ταυτόχρονα ήρθε να εγγυηθεί την παγίωση όλων των μνημονιακών μέτρων για τα επόμενα χρόνια και την δέσμευση για την υλοποίηση τους μέχρι το 2060. 

Τα απανωτά νομοσχέδια συγχωνεύσεων του Υπουργείου τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι καθόλου ξεκομμένα από την πολιτική της κυβέρνησης rύαιο από τον τρόπο ύπαρξης της εργασίας στη «μεταμνημονιακή» περίοδο. Αντίθετα βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με την παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της επισφάλειας σαν κύρια μορφή απασχόλησης, με την πλήρη εξαφάνιση κάθε έννοιας μονιμότητας και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και μια συνολική εξατομίκευση και αποσυλλογικοποίηση των εργαζομένων, μέσα από την επίθεση του δικαιώματος στο συνδικαλισμό και τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων. Έτσι, σε μία αγορά εργασίας η οποία κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται υπό τον κύκλο ανεργία-επισφάλεια-επανακατάρτιση η έννοια των πτυχίων και της συλλογικής ύπαρξης των αποφοίτων πρέπει να αποτελέσει για τα σημερινά δεδομένα μια ανάμνηση από το παρελθόν. Όλες αυτές οι αλλαγές επιτάσσουν τη μείωση της διαπραγματευτικής ισχύς των πτυχίων και τη μετατροπή τους σε απλά πιστοποιητικά γνώσεων, αλλά και ταυτόχρονα την ενσωμάτωση της νεολαίας σε μια λογική χαμηλών προσδοκιών. Ταυτόχρονα οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε μια σειρά σχολές συμβάλλουν στην συμπίεση προς τα κάτω της εργασιακής μας προοπτικής. 

Στην περίπτωση της Γεωπονικής, η ίδρυση νέων τμημάτων μέσα από συγχώνευση με αντίστοιχα ΤΕΙ και η ύπαρξη τμημάτων με παραπλήσιο γνωστικό αντικείμενο και ταυτόχρονα διαφορετικό τίτλο σπουδών επιτελεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον κατακερματισμό και την ύπαρξη αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην παραπέρα εξειδίκευση των πτυχίων και ταυτόχρονα στην άρση του ενιαίου τρόπου ένταξης των αποφοίτων στον κλάδο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση, αλλά αποτελεί συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου, του νομοσχέδιο για το ΠΔΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και στην πρόσφατη πρόταση της Πρυτανείας για διάσπαση της Γεωπονικής σε 5 διαφορετικές σχολές και 15 τμήματα. 

Στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται και η σπουδάζουσα νεολαία, πρέπει να απαντήσουμε με κοινούς αγώνες μ'αυτούς που έχούμε κοινά συμφέροντα. Απέναντι λοιπόν στους παραπάνω νόμους, απαιτείται η κοινή πάλη των φοιτητών και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, κόντρα στις λογικές συντεχνιασ}ιού που συστηματικά καλλιεργούν οι καθεστωτικές δυνάμεις (βλ. ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) μέχρι και καθηγητές για τα δικά τους συμφέροντα. 

Σε όλους τους συλλόγους να προτάξούμε το σύνθημα «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια απο τα πτυχία», το «πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά». 

Θα συγκρουστούμε με το νομοσχέδιο των συγχωνεύσεων μέχρι την οριστική απόσυρσή τον! 

Η σπουδάζουσα νεολαία να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση Πανεκπαιδευτικού μετώπου για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος το οποίο θα παλεύει για αξιοπρεπείς σπουδές και δουλειά με πλήρη εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα για όλους.Μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τα όργανα του κινήματος που Θα προασπίζονται τα δικαιώματα μας κόντρα σε λογικές εκπροσώπησης και ανάθεσης. Κόντρα στον μονόδρομο που μας επιβάλλουν του μισθού των 400 €, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και της μετανάστευσης, εμείς Θα σταθούμε εμπόδιο και μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες, πλάι στο εργατικό κίνημα Θα πάρουμε αυτά που μας ανήκουν. Δε Θα διαπραγματευτούμε με κανένα υπουργείο-κυβέρνηση, αλλά Θα επιβάλλουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας μέσα από την μάχη της γενιάς μας. 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ: 

  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ
  • ΠΤΥΧΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ-ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΟΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
  • ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/10, 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/10, 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr