Μεγάλη διάκριση Φοιτητών της Νομικής του ΑΠΘ

Μεγάλη διάκριση Φοιτητών της Νομικής του ΑΠΘ

Τη δεύτερη θέση αποκλείοντας τα πανεπιστήμια της Μαδρίτης της Σόφιας, αλλά και της Λισαβόνας στη φάση των ημιτελικών κατέλαβε η Νομική Σχολή του ΑΠΘ στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης "The EUROPA Moot Court Competition" που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και στους Φιλίππους. 

Οι φοιτητές του ΑΠΘ έφτασαν στο μεγάλο τελικό όπου αντιμετώπισαν το Πανεπιστήμιο της Λυών ενώ στον φετινό διαγωνισμό επιλέχθηκε ένα “ιδιαίτερα περίπλοκο και επίκαιρο θέμα”, όπως σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ ‘Πρακτορείο FM 194,9’ o Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας. Ο κ. Μήτκας τόνισε πως οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί τα τελευταία χρόνια “γίνονται στα αγγλικά και είναι πολύ δημοφιλείς στις νομικές σχολές του κόσμου”. 


Στο διαγωνισμό οι Έλληνες “έχουν έναν τρόπο να διακρίνονται μετά από μια πολύ έντονη προετοιμασία, αντιμετωπίζοντας ομάδες από πάρα πολλές χώρες”, ανέφερε ο κ. Μήτκας. Η νομική ‘μάχη’ είχε πρωταγωνιστές δύο πρόσφυγες από τη μια πλευρά και τα ευρωπαϊκά κράτη από την άλλη και διεξήχθη με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία εντός των κρατών.

Συγκεκριμένα στην φετινή διαγωνιστική διαδικασία οι φοιτητές των Νομικών Σχολών που έλαβαν μέρος έπρεπε να αντιπαρατεθούν σε ένα νομικό ζήτημα με ιδιαίτερα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά: “Ο νεαρός πρόσφυγας καθώς περνούσε από την Ελλάδα ερωτεύτηκε μια κοπέλα, την παντρεύτηκε σύμφωνα με το μουσουλμανικό δίκαιο αλλά ζητώντας άσυλο και μεταφερόμενος σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε ο γάμος τους δεν έγινε δεκτός γιατί θεωρήθηκε μη νόμιμος αφού δεν είχε γίνει σύμφωνα με το δίκαιο της Ελλάδας”. Για το πρόβλημα που προέκυψε, οι ομάδες έπρεπε να καταθέσουν “τα επιχειρήματα και της μιας αλλά και της άλλης πλευράς, συνεπώς και του εν λόγω πρόσφυγα αλλά και του κράτους που δεν αποδέχονταν το γάμο,” ανέφερε ο κ. Μήτκας.

Κριτές ήταν δικαστές υψηλού κύρους. Στη φετινή διοργάνωση μεταξύ των κριτών ήταν “ο πρώην πρόεδρος του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Βασίλειος Σκουρής, αλλά και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε κ. Melchior Wathelet”, τόνισε ο κ. Μήτκας.

Η φετινή διοργάνωση είχε και μια ακόμη ιδιαιτερότητα αφού “έγινε σε έναν εξαιρετικό χώρο, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων,” σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “παρά την κρίση που περνούν τα ελληνικά πανεπιστήμια από αυτά εξακολουθούν να περνούν εξαιρετικά μυαλά, εξαιρετικοί φοιτητές και εξαιρετικές φοιτήτριες”.

Διαβάστε ακόμη: Η Ιστορία του τυφλού Φοιτητή του ΑΠΘ που βρέθηκε από την απόρριψη στην Οξφόρδη

Η ανακοίνωση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ: Η Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. κατέλαβε τη δεύτερη (2η) θέση στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης "The EUROPA Moot Court Competition" που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Καβάλα και στους Φιλίππους από 7 έως 10 Απριλίου. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η ομάδα της Σχολής μας απέκλεισε τα πανεπιστήμια της Μαδρίτης και της Σόφιας, ενώ στη φάση των ημιτελικών το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Στον μεγάλο τελικό (διεξήχθη εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων), έπαιξε με το Πανεπιστήμιο της Λυών, το οποίο και κατέλαβε την πρώτη θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στους κριτές συγκαταλέγονταν ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Βασίλειος Σκουρής και ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας ου Δικαστηρίου της Ε.Ε. Melchior Wathelet.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού αφορούσε έναν νεαρό Σύριο, ο οποίος εγκατέλειψε το ισοπεδωμένο από τις εμφύλιες συγκρούσεις Χαλέπι και διέσχισε το Αιγαίο, τον Απρίλιο του 2016, λίγο καιρό αφότου είχε τεθεί σε ισχύ η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όσο περίμενε να εξετασθεί το αίτημά του για άσυλο, συνδέθηκε ερωτικά με τη δεκαπεντάχρονη Χ, μέλος της τοπικής μουσουλμανικής μειονότητας. Η σχέση τους θορύβησε την οικογένεια του κοριτσιού. Τελικά, το ζευγάρι παντρεύτηκε βάσει του ιερού μουσουλμανικού δικαίου για να αμβλύνει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Σύντομα πάντως οι δυο τους μετανάστευσαν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., αναζητώντας καλύτερη τύχη. Εκεί, όμως, ο γάμος τους δεν αναγνωρίσθηκε από τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα ο νεαρός Σύρος να καταδικασθεί για αποπλάνηση ανηλίκου και να απειληθεί με απέλαση στην Τουρκία. Ήταν η άρνηση αναγνώρισης του γάμου και η απόφαση απέλασης στην Τουρκία σύμφωνες με το δίκαιο της Ε.Ε.;

Η ομάδα της Σχολής μας, που κλήθηκε να αναπτύξει τις απόψεις τόσο του νεαρού Σύριου όσο και της κυβέρνησης του κράτους-μέλους υποδοχής, απαρτιζόταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Σοφία Ανδρεαδάκη, Ανδρέα Πιπερίδη, Ειρήνη Πιπίδη-Καλογήρου και Κωνσταντίνα Σημαιοφορίδου, οι οποίοι προετοιμάσθηκαν υπό την καθοδήγηση της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Δήμητρας Γαμπά και την επίβλεψη της καθηγήτριας Ευγενίας Σαχπεκίδου και του λέκτορα Δημοσθένη Λέντζη.

Όλα τα Φοιτητικά Νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία «Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr