Εκτός ελέγχου τα ναρκωτικά & η πορνεία στο ΑΠΘ - Φοιτητές αρνούνται να κάνουν μάθημα!

Εκτός ελέγχου τα ναρκωτικά & η πορνεία στο ΑΠΘ - Φοιτητές αρνούνται να κάνουν μάθημα!

Οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι φαινόμενα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, αναφέρουν σε επιστολή τους 471 φοιτητές του ΑΠΘ. Αλλά ο υπουργός Παιδείας τους καλεί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι τους χώρους.

Την τραγική κατάσταση που, όπως τονίζουν, επικρατεί στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη καταγράφουν φοιτητές σε επιστολή τους. Μιλούν συγκεκριμένα για περιστατικά χρήσης ναρκωτικών και την παραβατικότητας, όπως πορνείας και κλοπών, μέσα στο campus του ιδρύματος.


Ηδη έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε χώρους του ΑΠΘ από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Καθημερινά οι φοιτητές αντικρίζουν χρήστες σε άσχημα κατάσταση, ενώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», που αναδεικνύει το θέμα, προ ημερών χρήστης μαχαίρωσε ελαφρά έναν άλλον, όταν διαφώνησαν στο μοίρασμα της δόσης…

Την επιστολή υπογράφουν 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ, κυρίως από την Πολυτεχνική Σχολή όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Τι απαντά ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου; Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε μεν το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» αλλά συμπλήρωσε πως «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται». Και παρά τις έκνομες δραστηριότητες ο κ. Γαβρόγλου επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αστυνομικά μέτρα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Υποστήριξε δε ότι μονή αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα και κάλεσε τους φοιτητές με τα κινήματά τους να περιφρουρήσουν τους χώρους! «Τέτοια προβλήματα», είπε, «δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα, και εν πάση περιπτώσει αν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις ο πρύτανης είναι ο μονός αρμόδιος να καλέσει την αστυνομία»….

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στην επιστολή τους ωστόσο οι φοιτητές όχι μόνο διαπιστώνουν - κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο υπουργός - κακουργηματικές πράξεις, αλλά περιγράφουν μια τέτοια έκταση που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Επισημαίνουν ότι «η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής.

» Από τα πιο απλά περιστατικά – όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Συνεχίζουν λέγοντας ότι «η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους.

» Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκάριου των Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

» Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου “ανθίζει” το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες».

Παραλήπτες της επιστολής είναι ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνος-Βασίλειος Κατσάμπαλος και ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, οι οποίοι ενημέρωσαν τους τοπικούς παράγοντες (Δήμο, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.).

Η «Καθημερινή» προσθέτει ότι για χρόνια η διακίνηση γινόταν στην πλατεία Χημείου μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, αλλά, έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας, η πιάτσα έφυγε και κατέληξε στην πλατεία Ροτόντας, και τώρα επέστρεψε πάλι εντός του ΑΠΘ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δήλωσε μάλιστα ότι τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράση για το πρόβλημα. Ωστόσο, προστίθεται στο δημοσίευμα, ήδη φέρεται να υπάρχουν αντιδράσεις από μειοψηφικές ομάδες που επικρίνουν την επιστολή ως προσπάθεια κατά του ασύλου.

Διαβάστε Ακόμη: Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Ποσείδι 2017: Έκδοση κάρτας εισόδου σε φοιτητές

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr