Κατάληψη φοιτητών στο ΑΠΘ

Κατάληψη φοιτητών στο ΑΠΘ

Έληξε η κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης φοιτητές - μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με αιτήματα τη δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες όσων πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και την εξεύρεση λύσης για 207 άτομα, που δεν έγιναν φέτος δεκτά στις εστίες, λόγω ανεπάρκειας δωματίων.

Τις διεκδικήσεις των φοιτητών άκουσε η καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων. 


Η κ. Στογιαννίδου ενημέρωσε τους φοιτητές για την Επιτροπή που συνέστησαν εκπρόσωποι των διοικήσεων του ΑΠΘ, του ΕΜΠ, του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων το περασμένο Σάββατο, με σκοπό «να διαχειριστούμε το θέμα φοιτητικών εστιών, καθώς αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις υποδομών και χρηματοδότησης».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των φοιτητών «να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι των 105 ευρώ, το οποίο ζητάνε από τους εστιακούς φοιτητές, που πήραν φέτος δωμάτιο, για να πάρουν το κλειδί», η κ. Στογιαννίδου απάντησε ότι από τους φοιτητές ζητείται ένα ποσό 30 ευρώ ως εγγύηση, το οποίο παίρνουν πίσω όταν αφήνουν το δωμάτιο και 5 ευρώ τον μήνα, ως συμβολή σε δραστηριότητες, που σχετίζονται με τη φοιτητική λέσχη. 

Διευκρίνισε ότι η ίδια δεν μπορεί να λάβει απόφαση άμεσης κατάργησης της εν λόγω οικονομικής εισφοράς, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Για τις περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι έχουν δυσκολία να αντεπεξέλθουν στην οικονομική υποχρέωση, σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν προσκομίζοντας πιστοποιητικό απορίας.

Για τους φοιτητές του ΑΠΘ λειτουργούν τρεις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία». Έχουν συνολική δυναμικότητα περίπου 1.500 κλινών, αίθουσα τελετών, αθλοπαιδιών κ.τ.λ.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η παραμονή των δικαιούχων στις εστίες διαρκεί όσο τα χρόνια σπουδών τους συν δύο έτη (ν+2). Οι εστίες στεγάζουν επίσης αλλοδαπούς φοιτητές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr